Högskoleprovguiden är Sveriges ledande utbildare inför högskoleprovet. Vi har hjälpt fler än 150 000 studenter sedan starten år 2004.

På ett effektivt sätt hjälper vi studenter förbättra sina resultat på högskoleprovet och komma in på sina drömutbildningar så fort som möjligt. Vi hjälper även våra studenter att bli bättre rustade för att klara av sina kommande studier och framtida karriärer genom att utbilda om studieteknik, tids- och stresshantering, psykologi och mycket mer.

Här kan du läsa om några av oss i team HPGuiden. Bli en i teamet du också!


David Sinkvist

David Sinkvist

Jag skrev högskoleprovet första gången på gymnasiet och skrev 1,3. Jag är ursprungligen från Ungern och de verbala delarna var det jag hade svårast för. Mina kommande studier inför högskoleprovet var det som lade grunden till det som är Högskoleprovguiden idag. Tack vare teknikerna och strategierna förbättrade jag mitt resultat och skrev 2,00 på både gamla och nya högskoleprovet. Jag gick läkarprogrammet och gjorde allmäntjänstgöring i Linköping. Efter något år som ST-läkare på en vårdcentral jobbar jag nu enbart med Högskoleprovguiden.

Ångrar du inte att du slutade jobba som läkare och istället bara hjälper personer förbättra sina resultat på högskoleprovet?

Inte en sekund! Jag har coachat tiotusentals studenter sedan starten år 2004 så jag vet att alla kan nå sina mål och genom att hjälpa våra studenter nå sin fulla potential är jag övertygad om att utbildningarna fylls med de bäst lämpade kandidaterna!


Amanda Petersen

Amanda Petersen

När jag inte coachar här på HPGuiden arbetar jag i en trädgårdsbutik och som personlig assistent. Jag har tidigare studerat psykologi och skådespeleri bland annat. När jag skrev högskoleprovet senast gjorde jag det inte med någon specifik utbildning i sikte, utan mer utifall att jag skulle komma på att jag vill studera under de närmaste åren. Ett gott högskoleprovsresultat är alltid bra att ha till hands, oavsett om du har vetat vilket ditt drömyrke är sedan barnsben eller om du vill fundera lite och arbeta några år innan du hoppar på en utbildning. Det känns jättekul att kunna peppa andra till att skriva ett riktigt bra resultat på provet!

Har du något tips för att orka igenom hela provdagen?

Se till att använda pauserna till att verkligen pausa. Låt bli att analysera provpasset du just gjorde, och sätt dig inte och sista-minuten-plugga inför nästa pass. Ta lite frisk luft och en fika och låt hjärnan vila. Lyssna på lite musik eller något annat som hjälper dig att släppa tankarna på provet en stund.


August

August

Jag pluggar just nu till ingenjör och är väl något av en mångsysslare - har alltid dragits till skärningspunkten mellan två, eller helst fler, olika ämnesområden. Att försöka sätta sig in i något när man kommer från en helt annan kunskapsbakgrund gör ofta att man ser saker från ett annorlunda perspektiv, vilket i alla fall jag tycker är kul! Just därför tycker jag också det är givande att få hjälpa andra till ett bra resultat på Högskoleprovet. Det är ju en biljett till att få göra något man faktiskt vill - oavsett vad man gjort tidigare i livet.

Vad har du för tips för att nå sitt drömresultat på högskoleprovet?

Ha självinsikt! Felanalys är A och O för att lyckas med det mesta, inte bara på HP. Vad var det som gick fel just här och varför? Vilken grundläggande kunskap eller metodik verkar jag sakna för att ta mig över just det här hindret? Genom att hela tiden utvärdera sina svagheter och styrkor kan man kalibrera sitt fokus och få mer ut av sina ansträngningar.


