Följ med på Kluppes resa in i styrelserummen! [1.2 - 1.75]

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
Användarens profilbild
Kluppe
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 16
Blev medlem: ons 22 okt, 2014 13:18

Följ med på Kluppes resa in i styrelserummen! [1.2 - 1.75]

Inlägg av Kluppe »

Hej HPG och alla (förhoppningsvis) blivande dagboksföljare!


Som ny medlem tänkte jag knåpa ihop en dagbok där jag får prata av mig lite och kanske suga åt mig lite motivation mellan varven. Hoppas också att i någon form bidra själv. Jag tror att det finns mycket mervärde i att använda sig utav forumdelen då utomstående inte riktigt verkar begripa vilken tid det faktiskt tar att studera till det här. Så att omgärda sig kring medmänniskor som står inför samma utmaningar är inte bara en trigger, utan också en motpol till alla nej-sägare som finns där ute.


Anledningen till att behovet utav högskoleprovet finns för min del är ett långdraget spelberoende som infekterat mig större delen av min ungdom. Nu lyckades jag tillhöra den lilla skara som faktiskt gjorde sig en hacka på spel introducerat av djävulen själv. Har sedan gymnasietiden kämpat mig till guldkant i vardagen med försörjning från kortspel och mestadels Poker. Nu står jag här, efter halvskolkad gymnasietid, en påse pengar och avsaknad studieteknik inför detta vägval. De intressanta slutsatserna man kan dra av detta, är att mitt tidigare intresse faktiskt syns på delarna i Högskoleprovet. Min analytiska förmåga i statistik (DTK) är lysande, matten är inte katastrof. Svensksan fruktansvärd och i synnerhet då ORD + MEK. Detta till följd av att min lilla speldjävul helt enkelt har föredragit pengar istället för läsning.

Nåväl, nog om min "tragiska" historia. Det är knappast en del av högskoleprovet så varför ska vi fortsätta tugga igenom sån smörja? Det är nog mer en ursäkt jag själv kokat ihop till att jag inte är bättre än vad jag är.

Nu går vi över till lite konkreta och mer relevanta prylar... Mitt första prov! ;)


Mitt resultat på hösten -14 HP är:

[center]
XYZ 19/ 24
KVA 14/ 20
NOG 7/ 12
DTK 21/ 24

KVANT 61/ 80


ORD 10/ 20
LÄS 13/ 20
MEK 8/ 20
ELF 15/ 20

VERB 46/ 80


TOTAL 107/ 160
[/center]

Har satt upp en målbild som ser ut enligt följande:
[center]
XYZ 22/ 24
KVA 18/ 20
NOG 10/ 12
DTK 23/ 24

KVANT 73/ 80


ORD 14/ 20
LÄS 17/ 20
MEK 13/ 20
ELF 17/ 20

VERBAL 61/ 80

TOTAL 134/ 160[/center]




I resultat innebär detta 1.75 per HT -14 normering. Det är också vad som krävs för att bli Civilingenjör med inriktning på Industriell Ekonomi på KTH, med liten marginal. Den utbildningen sägs vara en av sveriges bästa ledarskapsutbildningar vilket också är den långsiktiga målbilden i mitt yrkesliv.


I dagboken kommer jag beskriva mitt tillvägagångssätt, verktygen jag använder och även hur jag motiverar mig fär att nå mitt mål. Studietiden kommer vara något begränsad då jag även arbetar heltid (periodvis mer) på bank. Detta kombinerat med ett liv som stundtals innefattar en livsstil likt en highroller. Följden blir att vardagen grisas till med jämna mellanrum och således inskräker min motivation till det långsiktigta målet. Att leva utan morgondag sårar rutinerna, men det får jag leva med och plåstra om löpande.


Hur hittar vi motivation till en början? Med risk för att sticka någon i ögonen... Låt mig dra slutsatsen, var fjärde i kringliggande ålder i vårt vackra Sverige (generaliserar kraftigt, flesta torde vara 18-30 år gamla här) är arbetslösa och går planlöst och fördriver tiden, är du en av dem? Ställ dig frågan. Oavsett vad du kommer fram till så är du välkommen att åka på motorvägen uppåt med mig!

