Jakobs väg från Litauiska läkarprogrammet till läkarprogrammet i Sverige

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
JakBry
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 4
Blev medlem: fre 27 aug, 2021 14:39

Jakobs väg från Litauiska läkarprogrammet till läkarprogrammet i Sverige

Inlägg av JakBry »

Hej på er alla!

Jag har sett många pluggdagböcker här på forumet och det känns väldigt motiverande och intressant att läsa hur folk studerar. Jag tänkte starta en tråd där jag skriver hur jag själv kommer göra, mestadels för att själv hålla koll på läget men det är ju pluspoäng om jag på något sätt kan bidra till era studier också.

Jag har läst färdigt termin 6 på läkarprogrammet i Litauen men jag skulle vilja byta över till ett svenskt/skandinaviskt lärosäte för att få den praktiska delen av läkarutbildningen förlagd på ett skandinaviskt lärosäte. Jag har gjort högskoleprovet några gånger tidigare, 8 gånger för att vara exakt (i kronologisk ordning: 1,0 1,2 0,95 1,35 1,3 1,2 1,25 och på senaste provet fick jag 1,3). Jag pluggade inget alls inför första tre. Inför det fjärde provet studerade jag men inte för de efterföljande fyra proven i och med att jag började studerade medicin i Litauen. Jag har nu tagit studieuppehåll från Litauen i ett år med syftet att skriva ett bra HP-resultat för att kunna byta till ett svenskt universitet. Mitt mål är minst 1,7 och jag är inte kräsen med studieort.

Jag har hyfsat lätt för de kvantitativa delarna men upplever att jag gör många slarvfel. Vad gäller den verbala delen så är LÄS/ELF min akilleshäl, det hör i hop med att jag har ADD och således har svårt att fokusera när jag läser långa och komplicerade texter som kräver intensiv koncentration. ORD och MEK upplever jag lättare i och med att det är kortare uppgifter. Mitt fokus kommer därför att ligga väldigt mycket på att försöka säkra maximalt antal poäng på kvantitativa delen samt att öka mitt ordförråd och till den del jag klarar av, läsa texter på en akademisk nivå som jag finner intressanta för att lyckas fokusera under lång tid.

Jag förväntar mig inte att jag kommer lyckas nå >1,7 nu i höst. Provet nu i oktober ser jag snarare som ett steg på vägen till 1,7 i vår. Jag kommer samtidigt också söka till Odense, Århus, Ålborg och Köpenhamn i Danmark.

Mitt syfte med den här pluggdagboken är alltså mest för mig själv men har ni frågor om hur det är att studera till läkare i utlandet eller liknande så är det bara att fråga!

Ha det bra och lycka till alla som kämpar! :D