Fängelse, villkorlig dom och böter för fuskligan och fuskarna

Större nyheter och uppdateringar om t.ex. utbildningen, hemsidan och högskoleprovet.
Skriv svar
Användarens profilbild
admin
Site Admin
Site Admin
Inlägg: 2241
Blev medlem: tor 31 maj, 2007 20:31

Fängelse, villkorlig dom och böter för fuskligan och fuskarna

Inlägg av admin »

Du har väl inte missat framstegen som gjorts i rättegången mot fuskligan HP-hjälpen där flera stått åtalade för fusk under högskoleprovet? Fuskarna har med hjälp av fuskligan HP-hjälpen fått tillgång till de rätta svaren via utrustning i örat och för detta har de betalat stora summor pengar. Samtliga åtalade fälldes i tingsrätten i januari.

Totalt 31 personer fälldes varav åtta har anknytning till verksamheten hos fuskligan HP-hjälpen och 23 var kunder till HP-hjälpen.

De som har haft anknytning till verksamheten inkluderar t.ex. de som drivit verksamheten och tvättat pengar. De har bland annat dömts till mellan tre år och sex månader och sex års fängelse, villkorlig dom och böter.

Kunderna som fällts har dömts till villkorlig dom och böter. Nu riskerar de fällda kunderna att bli avstängda från att skriva högskoleprovet i två år och att bli av med sina gamla högskoleprovsresultat. Det innebär att kunderna kan förlora sina platser på utbildningar som de tidigare antagits till.

Fler fall utreds i nuläget och till våren räknar UHR med att fatta beslut om ytterligare 200 personer från HP-hjälpens kundregister.

Tycker du att domarna är rimliga? Tycker du att man ska bli utslängd från sin utbildning flera år efter att man har blivit antagen även om man klarat studierna?

Källförteckning
https://hpguiden.se/allt-om-hogskolepro ... koleprovet
https://www.uhr.se/om-uhr/nyheter/2019/ ... rovsmalet/
http://www.norrkopingstingsratt.domstol ... rovsmalet/
Skriv svar