Två högskoleprov i vår med platsbegränsning och åldersgräns

Större nyheter och uppdateringar om t.ex. utbildningen, hemsidan och högskoleprovet.
Skriv svar
Användarens profilbild
admin
Site Admin
Site Admin
Inlägg: 2241
Blev medlem: tor 31 maj, 2007 20:31

Två högskoleprov i vår med platsbegränsning och åldersgräns

Inlägg av admin »



Det går att anordna två provtillfällen våren 2021, meddelar den nationella provsamordnaren Peter Honeth och UHR idag efter att ha utrett frågan på uppdrag av regeringen.

– Jag menar att man ska genomföra två prov i vår. Ett den 13 mars och ett den 8 maj, säger Peter Honeth i en intervju med Sveriges Radio.

Efter att höstens högskoleprov 2020 hölls rådde det osäkerhet kring om det skulle vara möjligt att ta fram tillräckligt många högskoleprov till 2021 för att kunna genomföra två provtillfällen på våren och ett på hösten. UHR har nu utrett frågan och kommit fram till slutsatsen att det går att ta hinna ta fram tillräckligt många högskoleprov.

När kommer vårens högskoleprov 2021 att hållas?
Enligt Peter Honeth föreslås följande preliminära provdatum för vårprovet 2021:
  • 13 mars
  • 8 maj
Slutgiltigt besked om provdatum och anmälningsperioden förväntas i mitten av december.

Vilka begränsningar kommer att gälla för vårens högskoleprov 2021?
Varje individ kommer endast att få skriva ett av vårens högskoleprov, inte båda.

Dessutom väntas antalet platser behöva begränsas till totalt 70 000 för båda provtillfällena i vår av smittskyddsskäl. Detta skulle innebära att maximalt 35 000 personer får delta vid respektive provtillfälle. Denna begränsning i antal platser är betydligt högre än för höstprovet 2020 då taket sattes till totalt ca 27 600 deltagare.

För att se till att de som är i störst behov av ett högskoleprovsresultat ska kunna skriva provet i vår föreslås också en nedre åldersgräns. Endast personer som fyller 19 år under 2021 eller är äldre kommer att få skriva vårens högskoleprov 2021. Ett undantag nämns dock: de som är yngre och som går sista årskursen på gymnasiet i vår kommer också att kunna anmäla sig till vårens högskoleprov.

Åldersbegränsningen förutsätter beslut av regeringen och är i dagsläget alltså inte spikad. [uppdatering 201127: Regeringen beslutade att UHR får mandat att begränsa högskoleprovet vid behov]

Detta är sammantaget goda nyheter för dig som redan har ett giltigt högskoleprovsresultat sedan tidigare och inte fick skriva höstens begränsade högskoleprov 2020 av denna anledning.

När kan man anmäla sig till vårproven 2021?
Anmälan föreslås öppna i januari 2021 för båda vårens provtillfällen. Exakt datum kommer att meddelas av UHR i mitten av december.

Får man själv välja provdatum?
Nej. Syftet med att anordna två provtillfällen våren 2021 är att få ner antalet provdeltagare som samtidigt befinner sig på samma plats av smittskyddsskäl. För att så många som möjligt ska få möjlighet att skriva ett av vårens högskoleprov krävs en så jämn fördelning av provdeltagare mellan de två provtillfällena som möjligt. För att säkerställa detta kommer UHR och provanordnarna att fördela platserna.

Är det säkert att vårens högskoleprov kommer att genomföras?
Mycket arbete och planering har lagts ner för att kunna genomföra kommande högskoleprov på ett säkert sätt under rådande pandemi. Peter Honeth understryker dock att ingen garanti kan lämnas för att högskoleprovet kommer att kunna genomföras i den form som nu presenterats eftersom det är omöjligt att säga hur pandemiläget kommer att se ut i vår.

I tider av osäkerhet är det viktigt att göra det bästa av situationen och förbereda dig med utgångspunkt i att högskoleproven blir av som planerat. På så vis ser du till att vara redo oavsett när du får skriva nästa högskoleprov.

Källor:
https://www.regeringen.se/pressmeddelan ... der-varen/
https://www.uhr.se/globalassets/_uhr.se ... 21.pdf.pdf
https://www.uhr.se/om-uhr/nyheter/2020/ ... -nasta-ar/
https://sverigesradio.se/artikel/7601327
https://www.regeringen.se/pressmeddelan ... begransas/
Skriv svar