Varmt tack för att du läst såhär långt, det tyder på att du tillhör den skara som ser nyttan i att tillbringa din dyrbara tid på HPG. Vilket i sin tur innebär att du vill något med dig själv, du vill lyckas.

I morgon skall jag gå in på mer praktiskt och mindre flum. Men flum är inte att underskatta, utan flummet så motiverar vi oss inte!


Har ni några frågor är ni välkomna att ställa dem!


Väl mött HPG! :)


//Kluppe
If you want to succeed as much as you want to breathe, you'll be successful.
piazza
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 12
Blev medlem: ons 30 okt, 2013 0:33

Re: Följ med på Kluppes resa in i styrelserummen! [1.2 - 1

Inlägg av piazza »

Helt rätt beslut! Jag själv livnärde mig också på poker från väldigt ung ålder innan jag blev så trött på det livet att jag blev spyfärdig, så jag känner igen mig i mycket av det du skriver. Klart att det ibland känns halvkul att plugga på komvux som jag gör nu, och motivationen till att nöta hp-uppgifter är väl inte alltid på topp, men jag är ändå väldigt glad att jag tog det beslutet. Skulle nog ha drivits till vansinne förr eller senare om jag hade valt att spela kort resten av livet :)

Din målsättning ser tuff ut, men absolut inte omöjlig. Så länge du klarar att motivera dig går det vägen, så lycka till och kämpa på :)
Monken
Stammis
Stammis
Inlägg: 197
Blev medlem: ons 01 okt, 2014 18:38

Re: Följ med på Kluppes resa in i styrelserummen! [1.2 - 1

Inlägg av Monken »

Vad är det för "ledare" du vill bli, det vill säga inom vilket yrke? Finans? IT? Egen företagare? Förlot om jag är för påflugen!

Det ser bra ut annars, det är bara att kötta!

Lycka till!
Användarens profilbild
Endiv2014
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1318
Blev medlem: sön 08 jun, 2014 21:03
Ort: 040

Re: Följ med på Kluppes resa in i styrelserummen! [1.2 - 1

Inlägg av Endiv2014 »

Jag lyste lite av glädje när jag läste att du satsar på samma utbildningen som jag, fast jag siktar på den i Linköpings Universitet.

Ska definitivt följa din dagbok. Du är välkommen att titta i min också om du känner för det!
MadridistaN
jabberwocky
Stammis
Stammis
Inlägg: 107
Blev medlem: ons 08 okt, 2014 14:58

Re: Följ med på Kluppes resa in i styrelserummen! [1.2 - 1

Inlägg av jabberwocky »

Woop.. Jag följer dig :)
Användarens profilbild
Kluppe
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 16
Blev medlem: ons 22 okt, 2014 13:18

Re: Följ med på Kluppes resa in i styrelserummen! [1.2 - 1

Inlägg av Kluppe »

piazza skrev:Helt rätt beslut! Jag själv livnärde mig också på poker...

Din målsättning ser tuff ut...

Det var intressant att du stod inför samma val, faktiskt ett ganska svårt steg att ta upplever jag det som. Just när du står att välja mellan lite snabba pengar och långsiktiga ambitioner så blev jag i alla fall väldigt splittrad. Precis som allt annat är ju dina spelkunskaper en färskvara och måste underhållas. Så ett vägval är nästan nödvändigt, för Poker parallellt med Högskoleprovsplugg (och heltidsjobb) torde leda till svaga prestationer inom alla 3 områden.

Min målsättning är, som du säger, ganska tuff. Men jag räknar kanske inte med att skriva det redan i vår. Att träna sig till 2.0 i Kvant är inga problem. Däremot upplever jag VERB och då kanske ORD/MEK i synnerhet som de mest tröga områdena att träna upp. Just eftersom det bygger på mängdträning i större grad, något man aldrig fått av natur när du läst uppskattningsvis 20 böcker i hela ditt liv.

