Vara tillfreds med vart man kommit in, eller kämpa för att byta?

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
Fairytale
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 4
Blev medlem: mån 01 apr, 2019 13:32

Vara tillfreds med vart man kommit in, eller kämpa för att byta?

Inlägg av Fairytale »

Hej!
Jag har ett dilemma angående läkarutbildningen, som kanske inte är så vanligt förkommande. Jag skriver nu i detta forum, för att skriva av mig, men också får att fråga om råd.

Ska försöka hålla mig kort, såhär ser min situation ut just nu:
Jag började hösten 2016 på KI på ett program, bytte efter 2 år till ett annat, fortfarande på KI. Båda utbildningarna har många likheter med läkarprogrammet. Ändrade mig dock i höstas, och sökte in till läkarprogrammet. Kom in på ett lärosäte ute i landet (mindre viktigt vart). Hade tur, och kunde tillgodoräkna mig hela termin 1 på läkarprogrammet, då jag läst mycket cellbiologi, biokemi etc. tidigare på KI. "Väntar" därmed på termin 2 för nuvarande.

Mitt "problem" ligger i att jag väldigt ogärna vill flytta från Stockholm. Jag har därför nu under tiden pluggat inför HP samt förberett mig inför att göra PIL, då jag verkligen vill byta till läkarprogrammet på KI. Är medveten om att jag kanske får börja om på termin 1 igen, men för mig är det värt det. Jag vill helt enkelt gå på KI, inte för att det är just KI, utan för att jag helt enkelt vill stanna i Stockholm. Jag trivs på KI, jag hittar här, jag vet hur det fungerar här. Oron ligger dock i om jag inte kommer in på KI i höst, vad gör jag då? Många tänker säker nu direkt; "självklart fortsätter du bara då på termin 2 där du redan kommit in läkarprogrammet, vad är problemet, många kämpar i åratal för att komma in?". Jag kan bara inte komma till ro med tanken att göra det, det känns väldigt ångestfyllt att flytta iväg, att släppa allt jag har här. Att bli läkare är min största dröm, men jag känner att om jag flyttar måste jag ge upp så mycket; närheten till släkt, vänner, mina fritidsintressen, ett tryggt och stabilt boende mm. Jag har även haft det kämpigt tidigare, då jag inte varit tillfreds med mina studieval. Därför känner jag nu också att det måste kännas helt rätt, för min psykiska hälsas skull. Jag vill inte flytta långt iväg och må dåligt, samtidigt kanske jag kan känna mig tillfreds där borta om jag bara förlikar mig med tanken och situationen.

Så vad gör jag? Ska jag bara gilla läget, flytta i höst, och bara härda ut? Eller ska jag fortsätta att kämpa för att komma in på KI? Fortsätta plugga till HP och PIL, om jag inte lyckas nu i vår.
Jag är intresserad utav att höra olika tankar och synvinklar. Jag har givetvis radat upp många fördelar och nackdelar med att både stanna och försöka igen vs. åka dit och bara gilla läget, men det gör mig bara ännu mer kluven när jag ser dem. På sätt och vis ångrar jag mig nu att jag tog platsen jag fick i januari, för jag visste inte då att det skulle kännas så ångestfyllt. Samtidigt vill jag inte förlora chansen...

Vad kan ni råda mig? Hur kan man resonera? Hur mycket kan man ge upp för något man vill?
MadSve
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 2
Blev medlem: sön 13 jan, 2019 16:19

Re: Vara tillfreds med vart man kommit in, eller kämpa för att byta?

Inlägg av MadSve »

Finns det inte läkarlinjen i Uppsala? Så kan man ev. bo kvar i Sthlm och pendla? Eller helt enkelt vänta i Sthlm, sök ett jobb medan du pluggar svinhårt inför HP. Det ger ju dock inga garantier.. eller så kör du bara på flytten. Jag tycker själv att en mindre pluggstad än Sthlm är det bästa, känslan av att bo mitt vid universitetet och ha alla vänner i närheten och klubbar där alla studenter hänger på etc.. det riktiga studentlivet liksom. Det är riktigt roligt, bor själv och pluggar i Örebro! Så vågar man lämna allt, bara för att bo någon annanstans medan man pluggar så rekommenderar jag det starkt. Stockholm finns ju alltid kvar när du kommer tillbaka!
amandapommer1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 25
Blev medlem: mån 26 mar, 2018 9:06

Re: Vara tillfreds med vart man kommit in, eller kämpa för att byta?

