Mattedelen mycket svårare i år????

Diskussioner kring rättning, normering, svårighetsgrad mm
Skriv svar
barbaram
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 39
Blev medlem: lör 08 dec, 2012 18:09

Mattedelen mycket svårare i år????

Inlägg av barbaram »

Jag upplevde i alla fall att den var sjuk mycket svårare. Jag har gjort alla tidigare högskoleprov från år 2000, har presterat på topp( nästan alla rätt) på KVA, XYZ och NOG och DTK men det gick katastrofalt dåligt nu (1,5 enligt vt normeringstabell). Nog upplevde jag på samma nivå som tidigare, men KVA och XYZ var jag chockad av hur mycket svårare dem var och DTK med. Jag hört att av andra också att det var mycket svårare, många som tidigare presterat bra på kvantitativa blev förkrossade över hur dåligt det gick igår. Normeringstabellerna är väldigt stabila, verkar inte avvika mer än något poäng mellan provtillfällen, hur tror ni om sannolikheten att den avviker mer än så`? Dessutom är jag nyfiken på om ni tycker att mattedelarna blir svårare för varje provtillfälle? Jag upplever i alla fall att för varje prov blir det svårare frågor, dem äldre proven känns seriöst som en barnlek jämfört med nya, det enda som jag inte upplever svårare och konstant är nog.
Mauritz
Stammis
Stammis
Inlägg: 100
Blev medlem: tor 05 sep, 2013 14:17

Re: Mattedelen mycket svårare i år????

Inlägg av Mauritz »

Jag skulle säga att matten blir svårare för varje år, medans verbala blir lättare. Jag har inga belägg för detta men jag upplever det som det efter att ha gått igenom tidigare prov.


Detta provet och provet innan är på mycket högre nivå än HT 2011 och VT 2012 utan några tvivel. Det var väldigt många frågor om cirkelbågar och cirklar, och nivån för att få högt var mycket högre.

Men samtidigt var det också många lätta frågor, så det balanserar ut det hela. Detta provet blandade verkligen lätta frågor med svåra. Jag har aldrig tidigare sett så svåra frågor på geometri eller funktioner som på detta provet, dessutom tror jag inte att det kom lika många frågor om funktioner som vanligt. Jag tror att dem har insett att deras tidigare frågor på funktioner varit för lätta.

Förresten så läste jag att det var rekordmånga som skrev provet denna gången, med lite tur så minskar normeringen om fler nybörjare gör provet.
eradico
Stammis
Stammis
Inlägg: 340
Blev medlem: tis 13 sep, 2011 21:52
Ort: Lund
Kontakt:

Re: Mattedelen mycket svårare i år????

Inlägg av eradico »

Mycket svårare tror jag faktiskt inte det var i år. Däremot så var bredden på uppgifter rätt så mycket större och man testade för första gången på lite mer udda geometriska samband (tänker här f.fa på cirkelbågar), jag upplevde dessutom att DTK det i särklass svåraste jag skrivit. Däremot så tycker jag att XYZ, KVA och NOG höll en relativ jämnnivå i förhållande till vad jag presterat hemma (75% rätt på HP, 85-90% hemma).
robven
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 83
Blev medlem: tis 03 sep, 2013 21:56

Re: Mattedelen mycket svårare i år????

Inlägg av robven »

Undrar också. Mitt 43 på matten har för det mesta renderat i 1.1.

Mitt 57 på verbala har pendlat lite mellan 1.3-1.5

Någon som kan ge svar? Var verbala delen enkel iår?
Användarens profilbild
empezar
Platinapostare
Platinapostare
Inlägg: 6368
Blev medlem: tis 24 okt, 2006 2:00

Re: Mattedelen mycket svårare i år????

Inlägg av empezar »

Jag tyckte den kvantitativa delen var enkel. Jag fick 2.0 där trots att jag inte pluggat någon matte på fem år. Däremot har jag sysslat med väldigt mycket verbalt på läkarprogrammet, men ORD och LÄS drog ner mig väldigt mycket trots att man tycker att jag borde blivit bättre där. Å andra sidan var det inte många medicinska ord.
phantom_831116
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 57
Blev medlem: mån 20 aug, 2007 13:44

Re: Mattedelen mycket svårare i år????

Inlägg av phantom_831116 »

Så kände jag efter förra HP också, men kom fram till att det var stressen och nervositeten som fick mig att uppleva det som svårare. I år intalade jag mig under provet att det bara var hjärnspöken och då lossnade det. Höll på att få panik och låsa mig. Kände att jag inte fattade en enda kvauppgift, men när jag påminde mig själv om att det bara var mig det handlade om så lyckades jag till slut. När jag nu tittar på denna och förra kva i lugn och ro så tycker jag verkligen inte att något prov är svårare än ett annat...
barbaram
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 39
Blev medlem: lör 08 dec, 2012 18:09

Re: Mattedelen mycket svårare i år????

