Tror ni antagningsgränsen sänks?

Diskussioner kring rättning, normering, svårighetsgrad mm
Skriv svar
Dirigenten
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 270
Blev medlem: fre 02 aug, 2019 13:52

Tror ni antagningsgränsen sänks?

Inlägg av Dirigenten »

Landande på en föga 1.15 och hade hoppats att få minst 1.2 för att kunna komma in som reserv på juristprogrammet i SU. Som rubriken lyder, tror ni att antagningsgränsen kommer sänkas med tanke på den tuffa normeringen? Såg att antagningsgränsen för juristprogrammet i SU låg på 1.2 på både VT och HT 2022. Finns det hopp om att de kanske sänker det till 1.15?
ABircch
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 7
Blev medlem: tis 09 mar, 2021 22:44

Re: Tror ni antagningsgränsen sänks?

Inlägg av ABircch »

Hej!
Att det blir någon jättestor sänkning är kanske inte särskilt sannolikt. Visst var normeringen tuff, men poängen med normeringen är också att ungefär samma andel av provskrivarna vid varje tillfälle ska få samma poäng. Det blir alltså inte en större grupp som får lägre resultat för att normeringen är hård. Utöver det söker inte heller bara de som skrev högskoleprovet nu i höst (även om det gissningsvis är en majoritet) och det borde jämna ut resultatet.
En sänkning på 0,05 som du talar om tillhör dock det mer vanliga. Sådana svängningar tycker jag man kan se i statistiken på de flesta programmen över åren. (Tycker det blir väldigt lättöverskådligt på https://www.uhr.se/studier-och-antagnin ... statistik/ )
En sak som skulle kunna påverka i år är att det är färre personer som söker till många program. Lägre tryck skulle kunna innebära lägre antagningspoäng. Kanske.
Skriv svar