Komplettera upp betyg vs. HP?

Diskussioner kring antagning, prövning, urval mm
Skriv svar
evek
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 5
Blev medlem: tor 03 maj, 2012 12:16

Komplettera upp betyg vs. HP?

Inlägg av evek »

Hej!

Jag har för närvarande ett betygssnitt på 21,1 (med 2,5 meritpoäng) som jag överväger att läsa upp till iallafall 22,1-22,3 nu när det visar sig att det går att komma in i BII-kvoten med lägre än 22,5 på Läkarlinjen. Det är sju kurser som jag då behöver komplettera i och jag tänkte försöka hinna med detta så att jag kan komma in på någon läkarutbildning till VT15. Är det någon som har erfarenhet av att komplettera betyg och vet hur lång tid man bör beräkna för varje kurs? Är det rimligt att hinna läsa upp Matte A, B & C, Fysik A, Kemi A, Filosofi A + en lokal 100p kurs på drygt ett halvår? Jag har möjlighet att läsa upp betygen på mitt gamla gymnasium genom att skriva kursprov i varje ämne. Tänker självklart också skriva Högskoleprovet för att öka chanserna, har ett HP på 1,1 nu och jag antar att det bästa är att försöka höja även detta så mycket som möjligt!

Vad tror ni? Är det vettigt att komplettera upp betygen (är chanserna tillräckligt stora för att komma in med typ 22,1 eller 22,3?), eller bör jag satsa enbart på Högskoleprovet? Tänker även ansöka till Norges läkarutbildning, men då krävs att jag höjer mitt snitt till iallafall 19,0 innan juni för att ha en chans att komma in till vårterminen där (om deras intagningspoäng blir ungefär lika som i år). Tacksam för lite hjälp hur jag ska tänka kring allt detta.. :-D
Användarens profilbild
llag
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 22
Blev medlem: sön 29 sep, 2013 14:38

Re: Komplettera upp betyg vs. HP?

Inlägg av llag »

Rent spontant så tänker jag på Umeås gymnasiebetyg+hp kvot.
Där de räknar betyg+(hp*10) där max är 42,5.
Om man kolla på antagningsstatistiken så har antagningen legat på ca 36.
Det vill säga att du endast behöver ca 1,4-1,5 i hp för att komma in i den kvoten.

Kanske du borde kolla upp det mer noggrant då jag bara skrivit massa ungefärliga siffror.

Dessutom så verkar det som att antagningspoängen för hp verkar sjunka, det är inte samma trend när det gäller gymnasiebetygen.
Ännu en anledning att satsa på hp kanske?
maidiZ
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 16
Blev medlem: sön 17 mar, 2013 0:05

Re: Komplettera upp betyg vs. HP?

Inlägg av maidiZ »

Jag antar att du fick MVG i matte D och kemi B eller? Alltså att läsa så många kurser på så kort tid, och med beaktningen att du inte verkar ha lätt för de är ju ett extremt risktagande. Hade jag varit du hade jag ändå satsat på att läsa upp de och ändå skriva HP och se vad som händer :)
evek
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 5
Blev medlem: tor 03 maj, 2012 12:16

Re: Komplettera upp betyg vs. HP?

Inlägg av evek »

På vilket sätt är det ett "extremt risktagande"? Jag läste övriga behörighetskurser till läkarlinjen på basår. Mitt största problem är väl egentligen matten men fokuserar jag på en kurs i taget (till skillnad från i gymnasiet när man hade sjuttioelva andra ämnen runtomkring att fokusera på ;)) tror jag inte att jag har några problem att klara av de kurserna nu.
Det känns på ett sätt lättare att komplettera upp betyg än att skriva HP, där verkligen allt gäller på en enda dag. Läser jag upp mattekurserna får jag ju även nödvändig repetition inför HP… Men det är ju fortfarande ovissheten att det kanske blir svårare att komma in i BII igen utan ett HP på typ 1,6-1,7 som spökar. Svårt detta.. :)
Xanan
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 334
Blev medlem: mån 05 mar, 2012 11:40

Re: Komplettera upp betyg vs. HP?

Inlägg av Xanan »

Du har 7 kurser vilket isig ligger på vad, 800-1000 poäng? Ett poäng motsvarar 1 timme.

Nu är det ju inte gjutet i sten, men du får ju lite perspektiv på hur mycket tid du måste lägga för att få upp alla kurser, inte bara till godkänt utan till MVG eller 5:a.

Du kanske iof har gjort kurserna för inte så länge sedan och ha minnet färskt.
Men 7 kurser borde iaf leda till 150h+ för MVG.

Nu kan du ju väga upp att istället köpa VIP här eller införskaffa annat material och lägga 150h på det och plugga inför HP.

Bara förslag jag tänkte på när jag läste din tråd :)
Skriv svar