God Jul! 8-)
If you want to succeed as much as you want to breathe, you'll be successful.
Användarens profilbild
Kluppe
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 16
Blev medlem: ons 22 okt, 2014 13:18

Re: Följ med på Kluppes resa in i styrelserummen! [1.2 - 1

Inlägg av Kluppe »

fatsug skrev:Vad är det för "ledare" du vill bli, det vill säga inom vilket yrke?...
Hej Fatsug och tack för att du kikar in.

Min filosofi lyder att Ledare är något du blir och Chef något du tilldelas. Således väljer jag det mjukare ordet Ledare som mer eftersträvansvärt. Du ska i en grupp av människor, av naturliga krafter, bli den som får slutordet och därmed också den mest vägande åsikten. Går du in och domderar, armbågar dig till din chefsposition så kommer folk bli rebelliska och skitsnacket blir ett faktum. Diktatortendenser sticker folk i ögonen och resultaten och prestationerna i gruppen kommer bli svaga. Är du transparant och ser varje individ så får du med dig hela gänget och strävan hos dem att vilja bidra.

Exakt inom vilket område tänker jag inte lägga så mycket energi på att visualisera, av den enkla anledningen att jag vet att det kommer förändras eller ta andra riktningar i framtiden. Så fort man får kontakt med näringslivet och arbetsmarknaden får man så mycket influenser som påverkar en och rycker en åt ett visst håll. Överlägsen majoritet av de jag talat med som besitter ledarbefattning högt upp har sagt att de av rena tillfälligheter hamnat där. Att ursprungsplanen var något helt annat men att små omständigheter förändrade utfallet för dem. Därför lämnar jag mig till mitt öde, det jag kan göra är att utesluta några specifika områden som jag helt enkelt upplever som ointressanta i aktuell omfattning. Typ Biologi. Sannolikt är väl att det blir något inom Management/Organisation och/eller Ekonomi/Finans. Men jag låter det vara osagt.

Endiv2014 skrev:Jag lyste lite av glädje...

Ska definitivt följa din dagbok. Du är välkommen att titta i min...
Hej Endiv2014,

Vad kul att du jagar liknande mål. Kommer givetvis kika in även i din dagbok mellan varven. Det här klarar vi! :)

jabberwocky skrev:Woop.. Jag följer dig :)
Hej Jabberwocky,

Tack för att du följer mig!



_______________


God Jul till alla läsare!
If you want to succeed as much as you want to breathe, you'll be successful.
Användarens profilbild
Kluppe
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 16
Blev medlem: ons 22 okt, 2014 13:18

Re: Följ med på Kluppes resa in i styrelserummen! [1.2 - 1.

Inlägg av Kluppe »

Jag har siktat in mig på LÄS och ORD till en början. Jag följer Guldbollens schema (med små modifikationer) och "lär" mig 200 ord per dag via Ordprogrammet. Då ord kräver repetition innebär det inte att samtliga sitter utan att de tas in för att sedan bearbetas. Varvar detta med skönlitterärt där syftet är att få in lästempot och i synnerhet läsförståelsen. Till en början läser jag böcker som ligger nära mina intresseområden. Kliver jag in på gammelsvenska direkt så är jag rädd att det ger mindre. Försöker läsa en artilkel i SVD's Under Strecket och återge i huvudet kort vad jag läst också dagligen.

På ORD har pluggat in 7 delar (1400 ord) såhär långt och nu är första dagen för repetition av första delen. Ska bli mycket spännande och se hur väl man minns 200 ord som lärdes in för drygt en vecka sedan. :-D
Senast redigerad av Kluppe den ons 24 dec, 2014 11:56, redigerad totalt 1 gånger.
If you want to succeed as much as you want to breathe, you'll be successful.
Användarens profilbild
Zreeper
Stammis
Stammis
Inlägg: 259
Blev medlem: sön 23 sep, 2012 1:03

Re: Följ med på Kluppes resa in i styrelserummen! [1.2 - 1

Inlägg av Zreeper »

