Högskoleprovguiden är Sveriges ledande utbildare inför högskoleprovet. Vi har hjälpt över 110 000 studenter sedan starten år 2004.

På ett effektivt sätt hjälper vi studenter förbättra sina resultat på högskoleprovet och komma in på sina drömutbildningar så fort som möjligt. Vi hjälper även våra studenter att bli bättre rustade för att klara av sina kommande studier och framtida karriärer genom att utbilda om studieteknik, snabbläsning, psykologi och mycket mer.

Här kan du läsa om några av oss i team HPGuiden. Bli en i teamet du också!


David Sinkvist

David Sinkvist

Jag skrev högskoleprovet första gången på gymnasiet och skrev 1,3. Jag är ursprungligen från Ungern och de verbala delarna var det jag hade svårast för. Mina kommande studier inför högskoleprovet var det som lade grunden till det som är Högskoleprovguiden idag. Tack vare teknikerna och strategierna förbättrade jag mitt resultat och skrev 2,00 på både gamla och nya högskoleprovet. Jag gick läkarprogrammet och gjorde allmäntjänstgöring i Linköping. Efter något år som ST-läkare på en vårdcentral jobbar jag nu enbart med Högskoleprovguiden.

Ångrar du inte att du slutade jobba som läkare och istället bara hjälper personer förbättra sina resultat på högskoleprovet?

Inte en sekund! Jag har coachat tiotusentals studenter sedan starten år 2004 så jag vet att alla kan nå sina mål och genom att hjälpa våra studenter nå sin fulla potential är jag övertygad om att utbildningarna fylls med de bäst lämpade kandidaterna!


Jonas Skilje

Jonas Skilje

Jag är utbildad historiker vid Stockholms Universitet samt civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm. Till mina stora intressen här i livet hör litteratur, konst och kultur. Jag läser över 150 böcker om året och sitter dessutom i styrelsen för en kammarmusikfestival i Stockholm. Tidigare har jag arbetat som forskare inom finansiell ekonomi samt som klassrumslärare inför högskoleprovet. Förutom svenska och engelska pratar jag dessutom tyska, lite franska, lite spanska och är en mästare på latinska citat.

Har du några latinska ordspråk som du tror en högskoleprovstudent skulle ha nytta av?

Det finns flera ordspråk som både får dig att växa och som dessutom gör dig bättre rustad för provets verbala delar:
Ad astra per aspera. Astra betyder stjärna som i t.ex. orden astronom, astral och astronomisk. Uttrycket betyder kan översättas till "mot stjärnorna genom ansträngning".
Amor fati. Amor betyder att älska som i t.ex. amorös (kärleksfull, erotisk) medan fati betyder öde som i t.ex. orden fatalism (ödestro) och fatal (ödesdiger). Uttrycket amor fati kan alltså översättas till "älska ödet"!
Facta, non verba. Facta betyder något som sker, som i ordet faktiskt. Uttrycket betyder "handlingar, inte ord". Alltså, att faktiskt göra något och inte bara prata om det. Så gör något nu som tar dig närmare målet!


Annika Blyckertz

Annika Blyckertz

Livet är för kort för att man inte ska försöka uppfylla sina drömmar! Efter 12 år i skönhetsbranschen som entreprenör och frisörmästare kände jag att det var dags för något nytt, och eftersom jag velat bli läkare sedan barnsben var valet enkelt. Jag hade skrivit högskoleprovet redan 1996, utan att egentligen veta vad det var, och fått 1,4. Hösten 2016 hittade jag till Högskoleprovguiden, och efter bara några månader som VIP-medlem skrev jag 2,00 på högskoleprovet! Idag jobbar jag med Högskoleprovguiden parallellt med att jag driver frisörsalong och är läkarstudent.

Vad är ditt bästa tips till någon som funderar på att byta karriär?

Våga ta steget! Tänk noga igenom vad du vill göra, och ta sedan reda på hur du kan åstadkomma det. Idag finns det många möjligheter att studera vidare även om det gått några år sedan man gick gymnasiet, och även om du saknar behörighet eller betyg för att komma in på din drömutbildning, så går allt sånt att ordna. Det är ofta en rädsla för att misslyckas som håller en tillbaka, men om du inte provar så kommer du aldrig att få veta om du hade kunnat lyckas. Det är bättre att våga satsa än att sitta som gammal och tänka "tänk om..."!


