Strategi/hur man blir bra på LÄS.

Diskussioner kring LÄS-delen samt LÄS-uppgifter
Skriv svar
Dr.Kim
Stammis
Stammis
Inlägg: 132
Blev medlem: tis 15 apr, 2014 20:17

Strategi/hur man blir bra på LÄS.

Inlägg av Dr.Kim »

Hej!

Hur gör ni på LÄS-delen?
Vad har ni för strategi?
Hur utesluter ni svarsalternativ?
Hur får man bättre förståelse?
Tack så mycket!
Jimbo
Stammis
Stammis
Inlägg: 134
Blev medlem: tor 20 feb, 2014 20:23

Re: Strategi/hur man blir bra på LÄS.

Inlägg av Jimbo »

Jag läser texten först på alla delar sen attackerar frågorna, oftast behövs inte någon tillbaka blick in i texten utan man kan se vilka svarsalternativ som inte har stöd och kan då utesluta en del, men annars kör man en snabbkoll över texten för relevant information, man kan utesluta alternativ genom att de inte har nämnts i texten eller att dem är diskriminerande på något sätt eller att dem är totala lögner i verkligheten, provtillverkarna vill inte sprida lögner eller vara rasistiska eller liknande så sådana svarsalternativ är oftast felaktiga.

Och för att få bra läsförståelse gäller det att läsa så mycket som möjligt, det kommer smygande, ett tips är att gå igenom alla LÄS prov på gamla högskoleprov så får du en bra genomgång i de olika ämnena som är frekventa och även en bra koll på hur frågorna är upplagda och kan där få in en känsla utöver vad som kan ses som ett korrekt svarsalternativ osv!
Dr.Kim
Stammis
Stammis
Inlägg: 132
Blev medlem: tis 15 apr, 2014 20:17

Re: Strategi/hur man blir bra på LÄS.

Inlägg av Dr.Kim »

Tack Jimbo!

På de kvantitativa delarna får jag 50-60 poäng (jag kan finslipa det ganska rejält) alltså jag kan höja den kvantitativa ganska rejält om jag pluggar hårt.

De verbala delarna gå sämre, jag får sammanlagt 25-30 poäng. Men jag ska läsa väldigt mycket (är ganska ovan med läsning, men börjat gilla det jäkligt mycket) så jag tror att jag kan höja mig väldigt mycket här.
Ett problem är att när jag läser artiklar på SvD så förstår jag inte allt (läsförståelsen är ganska dålig), jag började med HP plugg för ungefär 1 vecka sedan. Jag antar att läsförståelsen kommer att visa resultat om ett par månader om jag fortsätter läsa som jag gör (två svenska och en engelsk artikel per dag samt skönlitteratur).
Hur ser mina chanser ut att skriva 1,7-1,8 på HP? Tänkte ta ett sabbatsår efter studenten och plugga HP.
FelixGustafsson
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 1
Blev medlem: tis 02 sep, 2014 18:27

Re: Strategi/hur man blir bra på LÄS.

Inlägg av FelixGustafsson »

Brukar ni anteckna eller stryka under sådant som kan vara relevant i själva texten? Eller läser ni först och kollar in frågorna efter?
Användarens profilbild
Endiv2014
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1318
Blev medlem: sön 08 jun, 2014 21:03
Ort: 040

Re: Strategi/hur man blir bra på LÄS.

Inlägg av Endiv2014 »

Jag läser texten och besvarar frågorna sen. Men kanske ska testa att göra det åt andra hållet denna gången. Får se hur det går. För att sen besluta mej för hur jag ska göra till vårens prov då jag måste pricka in minst 1.5-1.6.

Även jag är ganska dålig på LÄS delen och den känns den klart svåraste delen på den verbala provdelen. Engelska läsförståelsen har jag lättare för trots att jag läser mycket mer svenska och har gjort så under hela mitt liv. Jag har läst dagstidningar varje dag i över tio år ca och kollar mycket på tv osv. tror mig kunna förstå en hel del men de LÄS delarna på hp är FÖR svåra. Jag skulle säga att de är svårare än att läsa en forskar rapport. Så svåra känns de, tyvärr.

Vissa säger att det beror på läshastigheten men jag vet inte om det har med det att göra. LÄS delen känns den klart svåraste delen att öva sig på för att höja sig. Den känns nästintill omöjlig därför prioriterar den inte lika högt som t.ex. MEK och ORD där båda delarna går hand i hand. Så man kan höja sig på båda om man t.ex. övar mycket på ORD.

Sen tycker och tror jag inte heller att man blir bättre på läs genom att läsa böcker. Om man ska bli bra på LÄS så måste man läsa texter med frågor så man kan testa sig och se om man verkligen förstår det man läser och tolkar texten rätt.

Jag kan låta rät så negativ, men det är mina erfarenheter av LÄS. Kanske är det för att jag är någon som inte har svenska som modersmål vem vet. Men jag har bott halva mitt liv och kom hit i rätt så ung ålder. Har ändå lärt mig mycket av språket, men LÄS delen känns klart svår - iallafall den på HP för den på gymnasiet hade jag inga problem med.
MadridistaN
corneliamk
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 49
Blev medlem: lör 07 sep, 2013 11:05
Ort: Stockholm

Re: Strategi/hur man blir bra på LÄS.

Inlägg av corneliamk »

FelixGustafsson skrev:Brukar ni anteckna eller stryka under sådant som kan vara relevant i själva texten? Eller läser ni först och kollar in frågorna efter?
Läser igenom allt en gång för att veta vad det handlar om, och markerar när t.ex en åsikt förs fram, årtal, ämnesväxlingar, när tidsperioden ändras. Efter det läser jag frågorna. Annars är det lätt att man har sitt huvud inställt på att hitta svaren till frågorna och därför inte riktigt uppfattar innehållet i det man läser, vilket gör det svårt att svara på frågor som inte är enbart faktafrågor :)
Skriv svar