Inlägg av amandapommer1 »

Jag sitter lite i samma sits, kom in i Umeå i januari och bestämde mig för att flytta upp hit trots att min sambo + familj + typ alla mina vänner finns i Sthlm/Uppsala. För mig var det där och då solklart värt det eftersom det är min högsta dröm att bli läkare och den går före allt annat. Denna termin har jag pluggat HP en hel del ändå pga. ville ge det en chans till men om det inte går nu så kommer jag nog bara nöja mig med det jag har. Jag har redan fått flera fina vänner här och man hittar oftast saker man gillar och trivs med i en ny stad tycker jag. Jag känner att jag om det inte går denna gången inte kommer orka fortsätta kämpa med HP och låta läkarprogrammet bli lidande. Orkar inte heller känslan av att inte kunna rota sig, skaffa djupare relationer och ett permanent boende. Nu blev det kanske lite rörigt svar men kortfattat: om du orkar, testa att köra en eller ett par gånger men om det inte går så kommer det nog ändå vara värt att flytta om det verkligen är din dröm att bli läkare. Även om det är tråkigt att flytta ifrån alla så blir det oftast rätt bra på det nya stället också + man är ändå för det mesta uppfylld av hur underbart det är att man ska få bli läkare att orten kommer lite i andrahand! Lycka till!
Fairytale
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 4
Blev medlem: mån 01 apr, 2019 13:32

Re: Vara tillfreds med vart man kommit in, eller kämpa för att byta?

Inlägg av Fairytale »

MadSve skrev: mån 01 apr, 2019 14:02 Finns det inte läkarlinjen i Uppsala? Så kan man ev. bo kvar i Sthlm och pendla? Eller helt enkelt vänta i Sthlm, sök ett jobb medan du pluggar svinhårt inför HP. Det ger ju dock inga garantier.. eller så kör du bara på flytten. Jag tycker själv att en mindre pluggstad än Sthlm är det bästa, känslan av att bo mitt vid universitetet och ha alla vänner i närheten och klubbar där alla studenter hänger på etc.. det riktiga studentlivet liksom. Det är riktigt roligt, bor själv och pluggar i Örebro! Så vågar man lämna allt, bara för att bo någon annanstans medan man pluggar så rekommenderar jag det starkt. Stockholm finns ju alltid kvar när du kommer tillbaka!
Tack för dina råd! Uppsala bedömer jag som ungefär lika svårt att komma in på för min del, men absolut söker jag även dit som ett alternativ, då det går att pendla och det inte är så långt ifrån där jag bor nu! Precis som du säger, så ger ju inte HP några garantier, jag kan ju lika gärna misslyckas i höst igen, och nästa vår igen osv. Det är just det här att våga flytta, i dagsläget gör jag inte riktigt det... För mig är det här med "studentlivet" inte allt, men förstås om jag flyttar så blir det ju viktigare då det är en del av det sociala, som jag nu har här hemma redan sen tidigare.
Fairytale
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 4
Blev medlem: mån 01 apr, 2019 13:32

Re: Vara tillfreds med vart man kommit in, eller kämpa för att byta?