Disa Berlin

Disa Berlin

Jag studerar teknisk fysik i Lund och har ett intresse för både matte och fysik. Detta intresse visade sig vara en fördel för mig då jag skrev provet för första gången i ettan på gymnasiet. Då gjorde jag det, som så många andra, mest för att testa och fick 1.75. Jag bestämde mig för att skriva provet igen och se om det kunde gå ännu bättre om jag var mer förberedd. Med rätt förberedelser skrev jag sedan 2.00 ett år senare. Genom att studera inför provet och nå ett högt resultat behöver man inte oroa sig över om betygen räcker för att komma in på det universitet eller den linje man vill, och tack vare mitt högskoleprovsresultat kunde jag komma in på min drömutbildning.

Hur får man ihop det om man vill plugga inför högskoleprovet under gymnasietiden?

Mitt bästa tips är att ta hjälp av din coach med studieupplägg. Om man följer en planering och inte bara skjuter fram allt man har att plugga så hinner man faktiskt mer än man tror. Även om man t.ex. inte kan spendera fem timmar om dagen på att plugga så är en liten stund bättre än ingenting, bara man använder tiden väl och har rätt studieteknik.


Gustav Åman

Gustav Åman

Jag har nyligen tagit studenten från gymnasiet där jag först gick teknikprogrammet men sedan bytte till naturvetenskapsprogrammet för att kunna välja vilken utbildning jag vill på högskolan. Det var av denna anledning som jag först skrev högskoleprovet, även om jag såklart också ville försöka matcha min mamma som också skrivit 2,0. På mitt första högskoleprov hade jag som enda legitimation med mig ett pass som var utgånget sedan 2 månader tillbaka och tilläts därför inte göra provet, men på mina tre efterföljande försök gick det desto bättre. Jag tycker att det är väldigt roligt att lösa uppgifter på högskoleprovet, särskilt på den kvantitativa delen då jag är något av en mattenörd. Jag tycker dessutom mycket om att förklara för och coacha andra så det känns riktigt bra när man märker att man hjälpt någon att förstå ett nytt koncept och ser dem utvecklas.

Vad har du för tips för att klara av provdagen på bästa sätt?

Det är såklart väldigt individuellt men jag tror att det som är gemensamt för alla är att man måste veta vad man själv behöver göra för att hålla sig lugn och därmed kunna fokusera bättre. För mig handlade det om att alltid ha goda tidsmarginaler för att kunna slappna av. Jag var på plats nästan en timme innan provet skulle börja och mellan provpassen släppte jag aldrig provsalen ur sikte. Andra tycker kanske att det är skönt att ha en kompis att prata med eller att ha sin favoritmat med sig. Hitta det som hjälper just dig!


Hannes Wahrolén

Hannes Wahrolén

Jag går tredje året på naturvetenskapsprogrammet och är intresserad av bland annat politik, läsa och att resa. Höstterminen i tvåan skrev jag högskoleprovet, mest som en rolig grej men också för att ett bra högskoleprovsresultat öppnar många dörrar. Något som jag tror hjälpte mig på provet var att många texter och ord, både på svenska och engelska, var lika de som jag var van vid från mina intressen vilket verkligen underlättar förståelsen. Jag hade också bestämt mig för att inte lägga för mycket tid på de frågor jag var osäker på, utan att snabbt gå vidare till nästa. Detta är något jag verkligen kan rekommendera då tidsgränsen är en av de stora utmaningarna.

Är det värt att skriva högskoleprovet redan på gymnasiet?

Ja! Förutom den uppenbara fördelen med att kunna söka in med sitt HP-resultat är det enligt mig också för många enklare att få ett bra resultat på provet när man går gymnasiet. Matematiken som kommer på HP ligger de flesta färskt i minnet och även vanan att läsa texter. Tveka därför inte över att göra högskoleprovet redan på gymnasiet! Dock skiljer sig såklart HP från vanliga skoluppgifter vilket gör det viktigt att förbereda sig ordentligt.


