Ge inte upp!

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
J0hani
Stammis
Stammis
Inlägg: 264
Blev medlem: fre 18 apr, 2014 19:29

Ge inte upp!

Inlägg av J0hani »

Hej alla!
Jag tänkte bara berätta att jag äntligen kommit in på läkarprogrammet och gått min första vecka. Känslan att bli antagen var helt fantastisk efter allt slit. :D

Det lönar sig verkligen att plugga till högskoleprovet så alla ni som har mål att nå ett visst resultat, ge inte upp!!

Jag har gjort provet totalt 5 gånger, första gången visste jag inte vad högskoleprovet var och fick 1.1 på det verbala resp 0.7 på det kvantitativa. I höstas fick jag 1.6 på verb och 1.7 på kvant. Trots att jag var 1 poäng ifrån 1.7 så blev jag antagen i Umeå i den alternativa kvoten. :D

Så fortsätt kämpa, hpguiden är enligt mig värd varje krona!! :D
Ramorska
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 5
Blev medlem: tis 24 feb, 2015 14:49

Re: Ge inte upp!

Inlägg av Ramorska »

Hej! Stort grattis till antagningen! kan verkligen tänka mig vilken underbar känsla att komma in på sitt drömprogram! Har du lust att dela med dig av tips på hur du studerade? vad du kände var viktigast att plugga på, osv. Jag vill komma in på juristprogrammet och behöver få minst, 1,35. Har fått 0,75 två gånger i rad nu.. Skulle vara kul att få höra hur du lyckades höja dig så mycket :) Grymt jobbat!!
lollo123123
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 26
Blev medlem: tis 28 jul, 2015 22:23

Re: Ge inte upp!

Inlägg av lollo123123 »

Grattis!! Vad otroligt roligt :) Så kul att få lite inspiration mitt uppe i allt plugg en lördagkväll. Hoppas du stormtrivs på läkarlinjen :)
J0hani
Stammis
Stammis
Inlägg: 264
Blev medlem: fre 18 apr, 2014 19:29

Re: Ge inte upp!

Inlägg av J0hani »

Tack så mycket! Ja absolut! :D
Andra gången jag gjorde provet så hade jag gått ut gymnasiet och pluggat några enstaka ord innan, jag fick då 1.0. Tredje gången hade jag spenderat några veckor med att titta igenom gamla prov och hur uppgifterna var utformade, jag hade också köpt hpguiden och använt den lite sporadiskt, då fick jag 1.35. Det var efter det som jag började plugga på riktigt och landade då på 1.5 sen 1.65. Jag började med att gå igenom den matematiska repetitionen på hpguiden och försökte att förstå allt från grunden, jag var riktigt dålig på huvudräkning så jag köpte ''How to calculate quickly'' som jag jobbade i lite varje dag. Jag tycker att den boken var riktigt bra faktiskt, jag gjorde kanske de första 50 eller 60 sidorna bara men det gjorde skillnad. Utöver det så gjorde jag nästan alla uppgifter i KVA samt XYZ på hpguiden, NOG och DTK tränade jag på genom att göra gamla prov. Jag tror jag har gjort nästan alla gamla NOG och DTK. Ca en månad innan proven simulerade jag ett provtillfälle varje vecka hemma då jag gjorde samtliga provdelar på tid. :)

Ett misstag jag gjorde då jag började var att jag inte analyserade mina fel tillräckligt, börja med att göra det ordentligt i början så sparar du tid! Ta dessutom reda på vad det är som du har svårt för och fokusera lite extra på det. För mig var matten viktigast att plugga på så det var där jag la mest tid, jag gick igenom Ma1c lite snabbt också och tittade lite på Khan Academy, samtidigt om jag gick igenom den matematiska repetitionen. För att bli bättre på det verbala så läste jag en del, mycket på engelska av Stephen King, på svenska läste jag Röde Orm och Brott och straff av Fjodor, jag vet inte om det gav mig så mycket egentligen men lärde mig en del ord. Jag pluggade in en ordlista också på memrise, ca 5000 ord.

