HT 2012 Provpass 4 uppg 6, 7, 10, 11, 12

Diskussioner kring XYZ-delen samt XYZ-uppgifter
medicineman
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 15
Blev medlem: tor 07 apr, 2011 21:40

HT 2012 Provpass 4 uppg 6, 7, 10, 11, 12

Inläggav medicineman » mån 07 jan, 2013 6:33

Hjälp!?

6. För vilka y gäller olikheten y > 1/y > -1/y?

A y < –1
B –1 < y < 0
C 0 < y < 1
D y > 1


7. Av tio på varandra följande heltal är summan av de fem minsta talen 420.
Vad är summan av de fem största talen?

A 425
B 430
C 440
D 445


10. x=0 och x=x^2. Vilket värde har x?

A –1
B 1
C - roten ur 2
D roten ur 2


11. Vilket svarsförslag är närmast värdet av roten ur 8/20?

A (8/20)^2

B 40/100

C 6/10

D roten ur toten ur 16/40


12. En bil färdas x km på y min. Hur lång tid tar det att färdas z km med samma
konstanta hastighet?

A xy/z min

B xz/y min

C yz/x min

D y/xz min

Tack på förhand

Remmirath
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 79
Blev medlem: tis 27 dec, 2011 23:26

Re: HT 2012 Provpass 4 uppg 6, 7, 10, 11, 12

Inläggav Remmirath » mån 07 jan, 2013 19:42

Såhär gjorde jag:


6'an:

A: Stämmer ej, för då blir -1/y positivt vilket strider mot grundpåståendet (dom andra två värdena blir negativa)
B: Samma som i A
C: Om 0 < y < 1, blir 1/y större än y. Stämmer ej
D: Bara denna kvar, men man ser direkt att denna stämmer eftersom 1 < 1/ (y > 1) < - 1/(y > 1)


7'an:

Medelvärdet av dom första 5 talen är 420/5 = 84. Vi kan därmed beräkna att dom minsta 5 talen är: 82, 83, 84, 85, 86.
Således måste dom största fem talen vara:
87, 88, 89, 90, 91. Medelvärdet av dessa är 89. 89*5 är 445, vilket ger oss svar: D!

10'an:

A: Detta felet ser man nästan direkt, för att x^2 ger oss ett positivt tal (1), medan X förblir negativt (-1).
B: Detta stämmer. x = 1 = x^2 (x = 1 ) = 1.


11'an

Roten ur 8/20 kan förlängas till roten ur 40/100. 40 är relativt nära 36, så vi använder oss av det värdet (vi letar trots allt efter det närmsta värdet).
roten ur 36/100 är 6/10, vilket ger oss värdet i C.
Svar: C

12'an:
Ekvationen för tid är: tid = sträcka / hastighet.

hastigheten kan vi räkna ut ur grundinformationen följande:

hastighet = sträcka / tid = x / y

Nu sätter vi in allt i vår första ekvation för tid, där sträckan är Z (som fås i grundinfon)

tid = z / (x/y) vilket är detsamma som z*y/ x. Svar: C

Användarvisningsbild
antonsvenson
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 6
Blev medlem: tis 15 jan, 2013 8:24

Re: HT 2012 Provpass 4 uppg 6, 7, 10, 11, 12

Inläggav antonsvenson » mån 11 feb, 2013 11:17

Det är bara 2 fel med uppgift tio. x=/0 (x är inte lika med noll) och x = x^-2 (x är lika med x upphöjt till minus två)

canon550d
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 7
Blev medlem: tis 08 mar, 2011 21:50

Re: HT 2012 Provpass 4 uppg 6, 7, 10, 11, 12

Inläggav canon550d » tis 26 feb, 2013 11:47

7an:

Om man är stressad så kan det bli galet att gissa sig fram så gissar man på flera olika tal som inte blir 420 vilket gör att man blir ännu mer stressad så här är ett annat sätt.

Eftersom det är 1 i skillnad i mellan talen, som skall bli 420 kan man göra så här.

a
a+1
a+2
a+3
a+4

1+2+3+4 = 10 och a+a+a+a+a =5a

Ekvationen:

5a + 10 = 420
5a = 420 - 10
5a = 410

410/5=82

a=82

Sen är det ju bara att sätta in de fem talen.
82, 82+1=83, 82+2=84, 82+3=85, 82+4=86

82+83+84+85+86=420.
Så nu har du det fem första talen, sen är det bara att forsätta räkna 5 nästa tal. 87+88+89+90+91 = SVAR 445


Det kanske går snabbare att göra som han gjorde ovan men nu ser ni ett sätt till att göra det. Ex om du har en fråga på högskoleprovet som frågar efter 5 Jämna heltal efter varandra skall bli något så gör du samma princip fast

a
a+2
a+4
a+6
a+8

5a + 20 = 680
5a=660, 660/5 = 132

132+134+136+138+140=680

Användarvisningsbild
Baltic
Stammis
Stammis
Inlägg: 171
Blev medlem: fre 03 aug, 2012 9:22

Re: HT 2012 Provpass 4 uppg 6, 7, 10, 11, 12

Inläggav Baltic » sön 03 mar, 2013 13:31

Av tio på varandra följande heltal är summan av de fem minsta talen 420.
Vad är summan av de fem största talen?


A 425
B 430
C 440
D 445

Differensen mellan de fem största och de fem minsta är likadan oavsett vilka talen är (så länge man ökar med ett för varje steg).

De fem minsta kan alltså lika gärna vara 1 + 2 + 3 + 4 + 5 = 15
Och de fem största 6 + 7 + 8 + 9 + 10 = 40

Differensen blir då 40 - 15 = 25, summan av de fem största är 25 större än summan av de fem minsta (420+25 = 445)

Hade man börjat talföljden på 5690 så hade differensen mellan summan av de fem största och de fem minsta termerna fortfarande varit samma.

hp_emil
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 39
Blev medlem: ons 24 aug, 2011 1:56

Re: HT 2012 Provpass 4 uppg 6, 7, 10, 11, 12

Inläggav hp_emil » tor 03 okt, 2013 15:40

7an: alla talen är 5 större, dvs är svaret 420+5*5 = 445

tänk t.ex. 21,22,23,24,25 26,27,28,29,30

Användarvisningsbild
NASA
Stammis
Stammis
Inlägg: 218
Blev medlem: mån 03 jun, 2013 17:06

Re: HT 2012 Provpass 4 uppg 6, 7, 10, 11, 12

Inläggav NASA » tor 03 apr, 2014 17:00

hur hade ekvationen sett ut ifall man använda udda tal

istället för att lägga det i ordning med x + x+1....
Högskoleprovet we have a problem..

Jimbo
Stammis
Stammis
Inlägg: 134
Blev medlem: tor 20 feb, 2014 20:23

Re: HT 2012 Provpass 4 uppg 6, 7, 10, 11, 12

Inläggav Jimbo » tor 03 apr, 2014 17:41

x + 2, där x är ett udda tal

2k = alltid en jämnt tal där k är ett heltal (0,1,2,3,4,5..)

2k + 1 = alltid ett ojämnt tal där k är ett heltal (0,1,2,3,4,5..)


cron
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Dagens ord
SOTTIS
dumhet, dumt yttrande, "groda"
Nästa prov

14/4 - 2018 kl 8:10
140 dagar 2 timmar och 30 minuter kvar att förbereda sig på.

Sista anmälningsdag:
1/2 - 2018 kl 23:59

Utvalda forumtrådar