Vad gör läkare?

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
Henrik Weimer
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 10
Blev medlem: mån 07 sep, 2020 17:41

Vad gör läkare?

Inlägg av Henrik Weimer »

Hejsan alla i läkarhörnan!

Jag är nyfiken på vad läkare gör då jag är lite intresserad av att plugga till det.
Så skulle någon som pluggar/ska plugga/jobbar som läkare berätta lite om vad en läkare vanligen gör?

Vore jättetacksam för svar :)

Mvh,
Henrik Weimer
Användarens profilbild
Aeowa
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 379
Blev medlem: tor 20 jul, 2017 13:17

Re: Vad gör läkare?

Inlägg av Aeowa »

Nu jobbar jag inte som läkare och har inte börjat studera än (till våren) men har en hyfsad inblick utifrån min arbetslivserfarenhet;

Det klassiska man tänker att en läkare gör är såklart patientkonsultationen dvs undersökning av patient samt samtal med denne. Befinner sig patienten på avdelning ingår även rondning (kollar effekt av behandling, status, uppföljning, vårdplan).

Sedermera har du allt administrativt arbete som kan innehålla allt från journaldokumentation, ordinera läkemedel, beställning av prover samt undersökningar, skicka remisser, leta vårdplatser, skriva intyg och utlåtanden, konsultation med övriga läkarkollegor, kontakta anhöriga etc. Majoriteten av en läkares tid brukar i de flesta fall inte vara patientnära till skillnad från sjuksköterskan och undersköterskan. Som läkare har du högsta ansvar för att se till att patienten får den vård den ska ha inklusive alla prover och undersökningar.

Detta skiljer sig sedan enormt beroende på vilken specialitet du har, vilken arbetsplats du har och erfarenhet. Rent generellt brukar de allra nyexaminerade läkarna ha mer patientnära kontakt än de äldre, då dessa fungerar mer som "mentorer" där man kan konsultera saker inom deras specialitet.

Hoppas du får lite mer kött på benen! :)
Whether you think you can or think you can't, you're right
Skriv svar