För att summera, ta reda på vad du har svårast för och fokusera mest på det, lägg upp en plan och följ den! Jag jobbade inget 2 månader innan provet för att kunna plugga ordentligt. I början underskattade jag hur mycket plugg det faktiskt krävde för mig att nå upp i det resultat jag ville ha, det var inte förrän vid det sista provet som jag pluggade väldigt väldigt mycket. :)

Vad har du svårast för? Hur mycket tid vill du lägga ned på att plugga och hur mycket tid kan du lägga ned? :)
Ramorska
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 5
Blev medlem: tis 24 feb, 2015 14:49

Re: Ge inte upp!

Inlägg av Ramorska »

Jag har svårast för matten och måste förbättra mig där. Det gäller alla delarna. Just nu håller jag på med NOG-delen. Den tycker jag är riktigt jobbig.. Men kan vara väldigt bra som du säger att skriva ut NOG och DTK, då man får en känsla av ett riktigt provtillfälle. Det ska jag ta och göra! Men än så länge svarar jag fortfarande fel på en del av matte uppgifterna. Tror du att det blir bättre ju mer man jobbar med matten? Jag läser igenom förklaringen och då förstår jag hur jag ska lösa uppgiften. Men vad tror du är det bästa sättet att förbättra sig på matten? :)
Justitia
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 263
Blev medlem: ons 02 dec, 2015 9:38

Re: Ge inte upp!

Inlägg av Justitia »

Gud vad roligt, ett stort grattis! :) Har följt din pluggdagbok ett tag och undrat hur det gick för dig. Hoppades verkligen på att du skulle komma in på läkarprogrammet!
J0hani
Stammis
Stammis
Inlägg: 264
Blev medlem: fre 18 apr, 2014 19:29

Re: Ge inte upp!

Inlägg av J0hani »

Ramorska skrev:Jag har svårast för matten och måste förbättra mig där. Det gäller alla delarna. Just nu håller jag på med NOG-delen. Den tycker jag är riktigt jobbig.. Men kan vara väldigt bra som du säger att skriva ut NOG och DTK, då man får en känsla av ett riktigt provtillfälle. Det ska jag ta och göra! Men än så länge svarar jag fortfarande fel på en del av matte uppgifterna. Tror du att det blir bättre ju mer man jobbar med matten? Jag läser igenom förklaringen och då förstår jag hur jag ska lösa uppgiften. Men vad tror du är det bästa sättet att förbättra sig på matten? :)
Jag tror du ska börja med att jobba på grunden först innan du börjar med att göra uppgifter, det felet gjorde jag också ett tag. Jag trodde att jag kunde grunderna bra men så var inte fallet. Så innan du börjar med uppgifter bör du vara säker på matematiken bakom, då kommer NOG-uppgifterna vara mycket enklare. :) Resten av alla uppgifter också. Om jag var du hade jag börjat med att jobba igenom ma1c, gör alla uppgifter du inte kan, därefter kolla igenom matematiska repetitionen eller gör det samtidigt som du jobbar med matematikboken. Sen kan du börja nöta uppgifter! :D Så gjorde jag iallafall. Se till att ha koll på prefix och sådant också, omvandlingar, jag glömde bort det litegrann så missade några poäng där pga att jag var osäker. Det blir absolut bättre ju mer tid du lägger ner, jag hade ganska svårt för matten i början. Lycka till!!! :D
J0hani
Stammis
Stammis
Inlägg: 264
Blev medlem: fre 18 apr, 2014 19:29

Re: Ge inte upp!

Inlägg av J0hani »

Justitia skrev:Gud vad roligt, ett stort grattis! :) Har följt din pluggdagbok ett tag och undrat hur det gick för dig. Hoppades verkligen på att du skulle komma in på läkarprogrammet!
Tack så mycket! Det känns verkligen jättekul! :D
Skriv svar