Fler än 244 000 nöjda studenter!
Mer än 19 års erfarenhet!
Alla coacher har 2.00!

Tips och trix för slutspurten

Summering
  • Du kan åstadkomma förbättringar av ditt resultat även med bara timmar kvar till högskoleprovet! Det är aldrig för sent att börja!
  • Med tipsen på denna sida kan du få ut så mycket som möjligt av slutspurten och vara redo att prestera på topp på provdagen.
  • Bli inte modfälld om du inte skulle nå ditt mål vid detta provtillfälle. Det kommer en ny chans och då kan du studera på bästa sätt som VIP-medlem!
  • Du som är VIP-medlem kan läsa mer och utförligare strategier för sista veckan och provdagen här.

På denna sida finner du några tips för slutspurten, provdagen och en av de viktigaste sakerna att komma ihåg!

Tips för slutspurten

1. Öva med kompletta högskoleprov

Avsätt tid till att göra ett eller flera kompletta gamla högskoleprov från början till slut och med rätt tidspress för att både förbereda dig på provsituationen och lära dig tackla vanligt förekommande uppgiftstyper. Detaljerade instruktioner och 45 kompletta gamla högskoleprov finner du helt gratis i Högskoleprovtränaren.

Öva med kompletta högskoleprov

Analysera dina fel och gör riktade insatser

2. Analysera dina fel och gör riktade insatser

Som gratismedlem får du förklaringar till samtliga uppgifter på det senaste högskoleprovet som steg för steg går igenom hur du kommer fram till rätt svar. Till alla kvantitativa uppgifter finns dessutom videoförklaringar. Med hjälp av förklaringarna kan du inte bara lära dig av dina misstag utan även upptäcka alternativa lösningssätt och genvägar för att spara tid om du skulle stöta på liknande uppgifter på nästa högskoleprov.


3. Repetera grundläggande matematik

Repetera den grundläggande matematik som testas på högskoleprovet, t.ex. potenslagarna, polynommultiplikation, uppställning samt räkning utan miniräknare. Vi har sammanställt ett formelblad med de viktigaste formlerna och sambanden att kunna på högskoleprovet som du kan ladda hem gratis här. Även om du inte får använda formelbladet på provet så kan du ha det att repetera med i rasterna.

Repetera grundläggande matematik

Optimera kroppen och knoppen

4. Optimera kroppen och knoppen

Sov ordentligt och vakna vid samma tid som du tänkt vakna på provdagen så många nätter som möjligt innan provet så att du får in en vana. Att lägga sig och gå upp "i tid" bara i direkt samband med provet kan leda till för lite sömn, stress och sämre resultat. Träna eller motionera ordentligt den sista tiden innan provet för att frigöra kroppens egna välbefinnandehormon och förbättra sömnen ytterligare.


5. Handla och packa väskan och se till att du vet hur du tar dig till din provlokal

Packa giltig legitimation, en genomskinlig rak linjal, fungerande överstrykningspennor, en helt analog klocka utan några extrafunktioner, blyertspennor, suddgummi och formelblad för repetition under rasterna. Skippa bläckpennor då det hindrar dig från att t.ex. ändra ett svar i svarshäftet. Handla mellanmål och matsäck. Kolla också upp hur du tar dig till din provlokal och ha gärna en plan B om något skulle strula.

Handla och packa väskan och se till att du vet hur du tar dig till din provlokal

Varva ner och gör något du mår bra av

6. Varva ner och gör något du mår bra av

Självförtroende är a och o när man ska prestera och det är därför viktigt att du har en bra känsla när du skriva provet. Gör en spellista med låtar du blir peppad av, välj bekväma kläder till provdagen, fixa favoritmellanmål till rasterna o.s.v. Skapa positiva rutiner och se fram emot provdagen! Dagen innan provet kan det också vara bättre att ta det lite lugnt så att du är pigg och utvilad på provdagen istället för att försöka pressa in några extra pluggtimmar till varje pris.

