Stora & krångliga bråk

Blandade mattefrågor som inte är knutet till en viss provdel
Skriv svar
Grönsallad
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 56
Blev medlem: ons 03 okt, 2018 20:04

Stora & krångliga bråk

Inlägg av Grönsallad »

Hej på er!

Jag fastnar ofta på stora och krångliga bråk, vilken provdel det än är. HP-guidens lösningar är ofta geniala och jag har lärt mig en del därifrån men det händer fortfarande att jag fastnar på bråk som är svåra att faktorisera, alltså sådana bråk där det inte är självklart hur man kan bryta ner dem på bästa sätt. Faktorisering är det jag brukar köra med, små steg/flera faktoriseringar om det inte är självklart hur långt jag kan gå. Jag tycker dock att det är svårt att se hur jag kan göra i vissa fall. Även avrundning hjälper ibland. Jag känner dock att det känns för svårt och när jag kollar på HP-guidens lösningar förstår jag dem och det kan i vissa fall kännas självklart men jag hinner inte komma dit på egen hand. Har ni några tips mer än att öva, öva, öva, öva?

Tack på förhand!
kasperr
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 30
Blev medlem: tor 21 mar, 2019 19:37

Re: Stora & krångliga bråk

Inlägg av kasperr »

Hej!

Har du nåt exempel på stora och krångliga bråk? I min erfarenhet är det är det sällan man får några riktigt krångliga bråktal utom möjligen på dtk delen. De flesta problem är gjorda på ett sätt att man kan enkelt lösa dem om man finner den rätta metoden.

När man faktoriserar så är det ju huvudsakligen multiplikationstabellen som man utgår ifrån. Det gäller alltså att man har riktigt bra koll på den både framlänges och baklänges. Dvs att man kan se att 7x8=56 och också se att 56=7x8.
Skriv svar