Är det möjligt att nå detta resultat på 2 prov?

Diskussioner kring antagning, prövning, urval mm
Skriv svar
Equel
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 19
Blev medlem: tor 19 mar, 2015 2:11

Är det möjligt att nå detta resultat på 2 prov?

Inlägg av Equel »

Hej alla. 26 år från mittersta delarna av landet. Har efter gymnasiet ströat runt på olika okvalificerade arbeten/timanställningar, har bestämt mig för att nu får det helt enkelt vara nog, jag måste ta mig i kragen om det ska bli något av mig.

Har hittat ett program jag tror skulle passa väldigt bra, men jag behöver minst 1.3 på HP för att komma in.

Kort om mig: Hade väldigt höga betyg i högstadiet (då jag orkade bry mig), dock började jag spela CS, WOW och andra spel i gymnasiet vilket gjorde att jag inte brydde mig om betygen över huvud taget. Gick väl ut med kanske 11-12 i snitt, dvs jag gjorde så mycket jag behövde för att få godkänt helt enkelt, med något udda VG.

Inte pluggat på 7 år, sen jag tog studenten. Skulle säga att jag troligtvis är bättre verbalt än på matematiska uppgifter.

Har aldrig förut gjort högskoleprovet. Mina 2 satsningar ligger nu i oktober 2015 samt mars (?) 2016, för att då försöka komma in till höstens antagningar på det program jag vill gå.

Jag har med andra ord i runda slängar 6 månader på mig att plugga till försök nummer 1, sammanlagt 11 månader på mig att plugga till försök nummer 2 - om det så behövs.

Jag har timanställning, vilket i stort sett betyder att jag vissa veckor när det är väldigt lite - om ens något - arbete, kan lägga minst 6 timmar per dag på plugg. När jag arbetar kan jag ge åtminstone 2 timmar varje dag.

Nu: Jag har inte allt för stor koll på hur varken HP är upplagt, eller vad ett "bra" resultat är. Jag är väl medveten om att 2.0 är det högsta man kan få, dock vet jag inte hur "svårt" det är att få 1.0, 1.5 etc.

Min första fråga lyder: Är det ens möjligt att få ett resultat av 1.3 (helst 1.4) på 2 provförsök, när man aldrig tidigare gjort HP?

Efterföljande frågor: Vad exakt rekommenderar ni att man pluggar? Det är ju en enda stor djungel där ute. Jag skulle påstå att i stort sett alla kunskaper (förutom möjligtvis engelskan) är ringrostiga, med tyngd på den matematiska delen. Har nog inte räknat mer än "vardagsmatte" på 7 år, så ni kan ju tänka er själva hur det ligger till.

Khanacademy har jag hört en del om, kanske vore något? Även ordprov och/eller memrise verkar rätt finurligt och välgivande.

Någon kommer med största sannorlikhet ta upp just HP guiden, med tanke på forumet - Ja, jag kommer säkerligen införskaffa ett VIP medlemskap, det får dock bli när ekonomin tillåter, vilket troligtvis blir om 1-2 månader.

Men jag vill sätta igång redan nu, det kryper i arslet då jag VERKLIGEN vill in på detta universitetsprogram.

Allmänna tips, vad jag bör studera, hur jag kanske bör lägga upp det - ja, vräk gärna på med allt ni har. Desto fler tips jag får desto bättre då jag för tillfället känner mig relativt nollställd.

Tack på förhand!
alemor
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 15
Blev medlem: fre 19 sep, 2014 0:35

Re: Är det möjligt att nå detta resultat på 2 prov?

Inlägg av alemor »

Hej! Jag rekommenderar verkligen ett vipmedlemskap vid någon punkt, men det finns massa du kan och borde göra innan. Nu kommer jag bara nämna mattedelen eftersom det är det jag själv haft problem med och pluggat upp, så kan säkert någon annan fylla i med det :)

matteboken.se är en superbra sida som går igenom matematik, från skolår 3 till gymnasiet. Det jag gjorde (kände mig också sjukt ringrostig) på rekommendation av min kontakt här på hpguiden, var att gå igenom ALLT ända från grundskolan. Kanske låter löjligt att gå så långt tillbaka i tiden men det är ett ett tips. Kan du det redan så repeterar du det, annars går du grundligt igenom allt.

Du kan säkert hitta en Matte A bok billigt second hand, plugga igenom den så får du kunskap på den nivån som behövs.

Men det allra viktigaste, speciellt eftersom du aldrig gjort provet förut: SKRIV UT GAMLA PROV OCH ÖVA. Gör dom på tid, återskapa en provdag. Då blir du grym på att skriva själva provet, sen är det bara att fylla på med kunskap från alla håll och kanter. För de nyare delarna XYZ och KVA rekommenderar jag hp guiden, här finns tusentals uppgifter att öva på. Men för NOG och DTK finns det otroligt mycket gammalt material att öva på.

När du har skaffat VIP, läs igenom den matematiska repetitionen. Om det finns något du känner dig osäker på, GOOGLA. Låter kanske inte så avancerat men jag tycker att med just matte, är det lätt att läsa och tycka sig förstå. Men ju fler olika sätt du läser det på, desto djupare förståelse får du. Det finns otroligt mycket bra och pedagogiska youtube videos på precis ALLT man kan känna sig osäker på. Så fort jag träffar på ett moment jag känner att jag inte fullständigt behärskar googlar jag det och läser allt material jag kan komma över på ämnet, från olika sidor, och tittar på olika tutorials.