Inlägg av barbaram »

Stressen och nervositeten har varit en bidragande faktor. Dock även nu när jag kollar på provfrågorna är jag övertygad om att det är mycket svårare. Ta gärna och kolla igenom frågorna för det här provet och äldre prov och du kommer märka kontrasterna. Jag tror som Mauritz att provkonstruktörerna har insett att tidigare matteuppgifter varit väldigt enkla förutsatt att man kan grundläggande matten som funktioner, att för att tidigare få ett högt på kvantitativa behövde man inte vara lika speciell jämfört med i förhållande till verbala, dels att Sverige ligger dåligt sett ut internationellt när det gäller matten och vill lyfta upp matematiken. Verbala delen var totalt sett lika lätt som förra gången, dock tror jag att orden var svårare detta prov än på hösten. Jag har pluggat gamla högskoleprovord, märkte dessutom att ett par gamla högskoleprovord dykt upp. Härligt jobbat Empezar! Jag gillar att du trots att du kommit in, gjorde högskoleprovet och har ambitioner på att få 2,0 på hela provet igen! Jag tycker också att det är konstigt att det gick sämre på verbala, med tanke på hur mycket läkare plöjer igenom och att du har läst ett antal år på universitetet. Det kan ha handlat om att du till skillnad från tidigare prov, denna gång inte hade provvana vilket kan påverka, att det är väldigt svårt att hålla högskoleprov orden vid liv för att man sällan stöter på dem. Ett annat
frågetecken, är vad tycker ni om utvalen av ord? Det jag
tycker dåligt är den kontinuerliga bristen på vetenskapliga
ord och ord man stöter på i lärandet i förhållande till
andra orden, jag tycker tex att det är oförståeligt att man kunnat ha ett ord som schabrak som högskoleprov, av alla tusentals ord, av alla oändliga ord man lär sig i gymnasiet, alla kemi-mate-fysik-biologi termer och alla litteraturtermer väljer man med att ha hästtyg som ett delmått på din språkliga förmåga, gång på gång väljer man skumma och irrelevanta ord som inte din studerande stött på i skolan och sällan stöter på i andra håll och ges möjlighet att lära sig dem orden.
JBJunior
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 50
Blev medlem: fre 30 aug, 2013 23:37

Re: Mattedelen mycket svårare i år????

Inlägg av JBJunior »

Jag tänkte ställa frågan om det var mycket enklare i år? Framförallt mattedelen tyckte jag var mycket enklare? Nu pluggade jag i och för sig 15h matte här på HP-guiden men i alla fall. Har fått 1,4, 1,2 och 1,1 på KVA tidigare (senaste provet sist). Förutsatt att jag inte gjorde någon markeringstabbe fick jag 1,7 räknat på förra årets tabell.
Chryses
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 88
Blev medlem: tis 31 jul, 2012 18:58

Re: Mattedelen mycket svårare i år????

Inlägg av Chryses »

Fick 1,9 på matte delen de två senaste proven.

Men enligt mitt kontrollpapper kommer jag få 1,7 den här gången.


å andra sidan höjde jag mig ganska rejält på verbala delen utan att plugga så för mig kändes det som att KVA aningen svårare och VERB aningen lättare.

Men tror inte skillnaden är så stor att det skulle påverka normeringstabellerna så värst mycket.
barbaram
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 39
Blev medlem: lör 08 dec, 2012 18:09

Re: Mattedelen mycket svårare i år????

Inlägg av barbaram »

Jag har hört liknande från många andra. En vän sänkte sig från 1,8 till 1,6 trots att han läst mattekurser denna hösttermin på universitetet, andra har sänkt sig också trots plugg.
Laktis
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 43
Blev medlem: sön 17 jan, 2010 21:12

Re: Mattedelen mycket svårare i år????

Inlägg av Laktis »

Själv höjde jag mig från 1.7 till 2.0 (70/80) på KVA. Tyckte den inte var särskilt mycket svårare än i våras förutom DTK och den där dryga promenaden genom grönsakslandet.
Arelig
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 90
Blev medlem: fre 28 nov, 2008 20:25

Re: Mattedelen mycket svårare i år????

Inlägg av Arelig »

Tyckte också den var ovanligt svår, har legat stabilt på 68-69 på mina tidigare prov, och nu fick jag 62. Låt säga att den kvantitativa delen var extra svår i år, hur påverkar det normeringen? Kommer isf normeringen att sjunka något poäng gentemot t ex vårens prov?
Hugoalf
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 4
Blev medlem: tis 19 feb, 2013 12:45

Re: Mattedelen mycket svårare i år????

Inlägg av Hugoalf »

Jag upplevde inte att det var så stor skillnad på svårighetsgraden av den kvantitativa delen, speciellt inte DTK... Kanske är det för att DTK har varit min lite svaga del förut och att jag pluggat lite på den inför denna gång :) fick iaf 74/80 vilket borde resultera i 2,0 där.
Användarens profilbild
Yosephine
Stammis
Stammis
Inlägg: 336
Blev medlem: ons 20 okt, 2010 20:55
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Mattedelen mycket svårare i år????

Inlägg av Yosephine »

Jag instämmer också att KVA och XYZ var svårare denna gången jämfört med föregående prov. Däremot tycker jag att NOG och DTK höll sig på en bra nivå för mig, där jag också lyckades förbättra mig jämfört med föregående gång, +3p per del jämfört med förra. Så visst lyckades jag höja mig, men jag hade förväntat mig att jag skulle höja mig mer, speciellt XYZ vilket jag la bra krut på. KVA gick skitbra förra gången, men nu vet jag inte vad som hände. Jag antar också att jag hade lite otur med uppgifter som inte passade mig den här gången, medan föregående gång kanske jag hade lite "tur" med KVA... Skall också tillägga att jag inte har gjort så mycket DTK uppgifter och förväntade mig absolut ingen höjning där, trots allt hade jag bättre tidsdisponering nu än förra gången vilket kanske kan vittna om bättre resultat på KVA, men att dom andra föregående delarna blev "lidande", vilket jag dock inte kände av när jag gjorde själva provet, många faktorer som spelar in och ska klaffa för bra resultat!
Läkarstudent Karolinska Institutet
Min väg till läkarprogrammet:
http://medikusstudenten.blogspot.se/
Skriv svar