Ett tips är att du sållar bort de ord du redan kan i alla ordlistor genom att lägga till alla ord du vill plugga på till "favoritord", så du slipper de onödiga orden. Om du nu inte redan har gjort det.
Användarens profilbild
Kluppe
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 16
Blev medlem: ons 22 okt, 2014 13:18

Re: Följ med på Kluppes resa in i styrelserummen! [1.2 - 1

Inlägg av Kluppe »

Zreeper skrev:Ett tips är att du sållar bort de ord du redan kan i alla ordlistor genom att lägga till alla ord du vill plugga på till "favoritord", så du slipper de onödiga orden. Om du nu inte redan har gjort det.
Hej Zreeper,

Tack för ditt tips. Jag har börjat göra det, tyvärr senare än från start. Detta sparar ju helt klart en massa tid! :-D
If you want to succeed as much as you want to breathe, you'll be successful.
Användarens profilbild
Kluppe
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 16
Blev medlem: ons 22 okt, 2014 13:18

Re: Följ med på Kluppes resa in i styrelserummen! [1.2 - 1

Inlägg av Kluppe »

Har repeterat en orddel för första gången, gick väl något sämre än förväntat, men antar att det är just nötandet som ger resultat. Ger inte upp hoppet ännu utan fortsätter ploga igenom ORDprogrammet här på HPG. Törstar nästan efter Matematiken men det ligger två månader fram i tid. Innan dess har vi MEKprogrammet och även LÄS.

Överväger att utnyttja mina innestående semesterdagar för att på heltid kunna plugga en period. Beräknar att kunna avvara ca 3 veckor för det. En period som jag längtar till då jag upplever nuvarande upplägg ineffektivt. Tröttheten hänger över mig när jag sitter på kvällarna och plogar orden efter en hel arbetsdag.

Nu blir det lite skönlitterär läsning och därefter en uppgift i LÄS samt en Under Strecket.



Hoppas ni haft en God Jul! :-D

//Kluppe
If you want to succeed as much as you want to breathe, you'll be successful.
Användarens profilbild
Kluppe
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 16
Blev medlem: ons 22 okt, 2014 13:18

Re: Följ med på Kluppes resa in i styrelserummen! [1.2 - 1

Inlägg av Kluppe »

Hej igen!

Äntligen går jultiderna mot sitt slut och fokus kan återigen hamna på studierna. Har slarvats en hel del under jul och nu är jag åter i fas enligt schema. Ser en viss framgång i memoreringen utav ord, synonymer och applicerbara sammanhang för dem. Noterar också en liten uppåtgående trend i rena resultat och det verkar som att nötandet ger frukter! Har 15 avsnitt kvar i ORDProgrammet, vilket körs kombinerat med LÄS/MEK. Därefter blir det att börja gnugga på Kvantitativa delen vilket känns något mer konkret att studera till på något sätt.

Gällande LÄS så har jag börjat få upp läshastigheten lite grann. Dock märker jag att tempot enbart är i trim de första 20 minuterna för att därefter avta något. Antar att även detta är en vanesak och fortsätter hålla mig till tidningar och skönlitterärt som är nära intressena. :)
Tänkte därefter kliva över på facklitteratur och lite äldre böcker kombinerat med fortsatt analys av Under Strecket och liknande artiklar. Ska bli intressant att kunna ta sig an rena faktaböcker på ett mer analytiskt sätt i framtiden, nu upplever jag böckerna så tunga att jag knappt kan processa det som läses. Därav kan jag inte ta del av all kunskap som finns i böcker av tyngre dignitet, vilket är lite synd.



Trevlig kväll HPG!
If you want to succeed as much as you want to breathe, you'll be successful.
Användarens profilbild
Kluppe
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 16
Blev medlem: ons 22 okt, 2014 13:18

Re: Följ med på Kluppes resa in i styrelserummen! [1.2 - 1

Inlägg av Kluppe »

Inte uppdaterat på ett tag här... Men det betyder inte att jag lagt ordlistan på hyllan!

