Vissa lättnader i antagningsgränser för hösten 2022

Större nyheter och uppdateringar om t.ex. utbildningen, hemsidan och högskoleprovet.
Skriv svar
Användarens profilbild
admin
Site Admin
Site Admin
Inlägg: 2241
Blev medlem: tor 31 maj, 2007 20:31

Vissa lättnader i antagningsgränser för hösten 2022

Inlägg av admin »



Efter coronapandemins rekordår i antal sökande till universitets- och högskoleutbildningar tycks nu söktrycket ha minskat något. UHR rapporterar att antalet behöriga sökande till höstens utbildningar minskat med 9,5 % i år jämfört med hösten 2021, från 408 000 ned till 370 000. Detta har i sin tur medfört något lägre antagningsgränser i HP-gruppen på flera populära utbildningar såsom läkar-, psykolog- och juristprogrammet vid de flesta lärosäten. Sänkningarna är goda nyheter för många som kämpar med högskoleprovet för att komma in på sina drömutbildningar – möjligheten att bli antagen med hjälp av sitt resultat på högskoleprovet blev därmed större.

Tabellen nedan visar de 30 program som flest sökt till höstterminen 2022. För varje utbildning visas det totala antalet sökande, antalet förstahandssökande samt antagningsgränsen i HP-gruppen vid det första urvalet. Samtliga utbildningar nedan har färre sökande hösten 2022 jämfört med 2021. Även antalet förstahandssökande till respektive utbildning har minskat med undantag för två utbildningar: sjuksköterskeprogrammet vid Röda Korsets Högskola och Ekonomie kandidatprogram vid Uppsala universitet. Det minskade antalet sökande har även resulterat i att det nu krävs ett något lägre resultat på högskoleprovet för att bli antagen på flera av de mest populära utbildningarna. För vissa utbildningar krävs dock samma resultat på högskoleprovet som föregående år och för ett mindre antal utbildningar behövs ett högre resultat än tidigare.

Bild

Om vi istället undersöker de utbildningar som krävde de högsta resultaten på högskoleprovet för att bli antagen framträder en delvis annan bild. I tabellen nedan visas de program som hade en antagningsgräns i HP-gruppen över 1.60 i det första urvalet. Som vi sett ovan har antagningsgränserna sjunkit för läkar- och psykologprogrammen vid de flesta lärosäten medan ett antal tekniska utbildningar, främst vissa civilingenjörsutbildningar och utbildningar i arkitektur, nu kräver högre resultat på högskoleprovet jämfört med hösten 2021. Detta ser, åtminstone delvis, ut att bero på att antalet utbildningsplatser minskat något för de flesta av dessa utbildningar vilket tenderar att stärka konkurrensen om platserna.

Bild

Har du själv sökt en utbildning som börjar till hösten?

Till dig som blivit antagen till ditt förstahandsval vill vi säga stort grattis och bra jobbat! Missa inte att tack ja till din plats innan sista svarsdag den 22:a juli.

Om du i nuläget har en reservplats till drömutbildningen hoppas vi att du får ett positivt besked framöver och kniper en plats i det andra urvalet.

För dig som fortfarande har en bit kvar på resan mot din drömutbildning står vi på HPGuiden alltid redo att hjälpa dig lyckas på högskoleprovet. Misströsta inte, din tur att få fira kommer!

Källor
https://www.uhr.se/studier-och-antagnin ... statistik/
https://www.uhr.se/om-uhr/nyheter/press ... ildningar/
Skriv svar