Joel Nilson

Joel Nilson

Jag är lärare i svenska och musik utbildad vid Uppsala och Örebro universitet, och har även studerat bland annat matematik och statskunskap. Jag skrev 2,0 på högskoleprovet första terminen på gymnasiet och upprepade det sedan terminen därpå, för att se att det inte bara var en tillfällighet. Hösten 2017, 18 år senare, fick jag en ingivelse att testa det nya provet, och skrev då 2,00. Jag trivs i provsituationer och taggar till när det gäller, men gör man inte det spontant så går det definitivt att utveckla. Jag älskar att undervisa, dela med mig och få se elever utvecklas, och jag är glad för möjligheten att få göra det i detta forum också. På fritiden sjunger jag i en A Cappella-grupp och uppskattar en god kulturupplevelse.

Hur kan man hålla motivationen uppe när det tryter?

Fundera över vem du inspireras av eller har som förebild för din satsning på högskoleprovet och drömutbildningen! Min farmor har påverkat mig i många avseenden. Hon var finlandssvensk, kom till Lund för att studera och var klassiskt bildad som få, och mycket intresserad av konst, musik och litteratur. Hon var författare och en karismatisk svensklärare som uppmuntrade mitt läsande och skrivande, mitt musikutövande och satte oljefärger i händerna på mig. Hon var originell och omtänksam och är definitivt en förebild för mig. Hennes gulnade studentmössa från Helsingfors hänger bredvid min, i min bokhylla. 


Ville Stohne

Ville Stohne

Jag har en bakgrund som entreprenör inom virtual reality i en tysk startup och har även hunnit arbeta några år som managementkonsult efter avslutade civilingenjörsstudier i teknisk fysik. Brinner för utbildning och tycker det är superkul och motiverande att få coacha studenter att nå sina mål. Högskoleprovet skrev jag själv egentligen för att komma in på läkarprogrammet, men av de planerna har det inte blivit något då jag ständigt har en tendens att finna andra intressanta projekt att ta tag i – som här på HPGuiden!

Vad skulle du säga till någon som är osäker på vad de vill plugga eller jobba med?

Det är helt normalt och jag känner själv igen känslan! Det viktiga är att inte låta tveksamheten leda till passivitet – det är nästan alltid bättre att välja något av de alternativ som du väger mellan, än att inte komma till skott med något. Om du efter att ha provat kommer fram till att du vill göra något annat så går det alltid att ändra sig.


Runa Jensen

Runa Jensen

Jag är gymnasielärare i matematik i en liten kommun utanför Malmö. Jag har jobbat som lärare i 18 år, på Komvux, i grundskolan och på gymnasiet. Jobbet som lärare är fantastiskt roligt, jag får se människor utvecklas och växa varje dag! I mitt klassrum har man roligt trots att det är matematik! Jag tror att det beror på att det är ok att säga fel (för då tänker garanterat halva klassen också fel), vi tar upp det som känns nära o aktuellt. Jag har gjort matematiska videoklipp i 6-7 år.

Hur tycker du att man lär sig matte bäst?

Det bästa sättet är att lägga undan mobilen och att plugga lite varje dag. Genom att repetera och nöta kan alla lära sig matte. Det behövs ingen talang för att bli duktig i matematik bara att man lägger tiden och pluggar!


Per Bykodorov

Per Bykodorov

Jag älskar språk. Som 18-åring gjorde jag min första språkresa till St Petersburg, och sedan dess har mitt språkintresse fört mig över hela världen, från Buenos Aires till Kairo. När jag var 18 skrev jag även mitt första högskoleprov, och fick 2,0 på första försöket. Genom hårt slit och studiedisciplin har jag lyckats lära mig ryska, arabiska och spanska, och på vägen kommit på en hel del knep för den som vill höja sin språkfärdighet. Jag är också väldigt intresserad av pedagogik och lärandets psykologi, och kommer till hösten att börja på psykologprogrammet vid Stockholms universitet.

Vad har du för tips till den som vill bli bättre på språk?

Tänk som ett barn! Barn är bättre än vuxna på att lära sig språk eftersom de tänker på ett annat sätt. Släpp dina vuxna logiska resonemang och försök istället att gå på intuition. Det kan vara ovant i början, men det är värt det!

Sociala medier
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Dagens ord
NEOFILI
beundran för allt nytt
Nästa prov

6/4 - 2019 kl 8:10
kvar att studera!

Sista anmälningsdag:
1/2 - 2019 kl 23:59