Kul att se att du är så motiverad att sätta igång, önskar dig ett stort lycka till!
Användarens profilbild
khoaaviator
Stammis
Stammis
Inlägg: 400
Blev medlem: mån 04 aug, 2014 11:30
Ort: Umeå
Kontakt:

Re: Är det möjligt att nå detta resultat på 2 prov?

Inlägg av khoaaviator »

Om du har lättare på den verbala delen ska du verkligen vara glad! Den verbala delen tar lång tid att förbättra då det handlar om kunskaper man erhåller under hela livet.
Den kvantitativa delen kan du höja dig ganska snabbt genom att gå igenom grunderna för matte 1 och 2.
Det enda sättet att få ett hum om provets svårighetsgrad är att göra provet! Du kan testa själv hemma. Det finns hur många gamla prov som helst. Välj ett prov och gör under riktiga provförhållanden, dvs med tidspress och raster mm.
För att svara på din fråga så är det fullt möjligt att få 1.4 på 2 provförsök när man aldrig gjort HP tidigare. Genomsnittet ligger på 0.9 men det finns ju många som sätter 1.7 första gången osv.

För att få bättre koll på hur provet är upplagd tycker jag att du ska låna boken "Den kompletta guiden till högskoleprovet" samt läs lite på hpguiden under fliken "om högskoleprovet".
Låna en mattebok och kör hårt. Khanacademy är också att rekommendera.
När du har bättre koll och någorlunda färska kunskaper är det dags att testa göra ett gammalt prov hemma. Gör så många prov du kan, det är ett av de bästa och snabbaste sätten att höja sig.

När du har bra koll och de gamla proven börjar ta slut är det dags att skaffa VIP-medlemsskap här på hpguiden. Då får du ytterligare tusentals uppgifter du kan öva på. Men glöm inte plugga på den verbala delen också. Det är enligt många lättare att gå från "bra" till "bättre" än att gå från "dålig" till "bra". Eftersom alla poäng är lika värda är det smart att satsa på det man är bra på först. Läs en artikel varje dag på engelska respektive svenska, artiklar. SvD:s Under Strecket är bra inför LÄS och Scientific American är bra inför ELF. Sen finns det många andra liknande tidingar som håller lika bra nivå. Läs även skönlitterära böcker och facklitteratur både på svenska och på engelska och läs om allt, även om sånt som inte intresserar dig. Det är en bra förberedelse inför LÄS då de brukar inkludera texter som är dödstråkiga.
Stryk under ord du inte kan och lär dig dem. Det finns många ordlistor på nätet som du kan plugga på, sök bara "ordlista högskoleprovet" på Google. Sen finns det ordprov.se och Relaynode där du kan testa hur du ligger till på ORD. Svårighetsnivån är ganska ekvivalent med Högskoleprovets ord. Få ordlistor slår hpguidens ordlistor (90% av orden på HP finns i hpguidens ordlistor) men för att få åtkomst till ordlistora måste du bli VIP-medlem.
Inte för att göra reklam men jag snittade på 9/20 på ord innan jag pluggade in hpguidens ordlistor. Nu snittar jag på 17/20 vilket är en ganska schysst höjning.

Sist men inte minst, lycka till! :-D
Jigglypuff
Stammis
Stammis
Inlägg: 161
Blev medlem: tis 08 jul, 2014 8:27

Re: Är det möjligt att nå detta resultat på 2 prov?

Inlägg av Jigglypuff »

Tips från mig: Köp inte VIP nu. Jag har köpt VIP medlemskap vid två tillfällen och upplever att det har varit väldigt givande. Men i din situation skulle jag avråda dig från att göra det nu. Utifrån det du skrev sa du att du inte har pluggat matematik på över 7 år. Det är en lång tid, och därför anser jag att det hade gynnat dig mer ifall du skulle köpa en matematik bok (i kursen Matematik 1c), lösa alla tal och se till att få full förståelse för lösningsmetoderna.

När du sedan känner att matten börjar komma tillbaka och du börja få grepp om alla koncept och formler, då!, skulle jag råda dig att köpa ett VIP medlemskap. Annars finns risken att du plöjer dig igenom VIP programmets alla matematik tal utan att förstå varför man löser en fråga på ett visst sätt. Förståelse är allt. Det var mitt tips. Lycka till!
Användarens profilbild
khoaaviator
Stammis
Stammis
Inlägg: 400
Blev medlem: mån 04 aug, 2014 11:30
Ort: Umeå
Kontakt:

Re: Är det möjligt att nå detta resultat på 2 prov?

Inlägg av khoaaviator »

Jigglypuff skrev:Tips från mig: Köp inte VIP nu. Jag har köpt VIP medlemskap vid två tillfällen och upplever att det har varit väldigt givande. Men i din situation skulle jag avråda dig från att göra det nu. Utifrån det du skrev sa du att du inte har pluggat matematik på över 7 år. Det är en lång tid, och därför anser jag att det hade gynnat dig mer ifall du skulle köpa en matematik bok (i kursen Matematik 1c), lösa alla tal och se till att få full förståelse för lösningsmetoderna.

När du sedan känner att matten börjar komma tillbaka och du börja få grepp om alla koncept och formler, då!, skulle jag råda dig att köpa ett VIP medlemskap. Annars finns risken att du plöjer dig igenom VIP programmets alla matematik tal utan att förstå varför man löser en fråga på ett visst sätt. Förståelse är allt. Det var mitt tips. Lycka till!
Håller med!
Skriv svar