pluggdagbok - vill klara hp målet!

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
mimijarnestromnaav
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 5
Blev medlem: lör 14 jan, 2023 18:06

pluggdagbok - vill klara hp målet!

Inlägg av mimijarnestromnaav »

Hejsan,

Idag har jag suttit hittills i cirka en timme med matte 1B. Det känns mycket och överväldigande. Behöver dock vända det till något positivt. Det här dokumentet är främst om olika tankar/rädslor som jag känner inför HP för att det känns bra att verbalisera saker!!

Har pluggat inför HP i några veckor men främst då gjort uppgifter som delvis känts svåra. Det är egentligen att jag får panik över att jag inte kan något, blir överväldigad sen får tankar på att sluta försöka och ba fortsätta på mitt program, som jag inte trivs med.

Mitt mål är 1,35; komma in på juristprogrammet på SU.

Har lånat Matte 1b Libris och mitt mål är att räkna ut den på 28 dagar för att sedan ägna mig åt gamla HP. Behöver ''komma igång'' med räknandet.

Läser samtidigt en kurs på heltid via universitet, Engelska B, för att få CSN, samt som någon slags säkerhetssgrej (känns inte helt logiskt eller bra egentligen men vet inte hur jag ska ta ställning gå kvar eller fortsätta, den känns givande inför läsförståelsen dock).

Behöver komma över psykologiska trösklar, är rädd att jag inte ska hinna med något jag behöver den här tiden eftersom HP-plugget är så krävande, och är rädd för hur det ska påverka min mentala hälsa.

Känner mig samtidigt aningen distraherad hemma, har överlag väldigt mycket stress och ångest över detta just nu men vill vända det -> att älska matte, och vara nyfiken inför problemlösningen dvs den fina sidan med matematiken. Har tidigare upplevt matematik som ett väldigt roligt ämne och vill hitta tillbaks dit samt komma igång med olika knep/tricks en kan använda för att göra ämnet roligare och lättare!! Har tidigare fått 1,0 som högsta resultat på HP, och då hade jag inte pluggat något men gick i gymnasiet. Känner mig lat och trög när det kommer uppgifter som jag känner av kommer ta tid. Eller att jag typ behöver söka upp information som jag inte har eller som jag inte kan. Tror det är viktigt att jag skiftar dessa negativa tankar och pushar igenom, det är en väldigt lat väg jag befinner mig på just nu (läser ett program som jag ''alltid kan fortsätta'') men vill verkligen bort från den vägen och Högskoleprovet är ett sätt att ta mig vidare.
Känner att jag hela tiden går mellan att vilja satsa och inte satsa, får nog ta och tänka att det är helt okej om jag skulle komma in till vt24. Känner just nu att jag verkligen behöver ta det lugnt och gå igenom en uppgift i taget så att jag kan bygga ett starkt självförtroende inför matte överlag. Vet att jag inte är korkad, och tycker väldigt mycket om huvudräkning. Jag tror att mycket handlar om att kunna tro på sig själv och känna att hp samt att plugga inför det är något förknippat med något positivt. Har även tänkt besöka räknestugor för att omge mig av bra matteenergi.

Kan få lite ångest av att tänka att jag vill ge upp samt hur den mentaliteten inverkar på mina resultat. Behöver verkligen jobba på att bli bättre på att sitta fokuserat under längre perioder för att lyckas. Så att jag inte behöver välja en väg där jag ''är tyst och fortsätter pga rädsla att folk ska veta att jag egentligen vill något annat men har misslyckats/inte kan tillräckligt bra för att ta mig dit jag egentligen vill även fast det är möjligt men känns lite avlägset''. Mår bra av att verbalisera tankarna. Men man kan se det som en väg som behöver byggas som knyter samman något som känns långt borta/omöjligt till något som är rimligt och uppnåeligt med hjälp av olika redskap.

Oavsett vad så kommer det lösa sig och allt kommer att bli bra, vet inte exakt vad jag menar med det men vet att jag behöver lugna ned mig och inte gå till att ha panik/ångest när jag inte kan lösa uppgifter - samt att inte fuska. Alla människor kan räkna matte och det finns en logisk förklaring till något som känns svårt.

Tack om du läst såhär långt, behöver typ ha något att skriva i för att pusha mig själv att fortsätta så att jag kan komma in på utbildningen jag vill komma in på som känns linjerad med min värderade riktning!! Behöver komma över rädslan som värker när det känns svårt, rädd att vara en ''svag länk som misslyckas, som inte kommer in på sin drömutbildning, som läser en utbildning som inte känns helt rätt''. Det kommer kännas bättre, märker att repetition och att helt enkelt förstå att det kommer kännas bättre och att det är möjligt att plugga funkar ganska bra. Också rädd att bli ''den sista kvar'' som håller på att utbilda mig, som inte kan motivera sig själv tillräckligt mycket eller bra, som inte kan lära sig på egen hand utan prokrastinerar för mycket/slarvar''. Vill frigöra mig själv från dessa rädslor så att jag kan använda den främsta av min hjärnkapacitet åt att lösa uppgifterna!!

