Vad är realistisk höjning?

Diskussioner kring antagning, prövning, urval mm
Skriv svar
hp20220
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 51
Blev medlem: lör 21 apr, 2018 21:53

Vad är realistisk höjning?

Inlägg av hp20220 »

Hej!

Jag gjorde provet nu till hösten och fick 0,4 och kan tillägga att det har varit samma resultat varje år utan någon höjning, tog även studenten för några år sedan. Vad är realistisk höjning ifall man pluggar och köper vip nu till våren beroende på om man får göra den i mars eller maj? vill gärna höja mig rejält mycket då tanken är att komma in på läkarprogrammet, Skulle vara tacksam ifall någon delade med sig ifall man har gjort en sådan stort höjning och även ifall man vill dela med sig av sin studieupplägg.
MathildaR
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 26
Blev medlem: tis 17 aug, 2021 13:37

Re: Vad är realistisk höjning?

Inlägg av MathildaR »

Hej!

Jag har gjort högskoleprovet 3 ggr. Första gången fick jag 1,05. Andra gången fick jag 1,20. Nu senast fick jag 1,35. Jag har alltid pluggat mycket till proven och lyckats höja mig 0,15 poäng varje gång. Det ska dock understrykas att ens prestationer är högst individuella. Vad har du för bakgrund, hur gick matematiken för dig i skolan? Var du duktig i svenska och engelska?

Du skriver att du är intresserad av läkarlinjen. Själv satsar jag på juristprogrammet så jag är inte jätteinsatt i hur det fungerar för blivande läkarstudenter. Dock har jag förstått att det krävs åtminstone 1,50/1,55 för att komma in? Det innebär att du skulle behöva höja dig med drygt 1,0 poäng. Det är väldigt mycket. Om jag var du skulle jag kanske se mig om efter andra alternativ att komma in. Om inte betygen räcker så kanske det går att läsa upp någon kurs? Det kanske är värt att läsa en kortare kurs på högskolan bara för att få några högskolepoäng och komma in genom den kvoten?

Även om en sådan höjning du behöver är rejäl, behöver den inte vara omöjlig. Om du ändå vill satsa på HP så rekommenderar jag att du analyserar ditt senaste resultat. Har du svårare för den kvantitativa eller verbala delen? Var ärlig mot dig själv. Börja sedan plugga på det du har svårast för. Det kommer vara tungt till en början men det kommer att hjälpa. Jag hade svårast för matten och höjde mig från 0,9 till 1,4 där. Sedan, när du känner att du börjar få grepp om det som känts svårt, glöm inte att plugga på det du är bra på också.
Försök vara disciplinerad, sätt dig t.ex. ner varje dag och plugga något. Även om du bara går igenom 2 tal så har du ändå gjort något och det är bättre än inget.

Jag önskar dig all lycka till! Ge aldrig upp!
Skriv svar