Upplägg

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
Användarens profilbild
Tilda6
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 29
Blev medlem: mån 25 feb, 2008 23:33

Upplägg

Inlägg av Tilda6 »

Hej
Läkarutbildningen är ju 5,5 år lång plus AT-tjänst, men jag undrar hur allting ser ut i praktiken.
Är det rena studier i 5,5 år? När i utbildningen kan man börja jobba extra inom vården och vad arbetar man som då? Vad innebär egentligen AT? Alla pratar om att det är svårt att få AT-tjänst, men varför? Kan man bara få det på vissa sjukhus? När i utbildningen är man underläkare?

När man väl har gjort AT, vad är ens titel då? Börjar man ST-tjänsten på en gång? Och hur går det till - pluggar man medan man arbetar? Kallas man ST-läkare under hela den tjänsten? Vad blir man sen? Om jag har förstått rätt är utbildningen 5,5 år + 18-24 mån + 5 år, alltså lite drygt 12 år. Brukar man vara färdig inom den tiden?

Många frågor som jag säkert kommer att kunna få svar på i höst, men om någon vet hur allt fungerar vore det toppen!
Användarens profilbild
jonber
Stammis
Stammis
Inlägg: 321
Blev medlem: sön 29 jun, 2008 15:11

Re: Upplägg

Inlägg av jonber »

Efter tre terminer, har jag för mig, så kan man jobba som undersköterska.
AT är förkortning för allmäntjänstgöring är precis vad det låter. Den går på minst 18 månader för tillfället, och man är under handledning under hela perioden. AT och godkänt AT-prov är krav för att få legitimation.

Söktrycket till olika AT-placeringar varierar från ort till ort, från högst i storstäderna och lägst i vischan.

Alla leg läkare under överläkare kallar man "informellt" för underläkare.

Efter AT? Leg läkare.

Man börjar ST-tjänst när man vill. Det är något man söker till. Ja, specialisttjänstgöring är en utbildning, givetvis pluggar man. Under ST arbetar och pluggar man under handledning tills det man blir färdig specialist.

När man blir färdig får man själv avgöra, men generellt så tar det den tid du säger. Efter ST, som färdig specialist kan man specialisera sig vidare, s.k randning. Ortopeder inom handkirurgi, röntgenläkare inom neuroradiologi, exempelvis.
Läkaryrket är "flytande" i den bemärkelsen att man måste hela tiden hålla sig någorlunda a jour med nya rön och tekniker.
Senast redigerad av jonber den lör 09 aug, 2008 15:52, redigerad totalt 1 gånger.
Användarens profilbild
jonber
Stammis
Stammis
Inlägg: 321
Blev medlem: sön 29 jun, 2008 15:11

Re: Upplägg

Inlägg av jonber »

EDIT: Oopps, dubbelpost.

Du frågar även om det är 5.5år "rena studier".. Skall jag tolka det som att du syftar på teoristudier? I så fall kan väl tilläggas att läkarutbildningen är klassiskt uppdelad i två delar: preklinisk och klinisk, där den senare innehåller mycket praktik på klinik och liknande.
Förvisso har läkarutbildningen omarbetats en hel del på vissa orter, och upplägget kan skilja sig lite från det traditionella, men slutändan är det samma.
Användarens profilbild
Solen08
Stammis
Stammis
Inlägg: 476
Blev medlem: mån 07 apr, 2008 16:57

Re: Upplägg

Inlägg av Solen08 »

Man kan även jobba som obduktionsassistent (odbuktionstekniker) efter termin 4.
Sedan har jag hört att precis i slutet av utbildningen kan man sommarjobba som underläkare, men jag vet inte exakt vilken termin det handlar om...T10-11?
rabotnitsa
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 43
Blev medlem: ons 16 apr, 2008 10:09

Re: Upplägg

Inlägg av rabotnitsa »

Man kan få extrajobb inom vården från den sekund man har kommit på att man blir läkare! (eller tidigare)

Säger man att man är läkaraspirant på anställningsintervjun får man jobb på varenda sjukhem man söker! Plus att man kan förhandla upp sin lön...

Redan från T1 har jag hört att man kan få lite roligare jobb, på sjukhus eller så, om man har flyt. Inom psykiatrin brukar det gå rätt lätt att få. Man kan även åka till Norge och tjäna stora pengar på sommarlovet.

Från T4 är man Uska (tror jag? eller var det T6? T3 gäller endast för sjuksköterskestudenter, det är lite annorlunda för läkarkandisar) och då kan man jobba på sjukhus med sedvanliga undersköterskeuppgifter.

Tror det är typ T9 eller T10 och framåt som man kan jobba som underläkare... När man kommit in i den kliniska delen av undervisningen.
CottonKulan
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 22
Blev medlem: ons 16 jul, 2008 18:02

Re: Upplägg

Inlägg av CottonKulan »

Officiellt gäller att du kan arbeta som undersköterska efter fem slutförda terminer. Detta görs det emellertid många undantag från.
Skriv svar