Biomedicin i väntan

Övriga utbildningsrelaterade diskussioner
Skriv svar
Användarens profilbild
lconnemara
Stammis
Stammis
Inlägg: 145
Blev medlem: fre 20 jan, 2012 21:20

Biomedicin i väntan

Inlägg av lconnemara »

kan inte bestämma mig... :roll:

ska jag börja läsa på biomedicin programmet i väntan på att komma in på läkare? Pluggar på HP också, måste höja mig där för att komma in på läkare.. har tagit tjänstledigt på jobbet för att plugga, frågan om jag ska lägga energi på bara HP el om jag ska ge mig på biomedicinen också, kan tillgodoräkna mig cellbiologikursen till läkare sen, men jag måste ju samtidigt även satsa på höstens HP ... (kan jobba upptill oavsett vad jag väljer så jag tänker inte nyttja CSN)

någon som ser för och nackdelar med de olika alternativen? :)
Backworldsman
Stammis
Stammis
Inlägg: 147
Blev medlem: mån 26 sep, 2011 0:45
Ort: Stockholm.

Re: Biomedicin i väntan

Inlägg av Backworldsman »

Du kommer definitivt att vara bättre förberedd till läkarprogrammet om du läser biomedicin, tveksamt är väl dock om första terminen ger så mycket mer än en grundläggande förståelse av den medicinska biokemin och intermediärmetabolismen på läkarprogrammet eftersom man läser väldigt mycket organisk kemi som biomedicinare under första terminen. Är du intresserad av att någon gång börja forska som läkare så vore det definitivt en fördel eftersom biomedicinprogrammet just syftar till att förbereda inför framtida forskarstudier och många föreläsare välkomnar även kandidater till att engagera sig i forskningsprojekt.

Och vad jag vet så har man tidigare kunnat gå över direkt till T2 på läkarprogrammet efter ordinarie antagning om du läst två terminer på biomedicinprogrammet, dock med en del kompletteringsuppgifter från T1 som du måste få avklarade. Vet dock inte hur detaljerna ser ut i detta arrangemang och KI tenderar generellt att vara rätt så restriktiva med denna process så detta kanske förändras i framtiden.

Ska du jobba och studera på biomedicinprogrammet samtidigt så kan det dock bli svårt att få mycket tid över till HP-studierna även om du bara vill få godkänt i kurserna. Men detta varierar såklart mellan olika individer beroende på studievana och vilken fallenhet man har för kursinnehållet. Vill du få höga betyg på biomedicinprogrammet så vill jag påstå att det för dem flesta kommer krävas att man verkligen studerar på heltid och nedprioriterar andra projekt. Men du kan ju alltid pröva och se hur det går, hinner du inte med HP-studierna i den omfattning som du hade tänkt så kan du alltid hoppa av när som helst eftersom du inte är beroende av CSN.

Det kan även vara en fördel att lära sig hur saker och ting går till på KI som universitet mer generellt och lära känna lite folk så att allting inte är helt nytt när du börjar på läkarprogrammet.
Användarens profilbild
lconnemara
Stammis
Stammis
Inlägg: 145
Blev medlem: fre 20 jan, 2012 21:20

Re: Biomedicin i väntan

Inlägg av lconnemara »

Tack för ditt svar.... Har du själv läst Biomedicin?

Jag ska iså fall läsa i Lund, har inte ambitionen att få höga betyg, bara de blir godkänt :-D så jag kan tillgodräkna mig det..

Vad gäller HP är det "endast" mattedelarna jag behöver plugga på /höja
Backworldsman
Stammis
Stammis
Inlägg: 147
Blev medlem: mån 26 sep, 2011 0:45
Ort: Stockholm.

Re: Biomedicin i väntan

Inlägg av Backworldsman »

Oj, såg nu att du faktiskt inte nämnde KI i ditt ursprungliga meddelande vilket jag av någon anledning fick för mig. Så ja, jag har först och främst erfarenhet av biomedicinprogrammet på KI. Men jag vet att rörligheten mellan biomedicinprogrammet och läkarprogrammet ser väldigt bra ut i Umeå också.

Men jag tror att mycket av det jag skrev är tillämpbart på andra program också, förutom hur tillgodoräkningen av kurserna ser ut vilket säkert varierar.

Du verkar vara i samma situation som mig i så fall, jag pluggar nästan uteslutande på kvantuppgifter just nu. :)
Skriv svar