Fuskare kan få behålla tagna högskolepoäng

Större nyheter och uppdateringar om t.ex. utbildningen, hemsidan och högskoleprovet.
Skriv svar
Användarvisningsbild
admin
Site Admin
Site Admin
Inlägg: 2033
Blev medlem: tor 31 maj, 2007 20:31

Fuskare kan få behålla tagna högskolepoäng

Inlägg av admin »

En statlig utredning föreslår nu att personer som genom fusk på högskoleprovet antagits till en utbildning ska få behålla eventuella högskolepoäng de tagit trots att de fuskat sig in.


Bild

Under 2019 har ett flertal fuskare på högskoleprovet fått sina högskoleprovsresultat återkallade och av dessa har många som hunnit använda sina ogiltiga resultat för att bli antagna till en utbildning mist sina platser. Rättsläget har dock varit oklart kring huruvida studenterna ska få behålla eller bli av med de högskolepoäng de plockat på sina utbildningar som de fuskat sig in på. I en statlig utredning föreslås nu alltså att fuskarna ska få behålla sina poäng och betyg trots att de egentligen inte haft på utbildningen att göra från första början.

Argumenten för att låta fuskare få behålla sina poäng går bland annat ut på att ett fråntagande av avklarade poäng kan få långtgående konsekvenser för individen, som att diskvalificeras från studiemedel eller förlora sin studentbostad.

Det lyfts också fram att de tagna poängen baseras på kunskaper som studenten tillgodogjort sig under utbildningen och som validerats i samband med examination. Dessa kunskaper kan enligt detta resonemang anses vara oberoende av hur studenten tagit sig in på utbildningen.

Reaktioner mot förslaget har dock inte låtit vänta på sig. Matilda Strömberg, ordförande i Sveriges förenade studentkårer, är kritisk till förslaget.
– Man ska kunna ta bort betygen. Man måste driva en konsekvent linje om att fusk ska få konsekvenser, säger Matilda Strömberg enligt TT.

Även Matilda Ernkrans som är minister för högre utbildning och forskning har tidigare uttryckt att hon vill se strängare straff för personer som fuskat sig in på högskoleutbildningar.
– Det måste vara tydligt att för den som blir påkommen med fusk ska konsekvenserna bli riktigt hårda, sa Matilda Ernkrans till TT inför den statliga utredningen.

Förslaget att låta fuskare behålla tagna högskolepoäng är del av den utredning om åtgärder mot fusk på högskoleprovet som vi skrivit om tidigare. Om detta och övriga förslag i utredningen ska införas är ännu inte beslutat.

Vad tycker du – ska personer som fuskat sig in på en utbildning ha rätt att behålla sina betyg och högskolepoäng från utbildningen?

Källor:
Slutbetänkande av Utredningen om fusk vid högskoleprovet
Läkartidningen
SVT
Dagens medicin
Aftonbladet

Användarvisningsbild
Hani.00
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 339
Blev medlem: tor 21 sep, 2017 6:51

Re: Fuskare kan få behålla tagna högskolepoäng

Inlägg av Hani.00 »

Jaha så fuskare får behålla sina resultat och platser när det kan ha påverkat hur normeringen har blivit, men vi ska inte få behålla kontrollpappret eller en simpel klocka? BULLSHIT!

VicBos
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 209
Blev medlem: ons 28 nov, 2018 0:03

Re: Fuskare kan få behålla tagna högskolepoäng

Inlägg av VicBos »

Nej, självklart skall de som fuskat inte få behålla sina betyg och högskolepoäng.
Att det i sin tur kan få konsekvenser i att de inte får ta del av studiemedel eller förlorar sin studentbostad känns även det rimligt. Om en person fuskat sig till en plats bör det få stora konsekvenser, enligt min mening.

B0lters
Stammis
Stammis
Inlägg: 116
Blev medlem: mån 14 okt, 2019 19:34

Re: Fuskare kan få behålla tagna högskolepoäng

Inlägg av B0lters »

Ser inga större problem med att låta dem behålla sina tagna högskolepoäng, då de trots allt har bevisat att de är kapabla till att ta dem genom att klara tentor och andra examinationsmoment. Däremot så ska de övriga straffen såklart vara högst märkbara. En lång avstängning från universitet samt studiemedel i allmänhet är givetvis högst rimligt, samt ett märkbart skadestånd. Kan man betala tiotusentals kronor till en fuskfirma så kan man gott betala avsevärt mycket mer som kompensation för sitt bedrägeri.

Skriv svar