Tips för provdagen

1. Kom i tid och glöm inte att ta med dig giltig legitimation

Det är viktigt att du är ute i god tid och har marginal för att ta dig till din provlokal på provdagen. Om du kommer för sent blir du inte insläppt och missar därmed delar av provet helt i onödan. Det är bättre att vara på plats lite för tidigt och slippa stressa. Glöm heller inte att ta med dig giltig legitimation för att få skriva provet!

Kom i tid och glöm inte att ta med dig giltig legitimation

Gissa alltid när du är osäker

2. Gissa alltid när du är osäker

Du kan inte få avdrag eller minuspoäng för ett felaktigt svar. Svara därför alltid på alla uppgifter då du inte har något att förlora, men mycket att vinna. Försök också alltid att stryka svarsalternativ som du vet är felaktiga innan du gissar. Lyckas du stryka ett par svarsalternativ och bara har två kvar har du förbättrat dina chanser att gissa rätt till 50 %.


3. Kladda hur mycket du vill i provhäftet

Du får markera, rita, skissa, skriva och "kladda" hur mycket du vill i provhäftet. Du får inga avdrag för att en lösning är ful eller fel i provhäftet och heller inga pluspoäng för att du gjort alla beräkningar i huvudet utan anteckningar. Det enda som räknas är att rätt svar är markerat i svarshäftet, så kladda på om det hjälper dig att lösa uppgifterna!

Kladda hur mycket du vill i provhäftet

Toa, frisk luft och snacks varje rast

4. Toa, frisk luft och snacks varje rast

Utnyttja varje rast till att ta en nypa frisk luft och röra på dig lite för att hålla din energinivå uppe även framåt slutet av provdagen. Ät gärna ett lätt mellanmål och drick något som ger dig energi. Glöm inte heller att gå på toa innan nästa provpass börjar – när provpasset väl har börjat får du inte lämna provsalen.


5. Skriv provet i den ordning du vill

Man måste inte skriva provet i den ordning som uppgifterna kommer i. Har du t.ex. lättare för engelskdelen kan du börja med den även om den kommer sist av de fyra verbala delarna. Likaså delen med diagram, tabeller och kartor på kvantitativa delen. Om du gör uppgifterna i annan ordning är det dock extra viktigt att du dubbelkollar att du överför svaren korrekt till svarshäftet.

Skriv provet i den ordning du vill

Fastna inte

6. Fastna inte

Varje korrekt besvarad uppgift är värd en poäng. Det är därför bättre att lösa flera lätta uppgifter än att knäcka den svåraste nöten. För att använda din tid effektivt, ringa in uppgifter du känner att du inte vet hur du ska lösa och gå tillbaka till dem igen på slutet snarare än att sitta för länge på första försöket och riskera att missa att plocka de “enkla” poängen på provpasset.

Kom ihåg!

Högskoleprovet är faktiskt inte hela världen!

Stressa inte och jaga inte upp dig inför provet. Detta leder enbart till att risken för ”blockeringar” blir större och att du presterar sämre än vad du egentligen vill och kan göra. Försök ha en positiv inställning kring provet och provdagen och kom ihåg att man alltid lär sig något nytt vid varje provtillfälle. Provet går två gånger om året och därför finns det alltid nya försök framöver om det skulle behövas. Ett halvår hit eller dit gör ingen skillnad jämfört med ett långt yrkesliv inom ditt drömyrke. Dina vänner och familj kommer fortfarande att tycka om dig oavsett hur det går!

Högskoleprovet är faktiskt inte hela världen!
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
METACENTRUM
konstruktionspunkt i fartyg vars placering har stor betydelse för stabiliteten
Superbra tjänst som inte bara hjälpt mig kunskapsmässigt inför högskoleprovet utan även underlättat mina studier på högskolenivå.
Tid till nästa prov

13/4 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 9/1 kl. 8:00
Stänger senast 16/1 kl. 23:59