Henry Wu

Henry Wu

Jag har alltid intresserat mig av att lära mig om många olika saker – ena dagen kan det vara tåg och järnvägar, nästa kan det vara dinosaurier, historia eller språk. På högskoleprovet tror jag att denna kunskapsbredd har hjälpt mig speciellt mycket på läsförståelsedelarna, vars texter kan handla om just många olika saker. Samtidigt som jag coachar här på HPGuiden studerar jag till civilingenjör på universitetet. Det känns otroligt bra att kunna hjälpa andra att nå sina drömmar!

Vad får man inte missa på provdagen?

Lunchen! På mitt första prov tänkte jag knappt på vad jag skulle äta, och tog inte med mig något mer än en frukt. Därför fick jag springa någonstans och äta lunch, och det var långa köer till restaurangerna. Jag hade tur och hann med nöd och näppe tillbaka till provsalen, men var bara minuter från att missa ett provpass. Så, se till att ha med dig något att äta!


Joel Nilson

Joel Nilson

Jag är lärare i svenska och musik utbildad vid Uppsala och Örebro universitet, och har även studerat bland annat matematik och statskunskap. Jag skrev 2,0 på högskoleprovet första terminen på gymnasiet och upprepade det sedan terminen därpå, för att se att det inte bara var en tillfällighet. Hösten 2017, 18 år senare, fick jag en ingivelse att testa det nya provet, och skrev då 2,00. Jag trivs i provsituationer och taggar till när det gäller, men gör man inte det spontant så går det definitivt att utveckla. Jag älskar att undervisa, dela med mig och få se elever utvecklas, och jag är glad för möjligheten att få göra det i detta forum också. På fritiden sjunger jag i en A Cappella-grupp och uppskattar en god kulturupplevelse.

Hur kan man hålla motivationen uppe när det tryter?

Fundera över vem du inspireras av eller har som förebild för din satsning på högskoleprovet och drömutbildningen! Min farmor har påverkat mig i många avseenden. Hon var finlandssvensk, kom till Lund för att studera och var klassiskt bildad som få, och mycket intresserad av konst, musik och litteratur. Hon var författare och en karismatisk svensklärare som uppmuntrade mitt läsande och skrivande, mitt musikutövande och satte oljefärger i händerna på mig. Hon var originell och omtänksam och är definitivt en förebild för mig. Hennes gulnade studentmössa från Helsingfors hänger bredvid min, i min bokhylla. 


Mathias Åkesson

Mathias Åkesson

Jag studerar på psykologprogrammet. Från början var min plan att studera juridik eller statsvetenskap på universitetet då jag alltid varit intresserad av de samhällsvetenskapliga ämnena. Under sista sommaren i gymnasiet svängde jag dock om till att vilja gå psykologprogrammet, ett program som är betydligt svårare att komma in på än mina tidigare val. Detta gjorde att jag bestämde mig för att skriva högskoleprovet. När jag testade att skriva gamla prov hemma gick det förvånansvärt bra, förmodligen för att jag gillar matte och alltid har tyckt om att läsa. Detta ledde till att det faktiskt blev roligt att studera, en känsla som jag gärna vill förmedla till alla som kämpar för att komma in på sin drömutbildning via högskoleprovet!

Hur kan man göra plugget inför högskoleprovet till en trevlig upplevelse?

Uppskatta de små segrarna! Genom att sätta upp mindre delmål kan man ständigt glädja sig över sin utveckling. När det inte går som man har tänkt sig så får man försöka se misstag som en naturlig del av lärandet och en indikation på vad man bör fokusera på.


Runa Jensen

Runa Jensen

Jag är gymnasielärare i matematik i en liten kommun utanför Malmö. Jag har jobbat som lärare i 18 år, på Komvux, i grundskolan och på gymnasiet. Jobbet som lärare är fantastiskt roligt, jag får se människor utvecklas och växa varje dag! I mitt klassrum har man roligt trots att det är matematik! Jag tror att det beror på att det är ok att säga fel (för då tänker garanterat halva klassen också fel), vi tar upp det som känns nära o aktuellt. Jag har gjort matematiska videoklipp i 6-7 år.

