2001-04-07 (uppgift 13, 14, 15, 16, 20)

Diskussioner kring LÄS-delen samt LÄS-uppgifter
Skriv svar
Original
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1305
Blev medlem: lör 11 okt, 2014 11:58

2001-04-07 (uppgift 13, 14, 15, 16, 20)

Inlägg av Original »

Texten angående den kluvne kapitalisten, hur resonerar ni er fram till de olika svaren? Vart hittar man svaren? Har så himla svårt med denna text..

Även uppgift 20. Vad menar de med könsroller? