Viktigaste matten inför provet?

Blandade mattefrågor som inte är knutet till en viss provdel
Skriv svar
Användarens profilbild
amandalovisa
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 124
Blev medlem: tor 25 jan, 2018 21:14

Viktigaste matten inför provet?

Inlägg av amandalovisa »

Hallå!
Repeterar just nu för fullt med knappt 2 dagar kvar till prov. Har redan gått igenom i stort sett all matte tidigare, men tänkte ta en liten repetition på den viktigaste matten igen. Slog mig dock ganska snabbt att det är HUR mycket som helst, och att välja det "viktigaste" är rätt svårt :|

Har ju några kapitel och strategier jag favoritmarkerat, men fattas en del. Så nu undrar jag, vad har ni favoritmarkerat eller anser är riktigt bra kapitel man kan gå igenom igen? Eller kan ni på rak arm erbjuda några tips som ni tycker är bra? Har rätt bra koll på grundläggande matteregler, så tänker nog mer tips och strategier. :D
AaiAlm
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 2
Blev medlem: sön 30 aug, 2020 22:01

Re: Viktigaste matten inför provet?

Inlägg av AaiAlm »

Det låter som att du är på rätt väg. Det viktigaste nu är att få en överblick över matten, du hinner inte gå in i detaljer nu 2 dagar innan provet. Jag tycker dock att det är viktigt att du viljar dig själv ordentligt innan provet eftersom det kommer vara en lång dag och du behöver låta din hjärna vila annars blir det lätt och slarva om man är trött och stressad.

Själv kör jag ett komplett kvantitativt prov från provpassgenerator för att komma i stämningen och samtidigt öva på alla delarna, men om du tycker att du behöver fokusera på en viss del då är det bättre att göra det genom att kolla igenom gamla uppgifter som du gjorde fel på eller bara öva som vanligt.

Men som sagt, försök och slappna av nu så att du kan orka på lördagen. LYCKA TILL!!!
Användarens profilbild
planck
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 75
Blev medlem: ons 17 jan, 2018 21:36

Re: Viktigaste matten inför provet?

Inlägg av planck »

Algebra i allmänhet och öva in gångertabellen så den sitter extra bra.
The first principle is that you must not fool yourself and you are the easiest person to fool.
AndBor
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 67
Blev medlem: lör 04 jul, 2020 8:52

Re: Viktigaste matten inför provet?

Inlägg av AndBor »

Jag skulle säga att göra några provpass och fundera på strategi kan vara värdefull tid att spendera just så här nära provdagen.

Tips och knep är ju hyfsat beroende på ens svagheter, men för mig till exempel har jag haft lätt för att slarva på DTK: Nu mitigerar jag detta genom att läsa noggrannt uppgiften, och markera nyckelord som antal/andel, årtal, och markerar sedan i diagrammen de relevanta avläsningssiffrorna. Då kan man också hyfsat enkelt dubbelkolla sina siffror och sitt svar att det inte är nåt slarv.
Om du kommer till en uppgift som du inte på rak arm vet lösningsmetoden till SKIPPA och återkom. En poäng är inte värt den extra tiden det tar. Jag är själv sämst på detta då jag vill ha 1.8+ och känner att jag inte får hoppa någon precious poäng, men samtidigt så om man skippar och återkommer så har man dels peace of mind att man säkrat de andra poängen + att man kan ha låtit uppgiften gro i bakhuvudet medan man löst andra, och på så sätt ba JUSTE så här gör man ju, istället för att envisas med en uppgift och låsas vid den.

På figursuppgifter tex geometri, se till att markera ut de fakta du vet, till exempel sidor som är lika långa, liksidiga trianglar, etc. För mig gör det iaf uppgiften mer överskådlig och man ser lösningsmetoden lättare.

För övrigt, potensregler, vad som gäller vid olika grundvillkor på KVA, tex om det är samma bas eller exponent (vad gäller för x > 0, -1 < x < 0, etc), olika lösningsmetoder för jämförelse av bråk/kvadratrötter

Lycka till! :D
FilipN00
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 51
Blev medlem: tis 06 jun, 2017 17:04

Re: Viktigaste matten inför provet?

Inlägg av FilipN00 »

Jag brukar alltid gå igenom HP guidens formelblad, kan man det så kommer man långt. Sen om du ser någon klar brist i vissa områden så kan du gå igenom det en extra omgång innan provet. Mer än så blir väldigt svårt.
Skriv svar