Samma antal rätta svar men olika normerade poäng?

Diskussioner kring antagning, prövning, urval mm
Skriv svar
Användarens profilbild
tigerdrottningen
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 146
Blev medlem: fre 15 jan, 2016 18:18

Samma antal rätta svar men olika normerade poäng?

Inlägg av tigerdrottningen »

Pluggar flera timmar om dagen och upplever att jag utvecklats mycket sedan provet i våras. Har kämpat mig igenom de flesta gamla prov (2011-2020) och skrapar i princip alltid ihop samma antal rätt, (runt 70 på kvant och 55 på verb). Det resulterar ju i olika normerade poäng på de olika proven, men är orolig att jag ändå inte lyckas få fler antal rätt. Hur ska jag tänka här, gör jag framsteg eller inte? 8O
0.65 - 0.65 - 0.65 - 1.05 - 0.8 - 1.15 - 1.4 - 1.7
Användarens profilbild
Catlady
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 150
Blev medlem: mån 02 jul, 2018 11:24

Re: Samma antal rätta svar men olika normerade poäng?

Inlägg av Catlady »

Jag tycker personligen att de senare proven (kanske 2-3 senaste åren) ger en mee rättvis bild över hur man ligger till. Det krävs mer råpoäng idag jämfört med tidigare, så risken är att man blir besviken om man utgår från antal rätt som krävdes för över 5 år sedan. Det kan över huvudtaget vara svårt att avgöra om man gör framsteg eller inte när man skriver prov hemma för det kan gå väldigt annorlunda på provdagen så haka inte upp dig på det för mycket och försök lära dig så mycket som möjligt, och att inte göra samma fel om och om igen :-)
Joudi
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 158
Blev medlem: sön 23 feb, 2020 19:45

Re: Samma antal rätta svar men olika normerade poäng?

Inlägg av Joudi »

Jag upplevde samma sak när jag gjorde de gamla högskoleproven, då jag fann stor skillnad mellan normeringen för proven innan 2019 och de som kom efter. Men man kan inte jämföra normeringen för de sista två proven med de tidigare normeringarna då antalet provdeltagare har minskat betydligt och gruppen består till stor del av folk som är kunniga och har gjort högskoleprovet innan. Tillskillnad från tidigare år då vem som helst gjorde proven, vilket gjorde att genomsnittet på antal rätt var lägre än nu.

Men oavsett normering så tror jag att ha runt 70 rätt på den kvantitativa delen är väldigt bra, då man ligger fortfarande runt 1.7-1.8 så hade jag varit du hade jag inte oroat mig så mycket över det.
Du har säkert gjort tidigare prov där du inte har haft 70 rätt på den kvantitativa delen, vilket betyder att du har förbättrat dig.

Hade jag varit du hade jag inte oroat mig så mycket, för att provet närmar sig och sådana tankar kommer inte att hjälpa dig på något sätt utan kommer att hindra dig från att fortsätta plugga.

Fortsätt att kämpa! Vi fixar detta!
Tussilago14
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 476
Blev medlem: sön 07 jul, 2019 15:23

Re: Samma antal rätta svar men olika normerade poäng?

Inlägg av Tussilago14 »

Har också undrat ifall man kan använda resultaten på gamla prov t,ex 2015-2011 som en fingervisning. Brukar få totalt 1,4-1,7 på dessa prov men känns inte som att jag kan få det på de nyare proven. Inte testat skriva de nyare proven igen då jag redan skrivit dessa innan men har svårt att tro att jag ligger så högt( syftar då på resultat över 1,4) När jag skrev maj-provet hemma t,ex i våras så fick jag 1,2, har ju pluggat kontinuerligt sedan dess men 1,7 låter lite för högt tycker jag så tar de äldre proven med en nypa salt.
Skriv svar