Nu ska det räknas mer matte
pikku.apina
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 112
Blev medlem: tis 13 dec, 2022 15:11

Re: pluggdagbok - vill klara hp målet!

Inlägg av pikku.apina »

Jag tror på dig!! Efter att ha läst en del pluggdagböcker och se folks utvecklingar skulle jag säga att en höjning på 0,35 (från att inte ha pluggat till att faktiskt plugga inför provet) är *absolut* möjlig.

Jag skrev själv 0,95 min första gång precis innan jag tog studenten (sam-linjen), skrev igen när jag var klar med basåret (och därmed hade läst mer matte, men ej pluggat på HP specifikt) och fick 1,15. Så en höjning på 0,2 med knappt någon ansträngning alls. Om du går igenom HP-mattens grunder och sedan övar på uppgifter och felanalyserar dem tror jag du garanterat kommer till hösten!

Om du har den möjligheten tycker jag det absolut är värt att köpa VIP-medlemskap. Där kan man läsa grunderna för precis den matten som kommer på provet och det finns tusentals uppgifter inklusive lösningar. Det har hjälpt mig väldigt mycket.
mimijarnestromnaav
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 5
Blev medlem: lör 14 jan, 2023 18:06

Re: pluggdagbok - vill klara hp målet!

Inlägg av mimijarnestromnaav »

Vad har jag räknat för något?

har gått igenom hela Matte 1b på en kurs som jag fann online, där jag antecknade allt som skulle komma på Matte 1, men märkte att vissa saker såsom rötter var borta.

Har även räknat med potenslagar, skrivit ned på postit lappar och satt på mitt skrivbord.

Märker att en utmaning är när jag räknar i libris mattebok att jag fastnar mycket på att det känns som att jag fortfarande har mycket kvar framför mig, men börjar känna att det matematiska tänket kommer tillbaka och får mycket inspiration från andra på denna sida.

Har även räknat gamla högskoleprov men har svårt med strukturen att felanalysera de och funderar på ifall det kan vara värt att köpa medlemskap på denna sida.

Inför morgondagen är planen att gå upp tidigt och räkna HP samt gå igenom fler grunder.

Känns som att jag suttit kanske 2/3 timmar idag men känt av vissa distraktioner i min omgivning och fastnat på vissa frågor. Vill även besöka en räknestuga imorgon!

Samt avdramatisera hur läskigt det känns att jobba mot detta mål.
mimijarnestromnaav
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 5
Blev medlem: lör 14 jan, 2023 18:06

Re: pluggdagbok - vill klara hp målet!

Inlägg av mimijarnestromnaav »

Idag har jag:

Suttit ca 1.5 h själv.
Varit på räknestuga 2h.

Räknat uppgifter från HP genom Mattebjörns Crash course.

Tips jag fick idag:
Gör det i så många steg som möjligt och bryt från ''jag klarar det inte'' känslorna. Se uppgiften efter vad den frågar.
mimijarnestromnaav
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 5
Blev medlem: lör 14 jan, 2023 18:06

Re: pluggdagbok - vill klara hp målet!

Inlägg av mimijarnestromnaav »

Vadd har hänt sedan sist?

- räknestuga 2 h
- lite plugg hemma
- plugg idag cirka en timme fortsättning följer

(allt på kva)

Iallafall, tror att mitt mål är överkomligt och det känns bra
mimijarnestromnaav
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 5
Blev medlem: lör 14 jan, 2023 18:06

Re: pluggdagbok - vill klara hp målet!

Inlägg av mimijarnestromnaav »

Jag har kollat runt på forum idag och insett att jag kan bli bättre så mycket bättre på att schemalägga mina provpass och mina prov, samt hålla motivationen uppe. Märker att jag är så rädd att göra mig själv/andra besvikna genom högskoleprovet. Kan känna en ledsamhet gentemot det, som kommer att gå över/bli bättre, genom att skriva ned tankarna känslorna samt skriva mot affirmationer som att: jag mår bra när jag pluggar till HP. Jag är målmedveten och jag jobbar mot mitt mål.


Det är inte riktigt något särskilt på provet, utan någon slags överväldigande känsla gentemot provets helhet, behöver ta ned det från pedestalen. Inser att en påverkas ganska mycket av att vara så inne i provet som helhet samt läsa forumen. Det finns en värld utanför HP också :)

Men IAllafall, har pluggat cirka en timme på all matte du behöver kunna nu på kvällen. känner mig konfunderad och förvirrad men behöver räta ut dessa känslor de kommer kännas bättre imorgon.
Skriv svar