Hur tycker du att man lär sig matte bäst?

Det bästa sättet är att lägga undan mobilen och att plugga lite varje dag. Genom att repetera och nöta kan alla lära sig matte. Det behövs ingen talang för att bli duktig i matematik bara att man lägger tiden och pluggar!


Sebastian Andersson

Sebastian Andersson

Jag studerar geografi vid Göteborgs Universitet, och gillar allt som har med hav, berg och landskap att göra. Framför allt är jag intresserad av människans relation till det marina, och hur vi utnyttjar alla de resurser som finns i havet på bästa sätt. Jag har tidigare studerat både psykologi och global utveckling i Uppsala. Parallellt med studierna så försöker jag lära mig allt som går att lära sig om segling, med målsättningen att segla jorden runt någon gång i framtiden!

Hur kan man få den där extra peppen till att plugga inför högskoleprovet?

Hitta någon att skriva tillsammans med! Att studera med vänner och känna att vi går igenom detta tillsammans hjälpte mig mycket när jag skrev högskoleprovet. Se till att utnyttja resurserna ni har runt omkring er: utbyt tips, svär över uppgifter som känns omöjliga, och hjälp till att hålla modet uppe för den som har det tufft! Det känns alltid värre att ta sig an en uppgift ensam än tillsammans med andra. Och om du inte känner någon som ska skriva provet samtidigt som dig: kolla in forumet här på HPGuiden och peppa varandra!


Simon Gerhardsson

Simon Gerhardsson

Som så många andra saknade jag studiemotivation under gymnasietiden och tog studenten med dåliga betyg. Tack vare högskoleprovet läser jag idag på läkarprogrammet vid Lunds universitet, innan jag hamnade här så hann jag också med några terminer i juridik och filosofi. Det är fantastiskt kul att jobba på Högskoleprovguiden, i min kontakt med studenter utvecklar jag min förståelse och mina pedagogiska färdigheter samtidigt som jag får hjälpa människor att uppnå sina mål och öppna upp den värld av möjligheter som ett bra resultat innebär. När jag inte pluggar eller arbetar här på Högskoleprovguiden så försöker jag komma ut på golfbanan. Trots att jag är en usel golfspelare så är det fantastiskt kul och en underbar naturupplevelse.

Vilket är ditt bästa tips inför högskoleprovet?

Ta hand om dig själv. ”Promenader är människans bästa medicin” är ett citat som brukar tillskrivas Hippokrates, läkekonstens fader. Idag, mer än två tusen år senare, ger forskningen stöd åt påståendet. Även lätt fysisk aktivitet har en fantastisk effekt på hjärnan och leder bland annat till bättre inlärningsförmåga och ökad stresstålighet. Se därför till att du tar hand om dig själv och får din dagliga motion, det lönar sig.


Ville Stohne

Ville Stohne

Jag har en bakgrund som entreprenör inom virtual reality i en tysk startup och har även hunnit arbeta några år som managementkonsult efter avslutade civilingenjörsstudier i teknisk fysik. Brinner för utbildning och tycker det är superkul och motiverande att få coacha studenter att nå sina mål. Högskoleprovet skrev jag själv egentligen för att komma in på läkarprogrammet, men av de planerna har det inte blivit något då jag ständigt har en tendens att finna andra intressanta projekt att ta tag i – som här på HPGuiden!

Vad skulle du säga till någon som är osäker på vad de vill plugga eller jobba med?

Det är helt normalt och jag känner själv igen känslan! Det viktiga är att inte låta tveksamheten leda till passivitet – det är nästan alltid bättre att välja något av de alternativ som du väger mellan, än att inte komma till skott med något. Om du efter att ha provat kommer fram till att du vill göra något annat så går det alltid att ändra sig.

Sociala medier
Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Dagens ord
ÖR
grovt grus; (grus)bank, revel, holme
Nästa prov

17/4 - 2021 kl 8:10
kvar att studera!

Sista anmälningsdag:
25/1 - 2021 kl 23:59