Hur sätter man 2.0 på kvant?

Övriga högskoleprovrelaterade diskussioner
Skriv svar
Magnumopus
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 9
Blev medlem: mån 20 maj, 2019 11:44

Hur sätter man 2.0 på kvant?

Inlägg av Magnumopus »

Hej!

Ni som sätter 2.0 på kvant, skulle ni kunna dela med er av era rutiner gällande provet? På det senaste provet gick det inte så bra, jag ökade den verbala till 1.6 men sänkte kvant från 1.6 till 1.5. Kvant har alltid varit min starkaste sida men det verkar som att jag presterade i verb denna gång.

Frågan är, vad är det som är mest essentiellt gällande kvant?
Jag har bra kunskaper, men kan fastna ibland. En del uppgifter går superfort, en del inte, Ibland känns det verkligen som att lösningarna tar för lång tid. Brukar alltid göra klart KVANT precis på 55min.

Frågan är, hur gör man det fortare? Hur kan man göra snabba och effektiva beräkningar på DTK exempelvis?

Har gjort otaliga XYZ samt KVANT-uppgifter och typ alla högskoleprov sedan 2011 men problemet verkar ligga i stressen och hastigheten. Finns det några tips från er användare?

Trevlig dag och tack på förhand om någon tar sig tid!
vipsen18
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 55
Blev medlem: mån 12 sep, 2016 22:52

Re: Hur sätter man 2.0 på kvant?

Inlägg av vipsen18 »

Hej!

Jag har sedan något prov tillbaka märkt att det som höll mig tillbaka på kvant-delen var att jag fastnade på XYZ vilket stal tid från de andra delarna. XYZ är rena mattefrågor och antingen kan du dem eller så kan du dem inte. Det jag gjorde var att jag började med delen efter XYZ (tror det är NOG) för att sedan lösa KVA, DTK och sist XYZ. Detta har medfört att jag fått mer tid och mindre stress på DTK där det finns ganska många enkla, men tidskrävande, frågor. När man sedan kommer till XYZ så löser man dem så gott man kan och om du sitter mer än en minut på en uppgift är det bara att chansa och gå vidare. För att få 2,0 krävs ju såklart att du klarar de flesta frågor ändå men denna metod tar bort en del av tidspressen som ofta sabbar DTK.

OBS! Det är VÄLDIGT viktigt att man håller koll på att du startar på uppgift 13 och inte uppgift 1. Det är lätt att börja fylla i fel svarsruta av bara farten, det lärde jag mig "the hard way" någon morgon när jag var omtöcknad av sömn och inte riktigt med i matchen...
hunnrasexti
Stammis
Stammis
Inlägg: 364
Blev medlem: ons 14 maj, 2014 7:02

Re: Hur sätter man 2.0 på kvant?

Inlägg av hunnrasexti »

Jag (matematiskt begåvad) bara kör från början till slut, lämnar ingen uppgift obesvarad men markerar såna jag känner att jag behöver titta lite extra på. Det har jag kanske tio minuter över till efter att jag löst uppgift 40.

Men, siktar du på 2.0 eller bara på att allmänt höja dig? Som vipsen18 säger så är DTK mer tidskrävande. Alltså lägger du mer tid per råpoäng där, och det är således den sämsta provdelen att prioritera om minutrarna inte räcker till.

För någon med kronisk tidsnöd på kvant skulle jag tro att det är bäst att lära dig att snabbt identifiera vilka uppgifter du kan lösa smidigt, med möda samt inte alls eller med alldeles för mycket tid. När provledaren säger fem minuter kvar så har du förhoppningsvis lagt 50 på att plocka tidseffektiva råpoäng och kan ta resten på magkänsla eller favoritbokstav eller vad du nu använder för gissningsmetod.

Även om DTK är tidskrävande så finns det ju uppgifter där som inte är mycket mer än just tidskrävande. Annat är det om du får en krånglig NOG-uppgift som du inte vet hur du ska angripa. Då går minutrar åt till att bara försöka klura ut en metod (och sen tillämpa den), tid som du kunde använda till att plocka poäng på att bara läsa av tabeller och grafer.

Så om du inte siktar på 2.0 (i vilket fall mitt råd är "bli bra på allt") så tycker jag du ska plocka tidseffektiva poäng så mycket du kan. Skit i hur de är fördelade på de olika provdelarna. Det är bara dina totala råpoäng som normeras.
Andrahalvlek
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 84
Blev medlem: tor 18 apr, 2019 22:28

Re: Hur sätter man 2.0 på kvant?

Inlägg av Andrahalvlek »

Läs frågan noggrant, så att du svarar på rätt sak! Jag har bra läsförståelse på läs-delarna, men läser ofta fel på mattefrågor, och svarar på hur många vita kulor det finns i en burk, när det som efterfrågades var blå. Så, läs frågorna noggrant. Eller, egentligen, hitta vilken typ av fel just du oftast gör, och lägg krutet där. Läsfel är mitt aber, men kanske inte ditt?
Användarens profilbild
Aeowa
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 379
Blev medlem: tor 20 jul, 2017 13:17

Re: Hur sätter man 2.0 på kvant?

Inlägg av Aeowa »

Mitt största tips till dig är att lära dig matteformler utantill, på så vis kan du känna igen en uppgifts format och utifrån det hitta rätt tillvägagångssätt.
Whether you think you can or think you can't, you're right
Skriv svar