Filosofi inför läkarprogrammet

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
Jakofrid
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 58
Blev medlem: sön 02 apr, 2017 18:29

Filosofi inför läkarprogrammet

Inlägg av Jakofrid »

Hej, jag undrar om det är någon som har erfarenhet av att ha läst filosofi som komplement till läkarprogrammet?

Jag ska läsa filosofi men har två vägar att välja, praktisk filosofi och teoretisk filosofi. Jag undrar därför vad som borde vara mest givande?

"Till den praktiska filosofin brukar man räkna sådana delområden som generell värdeteori, moralfilosofi, samhällsfilosofi, politisk filosofi, religionsfilosofi, rättsfilosofi m.m., samt den praktiska filosofins historia. Med "praktisk" filosofi syftar man på att frågorna främst rör mänskligt handlande eller praxis: hur vi väljer att agera, vårt sätt att förhålla oss till andra och de normer, värderingar och ideologier dessa handlingsmönster ger uttryck åt."

"Inom teoretisk filosofi behandlas speciellt frågor om tänkande och språk, och det mänskliga tänkandets villkor och räckvidd. Medvetandefilosofi, språkfilosofi, logik och kunskaps- och vetenskapsteori utgör kärnan i teoretisk filosofi. Dessa olika områden griper in i varandra, och innefattar bl. a. frågor rörande perception, semantik och pragmatik, historiens förhållande till nutid, självmedvetande och självkännedom, förhållandet mellan normer, värderingar och kunskap, samhälls- och naturvetenskapernas filosofiska grundvalar. Många av dessa filosofiska frågeställningar bearbetas med hjälp av logiska och matematiska tekniker."
MatSjo
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1
Blev medlem: tis 07 aug, 2018 11:18

Re: Filosofi inför läkarprogrammet

Inlägg av MatSjo »

Hej! Att läsa filosofi är jätteroligt och något som är bra att ha med sig oavsett vad du vill studera eller arbeta med. Jag skriver min C-uppsats i praktisk filosofi nu till hösten och har lärt mig så mycket genom mina studier. I min grundkurs i praktisk filosofi läste jag just med en läkarstudent som tog en sabbatstermin för att läsa filosofi. Han är jättenöjd med sina filosofistudier och berättade, när jag träffade honom för någon vecka sedan, att han tycker att han har stor användning för filosofin både i sina läkarstudier och i vardagslivet i allmänhet.

Jag tycker absolut att det är praktisk filosofi du borde ta dig an. I min grundkurs fick vi bla. läsa en hel delkurs i praktisk filosofi där vi berörde ämnen som eutanasi, abort, organdonation osv. vilka alla borde intressera dig. Utöver detta fick vi känna på en massa andra delar av filosofin, så som samhällsfilosofi, religionsfilosof och estetik. Vad gäller den teoretiska filosofin så tvekar jag inte på att det är väldigt intressant och att det också ger, som alla filosofistudier, ett nytt sätt att tänka, nya sätt att ta sig an frågor och dilemman. Att lära sig andra frågor som många andra inte ställer och anta nya perspektiv i problemlösning och diskussioner. Men den teoretiska filosofin, som du själv skriver ovan, fokuserar mindre på just faktiskt handlande, vilket jag tror skulle passa någon som kommer att ställas inför många moraliska belsutstaganden och dilemman, så som en läkare.

Hoppas jag har varit till någon hjälp och att du väljer att läsa filosofi för det är fantastiskt kul och givande!
seboo
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 14
Blev medlem: tis 16 sep, 2014 11:00

Re: Filosofi inför läkarprogrammet

Inlägg av seboo »

Filosofi är en lära som är i det skymundan i dagens samhälle, men väldigt essentiellt för att lära sig sund retorik där argumentationstekniken i debatter får en att bli väldigt vitter i de flesta områden där moral/etik kommer på tal.

Läser filosofi självmant, men det är något som jag tycker är viktigt. Läser mestadels om Plato/Aristotle samt läst boken; Socrates in the Apology/An Essay on Plato's Apology of Socrates
av C D C Reeve, väldigt bra bok där man får läsa argumentationstekniker utan dess like.

Har dock ingen erfarenhet av att läsa filosofi genom kurser.
Skriv svar