studieupplägg i uppsala?

För dig som är eller är på väg att bli juridikstuderande
Skriv svar
shiaha
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 10
Blev medlem: tis 23 jan, 2007 1:00

studieupplägg i uppsala?

Inlägg av shiaha »

Hej!
Finns det någon här som pluggar juridik i Uppsala som kan förklara vilket upplägg på studierna dem har för sina studenter? jag har hört både det ena och det andra som inte låter så himla bra, tex att man inte har några föreläsningar eller lärarledda lektioner utan att man ska lära in sig allt själv..

Jag vet inte riktigt vart jag vill plugga, men ska välja mellan sthlm, uppsala och gbg. vad jag har förstått så har Gbg och sthlm llite mer traditionellt upplägg på deras utbildning med seminarier och föreläsningar och dyl.

vad har ni som pluggar på dessa orter att säga om detta?
Användarens profilbild
Kostym
Stammis
Stammis
Inlägg: 124
Blev medlem: lör 27 okt, 2007 23:45
Ort: Uppsala

Re: studieupplägg i uppsala?

Inlägg av Kostym »

Ja, här i Uppsala är det PBL-metoden med seminarium, där eleverna oftast "leder" lektionen genom att diskutera aktuell seminarieuppgift, som gäller. Läraren leder sålunda in lektion på klassiskt vis, däremot är denne givetvis med på lektionen och fyller i luckor, hjälper till att styra diskussionen rätt och sammanfattar oftast det hela mot slutet av lektionen. Givetvis kompletteras detta med "klassiska" föreläsningar, inlämningsuppgifter och tentor.

Jag läser andra terminen nu, dvs. en kurs i civilrätt på 33 hp. Mitt intryck av första terminen är att under den ska man främst lära sig det juridiska arbetssättet, att "tänka juridiskt" och sålunda kunna lösa juridiska problem samt argumentera på ett juridiskt sätt (både muntligt och i text). Är man, som jag, lite kan så kan ovanstående metod vara lite jobbig i början.

Att argumentera för sin sak muntligt kan vara drygt, särskilt i början när man inte känner folket i klassen. Däremot märker man av en väldig förkovran, ty att sitta med sin basgrupp och lösa problem tillsammans är ett väldigt bra sätt att lära sig både det aktuella studiematerialet liksom att vara social på "rätt" sätt.
Skriv svar