Inlägg av Fairytale »

amandapommer1 skrev: mån 01 apr, 2019 14:16 Jag sitter lite i samma sits, kom in i Umeå i januari och bestämde mig för att flytta upp hit trots att min sambo + familj + typ alla mina vänner finns i Sthlm/Uppsala. För mig var det där och då solklart värt det eftersom det är min högsta dröm att bli läkare och den går före allt annat. Denna termin har jag pluggat HP en hel del ändå pga. ville ge det en chans till men om det inte går nu så kommer jag nog bara nöja mig med det jag har. Jag har redan fått flera fina vänner här och man hittar oftast saker man gillar och trivs med i en ny stad tycker jag. Jag känner att jag om det inte går denna gången inte kommer orka fortsätta kämpa med HP och låta läkarprogrammet bli lidande. Orkar inte heller känslan av att inte kunna rota sig, skaffa djupare relationer och ett permanent boende. Nu blev det kanske lite rörigt svar men kortfattat: om du orkar, testa att köra en eller ett par gånger men om det inte går så kommer det nog ändå vara värt att flytta om det verkligen är din dröm att bli läkare. Även om det är tråkigt att flytta ifrån alla så blir det oftast rätt bra på det nya stället också + man är ändå för det mesta uppfylld av hur underbart det är att man ska få bli läkare att orten kommer lite i andrahand! Lycka till!
Intressant att du är i en liknande sits. Du verkar resonera ganska likt så som jag gör. Kul ändå att du trivs där du kommit in, även fast du försöker byta. Jag har ju inte liksom på något sätt rotat mig där jag kommit in, inga vänner, ingenting. Så jag känner trots allt inga band dit riktigt. Är ju lite rädd att jag också kommer in på T2, utan någonting och bara känner att jag får en "dålig" start, och att jag då lika gärna kan börja om. Sen som du säger, så ska man kanske fokusera på att det är kul att få studera till läkare och bara lägga allt annat bakom sig. Tack för att delade med dig av dina tankar!
Användarens profilbild
Iman.1998
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1011
Blev medlem: ons 02 nov, 2016 13:31

Re: Vara tillfreds med vart man kommit in, eller kämpa för att byta?

Inlägg av Iman.1998 »

Om jag hade hamnat i en liknande situation och hade enbart tur med att bli antagen i läkarprogrammet så hade jag absolut tagit chansen och flyttat för orkar inte leva i "risk" med flera hp. Dina nära och kära kan du fortfarande kontakta när du saknar dom och så kan du åka hem på helger när du har tid. Men om det inte var tur och du faktiskt har tillräckligt med poäng för flera lärosäten men inte just Kl så kan du ju satsa på hp och söka till dom andra lärosäten senare som plan B ifall du skulle bli less på hp. Förstår din ångest angående detta och tycker du ska göra det som känns bäst för dig!
Användarens profilbild
Iman.1998
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1011
Blev medlem: ons 02 nov, 2016 13:31

Re: Vara tillfreds med vart man kommit in, eller kämpa för att byta?

Inlägg av Iman.1998 »

MadSve skrev: mån 01 apr, 2019 14:02 Finns det inte läkarlinjen i Uppsala? Så kan man ev. bo kvar i Sthlm och pendla? Eller helt enkelt vänta i Sthlm, sök ett jobb medan du pluggar svinhårt inför HP. Det ger ju dock inga garantier.. eller så kör du bara på flytten. Jag tycker själv att en mindre pluggstad än Sthlm är det bästa, känslan av att bo mitt vid universitetet och ha alla vänner i närheten och klubbar där alla studenter hänger på etc.. det riktiga studentlivet liksom. Det är riktigt roligt, bor själv och pluggar i Örebro! Så vågar man lämna allt, bara för att bo någon annanstans medan man pluggar så rekommenderar jag det starkt. Stockholm finns ju alltid kvar när du kommer tillbaka!
Detta är inte så relevant för själva ämnet i tråden men har blivit nyfiken på Örebro dessa dagar. Pluggar du till läkare där? Kan du berätta lite mer om det? Fått tankar om att söka till det som förstahandsval även om jag har hört att forskningsmöjligheterna inte är dom bästa där. Men tror det löser sig ändå angående forskningen och man kan göra det senare istället..
cCMmm
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 24
Blev medlem: tis 13 sep, 2016 15:32

Re: Vara tillfreds med vart man kommit in, eller kämpa för att byta?

Inlägg av cCMmm »

Det är inte så hemskt att flytta. Du träffar ju nya människor och hittar nya kompisar.
Skriv svar