Har gnuggat vidare på 200 ord/dag och känner inte direkt samma entusiasm inför att börja dagarna med att repetera/testa förra veckans inlärning under min semester. Jag antar dock att detta är vad som skiljer skrot från korn, nämligen ambitionen och viljan hos individer. Det är bara att kämpa! Är något roligt kanske det betyder att det är för enkelt.
MEK flyter på rätt hyfsat också, ligger kring 70%-80% men känner hur avhängigt ett brett vokabulär är för att få högt där. Jag är inte där riktigt än.

För er som känner ens ett uns av hopplöshet rekommenderar jag denna oerhört motiverande video: Motivationsvideo
Ren konst om ni frågar mig!

Ikväll ska det nya året springas in, blir att korka upp och säga adjö till 2014 och hälsa 2015 välkommen! 2015... Kan ni tänka er, år 2015... Året då vi gjorde vårt mest avgörande vägval! Smaka på den! ;)

Gott nytt år!

//Kluppe
If you want to succeed as much as you want to breathe, you'll be successful.
Användarens profilbild
Kluppe
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 16
Blev medlem: ons 22 okt, 2014 13:18

Re: Följ med på Kluppes resa in i styrelserummen! [1.2 - 1

Inlägg av Kluppe »

Hej igen dagboken och läsarna!


Har stött på patrull då jag märker att inlärningsmetoden från ORDprogrammet möjligen inte är lämpad för mig. Jag upplever att den är väldigt smal och resultatet av den blir att man helt enkelt lär sig orden på tok för ytligt. Kunskapen följer inte riktigt med till exempelvis MEK (eller vardagen för den delen) i tillräcklig utsträckning. Inlärningskonflikten kring kvalitet kontra kvantitet är som vanligt uppenbar.

Jag tänker inte dra några förhastade slutsatser och överge metoden ännu. Men sker ingen förbättring i min registreringsförmåga är det möjligt att jag omvärderar min tidsplan/målbild och fokuserar mer på andra område än ORD. Har hört lite från erfarna HP-nötare att utifrån nedlagd studietid skall ORD vara det minst nyttogivande och jag börjar blir benägen om att hålla med. :?

Ett förändrat upplägg skulle i så fall innebära att jag kliver av det nu, efter till hälften genomfört program. Istället fokuserar jag på övriga Verb-delar och tidsplanen för starten av Kvant tidigareläggs.

Hur är era erfarenheter kring just ORDprogrammet? Anser ni att det är en fråga i mån om tid? För er som har plogat igenom hela, anser ni det vara värt det?

Uppskattar verkligen svar. 8O

Tack för att du läst!

//Kluppe
If you want to succeed as much as you want to breathe, you'll be successful.
Användarens profilbild
Kluppe
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 16
Blev medlem: ons 22 okt, 2014 13:18

Re: Följ med på Kluppes resa in i styrelserummen! [1.2 - 1

Inlägg av Kluppe »

Jag har beslutat mig för att ta en förberedande kurs i matematik i sommar. Såg att Stockholms Universitet har en 7.5p som agerar brygga mellan gymnasie- och universitetsmatte. Passar mig utmärkt då min matematik antagligen behöver fräschas upp en del.


Studierna går fortsatt OK. Läste ut ytterligare en bok igår och tänkte ge mig an den tjocka Shantaram som jag hört ska vara väldigt bra.
Också sprungit över den, vad jag upplever, mest intressanta artikeln på Under Strecket so far."Den förlorade konsten att linda in sanningen" kan jag rekommendera. Vet inte om det är min läsförståelse som kanske börjar utvecklas men jag upplever att jag kan se den röda tråden i texterna mycket tydligare. Kanske därför jag gillar den, för att de andra helt enkelt inte varit begripliga för mig. ;)

Repeterade idag Ordprogrammet 1 och fick tot. 150/200 rätt vilket jag är någorlunda nöjd med. Behöver lite vind i seglen nu när jag upplever att mycket tid går åt detta, så skönt att få lite resultat.
If you want to succeed as much as you want to breathe, you'll be successful.
Skriv svar