vad jag ska satsa på?

Frågor om icke-högskoleprovrelaterade ämnen
Skriv svar
Zuhoor
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 5
Blev medlem: fre 30 aug, 2013 18:04

vad jag ska satsa på?

Inlägg av Zuhoor »

...
Senast redigerad av Zuhoor den lör 05 jul, 2014 14:04, redigerad totalt 1 gånger.
Silverräven
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 30
Blev medlem: lör 27 okt, 2012 12:02

Re: vad jag ska satsa på?

Inlägg av Silverräven »

Om jag var du skulle jag fokusera på skolan och försöka få så bra betyg som möjligt men ändå gå och skriva högskoleprovet båda terminerna, utan att lägga särskild tid på att förbereda dig. Då får du nyttig övning på att över huvud taget skriva högskoleprovet, och har du "tur"/är duktig kanske du till och med lyckas nå ett högt resultat utan förberedelse. När du sedan har tagit studenten kan du, om du inte redan fått de resultat du behöver, lägga fokus på högskoleprovet och dra nytta av att du redan har koll på hur det är upplagt, hur det känns att skriva och utifrån dina gamla resultat kan du se vad du behöver öva mest på för att nå det resultat du önskar. :)

Får man fråga vilken linje det är du vill komma in på?
Zuhoor
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 5
Blev medlem: fre 30 aug, 2013 18:04

Re: vad jag ska satsa på?

Inlägg av Zuhoor »

...
Senast redigerad av Zuhoor den lör 05 jul, 2014 14:03, redigerad totalt 1 gånger.
Användarens profilbild
Intermilan
Stammis
Stammis
Inlägg: 155
Blev medlem: ons 23 okt, 2013 15:23

Re: vad jag ska satsa på?

Inlägg av Intermilan »

satsa på båda. betygen är viktigast
Malong
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 10
Blev medlem: tis 06 nov, 2012 14:03

Re: vad jag ska satsa på?

Inlägg av Malong »

I stället för att inte anstränga sig och få så bra betyg som möjligt i skolämnerna så vänd på det och resonera som så att allting du gör i skolan kommer att förbättra ditt högskoleprovresultat. Oavsett om ämnet är religion, samhäll, eller fysik så kommer du genom att lägga mer tid på läsa dessa kursböcker förbättra din läsförståelse och därmed ditt hp resultat.

Kan lite barsk men typ 'all tid som inte används går förlorad", om du inte läser nu så måste du ju ändå läsa ex Under strecket eller böcker (kanske tom nuvarande gymnasietböcker) för att förbättra din läsförståelse efter skolans slut..

Som en parantes så slänger jag in lite småtips om att börja att titta lite lätt på matten (ex titta och njut på youtube matte på kvällarna) eller lite läsning av svensk/engelsk skönlitteratur.
Användarens profilbild
empezar
Platinapostare
Platinapostare
Inlägg: 6368
Blev medlem: tis 24 okt, 2006 2:00

Re: vad jag ska satsa på?

Inlägg av empezar »

Gymnasieböckerna är inte riktigt lika avancerade som de texter man ska läsa på högskoleprovet. Det enda gymnasieämnet jag tycker gynnar högskoleprovet är matematik (NOG, KVANT, XYZ).

Vill man bli bättre på högskoleprovet ska man nog läsa lite mer avancerade texter (Under strecket på SvD.se och NYTimes, Economist, etc) och läsa lite svårare skönlitteratur och aktivt försöka lära sig alla ord man inte förstår. Förutom detta är givetvis HPGuidens ordlistor väldigt bra. DTK-delen tycker jag man blir bäst på genom att göra gamla DTK-prov. Många tycker att HPGuidens DTK-övningar också är väldigt bra.

Hur som helst så ligger gymnasielitteraturen på en alldeles för låg nivå för att man ska bli bra på högskoleprovet, tycker jag. De som skriver 2,0 direkt efter gymnasiet har sannolikt läst betydligt mer än bara gymnasielitteraturen.

Däremot är det så klart viktigt att anstränga sig i skolan också, så att man håller dörrarna öppna i stället för att stänga dem. Högskoleprovet kommer inte försvinna som alternativ.
Skriv svar