På väg mot målet - Hjälp med strategier och upplägg?

Diskussioner kring antagning, prövning, urval mm
Användarvisningsbild
koffas
Stammis
Stammis
Inlägg: 273
Blev medlem: sön 22 jul, 2012 18:05

På väg mot målet - Hjälp med strategier och upplägg?

Inläggav koffas » mån 23 jul, 2012 10:09

Hej! Det är så att jag i väldigt, väldigt många år velat arbete med ekonomi. Jag har alltid gillat Matematik och praktiserade faktiskt hos en ekonomichef redan i nionde klass. Jag är en tävlingsmänniska i grund och botten, men har tyvärr ibland prestationsångest. I grundskolan var jag en flitig elev som ofta fick höga betyg på prov mm - tills jag började få betyg, i åttonde klass. Någonting hände, det kan ha med min prestationsångest att göra. Jag fick en del VG:n med också väldigt många G:n, trotts det så kom jag in på mitt drömgymnasium, men det var knappt, Samhälls-ekonom linjen på ett av stadens "plugg-skolor" Ettan började okej, en hel del VG:n och en del G:n, jag fick reda på att det var svårt att få högsta betyg i första årskurs och fortsatte plugga. Jag ville läsa någon form av ekonomi-linje på universitet och visste att jag behövde riktigt bra poäng för att lyckas komma in, efter hela första året tappade jag suget totalt, jag visste om att det var kört att komma in på universitet. Jag fortsatte gymnasie-åren med "målet" att bara klara mig igenom det. Nu satt jag efter gymnasiet (VT -11) och visste inte vad jag ville göra, jag sökte in på komvux för att ha något att sysselsätta mig med. Det gick okej, höjde några få betyg, men kände även här redan från början att det var kört. Våren 2012 kom och jag bestämde mig för att göra HP, hade testat göra några prov och tyckte det var svårt, såg hela provet som en grej jag bara ville testa, hade hört att det skulle vara så fruktansvärt svårt. Energin fanns inte riktigt där, jag gav inte allt och försökte knappt mitt bästa på många delar.

Allt fler och fler vänner, släkt och familj börjar undra vad jag ska göra. Vad gör du nu, vad tänker du om framtiden. Jag vet inte, svarar jag. Någonstans där i bakhuvudet finns fortfarande universitets-drömmen och ekonomi-programmet. Jag börjar funderar mer och mer och ju mer jag funderar desto mer inser jag att det är ekonomi jag vill läsa, gärna civilekonom då det finns mycket fler valmöjligheter ifall man ändrar sig under universitetsgång.

Nu står jag här med 11.0 i Gymnasiebetyg. 0,5 i HP (0,7 kvantitativa och 0,3 Verbala) Jag VILL in på civilekonom programmet, jag tror att det finns en möjlighet med ordentlig förberedelse. MEN vart ska jag börja? Jag har väl en okej matematisk grund och även språklig, men allting behöver nog förbättras. Om några dagar ska jag köpa VIP här på HPguiden. Men jag måste ha en ordentlig plan för hur jag ska gå tillväga. Som sagt så tog jag inte första HP så seriöst, och visste inte ens vad de olika delarna hette innan jag gick dit, därför har jag ingen koll på precis vilka delar jag skulle behöva plugga jätte mycket på, och vilka jag kan lägga mindre tid på = Jag behöver plugga på ALLT. Jag har idag inget jobb, utan ser HP PLugget som mitt heltidsjobb. Men för att lyckas så är det väldigt viktigt att jag har en ordentlig schemalagd plan på hur jag ska gå tillväga. Vad jag ska plugga på osv.

Tacksam för all hjälp jag kan få.

Användarvisningsbild
Math
Stammis
Stammis
Inlägg: 442
Blev medlem: lör 16 jul, 2011 16:44

Re: På väg mot målet - Hjälp med strategier och upplägg

Inläggav Math » mån 23 jul, 2012 14:53

Börjar med att repetera matte a och b, samt göra alla kvantitativa uppgifter på hpguiden med tid.

Därefter lär dig alla ordlistor som finns på hpguiden, samt skulle jag rekommendera dig att läsa mycket.

Och några veckor innan provet, skulle gamla högskoleprov passa fint.

Att höja sig från 0,5 till 1,5 eller mer kan ta månader. Men om man går in helhjärtat i plugget så vet man aldrig vad som kan hända, kanske du får 2,0 och börjar på handels?

Mitt bästa råd till dig är, försök plugga kvalitativ och inte kvantitativt, och stressa inte.

lycka till med plugget.

jagarne
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 76
Blev medlem: sön 13 feb, 2011 22:53

Re: På väg mot målet - Hjälp med strategier och upplägg

Inläggav jagarne » mån 23 jul, 2012 15:21

Något som är intressant att ha i bakhuvudet är att (förutsatt att du onte bara går igenom uppgifterna som en sömngångare utan ser till att aktivt hålla koll på vad du gör) så är det inte antalet dagar som räknas - utan antalet klockade timmar.

Alltså, klarar du att plugga 8 timmar per dag och hålla koncentrationen uppe så kan du få gjort mer, snabbare. men det ska vara på en nivå där du orkar ta dig igenom allt.

Jag tror inte att alla kan få 2.0. Men jag tror att alla kan göra en ordentlig höjning om de lägger manken till. Och 1.5 tror jag inte (utan att känna dig närmre) är omöjligt om du ger det en 9 månader (alltså vårens prov).
/Jos

Användarvisningsbild
koffas
Stammis
Stammis
Inlägg: 273
Blev medlem: sön 22 jul, 2012 18:05

Re: På väg mot målet - Hjälp med strategier och upplägg

Inläggav koffas » mån 23 jul, 2012 15:49

Tack för feedbacken. Jag ska göra allt i min makt för att höja mig markant. En fråga. Vad tycker ni, är det bäst att gå på djupet med en del innan man fortsätter med nästa eller är det bäst att ta de olika stegen tillsammans i alla olika delarna? (grunderna, basic, fördjupning osv)


Sociala medier
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Dagens ord
MINISTRANT
kyrkotjänare som biträder prästen vid gudstjänst
Nästa prov

20/10 - 2019 kl 8:10
kvar att studera!

Sista anmälningsdag:
2/9 - 2019 kl 23:59