Umeå, Luleå, Norrland Se Hit!

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
OliviaWho
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 16
Blev medlem: tis 31 aug, 2021 15:22

Umeå, Luleå, Norrland Se Hit!

Inlägg av OliviaWho »

Hej Allesammans!

Jag ska börja på Umu till vårterminen.
De säger att Januari och Februari är som kallast där uppe och ner åt -15 grader ibland.
Själv kommer jag ifrån Skåne så är inte van vid det klimatet.
Har någon några tips på hur man behöver klä sig och vilken typ av skor som klarar det vädret?
Eller bara bra saker att veta eller tänka på i övrigt.
Tack i förhand! :D
kertek
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 9
Blev medlem: sön 09 aug, 2020 21:36

Re: Umeå, Luleå, Norrland Se Hit!

Inlägg av kertek »

Det är inte så farligt som det kan låta! Jag bodde i Skåne tidigare och den bitande vinden där nere gjorde vintrarna råare, även om det här uppe kan gå ner mot -30.

Tips är att tänka lager på lager, ullunderställ är skönt. Skidstrumpor eller ullstrumpor i skorna är också skönt. Vilka skor du har på vintern spelar ingen större roll så länge det är vinterskor och inte tygskor. Häruppe är det vanligt att alla har täckbyxor på sig på vintern. Superskönt! Tänker du cykla på vinterhalvåret rekommenderar jag dubbdäck. Du kommer märka att lokala umebor går med bara anklar i -10 och vinterkläderna kommer ut långt in i vintern. Det är bara vi sörlänningar som klär på vinterkläderna i oktober och fryser vid 0-gradigt.

Oroa dig inte. Det kommer gå så fint så :)
victkr
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 5
Blev medlem: sön 27 dec, 2020 20:57

Re: Umeå, Luleå, Norrland Se Hit!

Inlägg av victkr »

Jag kommer från Gotland men har varit mycket i Norrland i mitt tidigare arbete. Det är enormt kallt och jag håller inte med föregående talare. Man får klä sig rejält, norrlänningarna skrattar och tycker att man är verk. Jag överlever, men kul är det inte. Vårvintern är däremot fantastisk med varm sol och snötäckta landskap, det kallas för den 5:e årstiden och är en underbar period.

Umeå är en jättefin stad och jag tror att du kommer trivas bra kylan till trots.
SuperC
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 124
Blev medlem: sön 09 apr, 2017 22:20

Re: Umeå, Luleå, Norrland Se Hit!

Inlägg av SuperC »

Jag är från Uppsala och är ganska lättfrusen av mig, har aldrig upplevt att kylan uppe i norr är något problem. Eftersom Umeå ligger vid havet så är det ofta mildare än i inlandet, det är väldigt sällan som temperaturen understigit -15 under mina år där, det händer att det kan bli så kallt, men det är bara en handfull dagar. Och den temperaturen är inte så värst illa i Umeå eftersom luftfuktigheten är lägre där uppe, i Stockholm däremot hade det varit olidligt pga det är högre luftfuktighet där och det blåser mer. Vanligtvis är det runt nollan till -10. Och ja, du kommer behöva klä på dig lite mer än under en vinter i södra Sverige. Bra tips är att köpa underställ och tjocka strumpor samt en ordentlig vinterjacka. Köp även fingervantar eftersom luften är torr och det sliter på huden på händerna.
Skriv svar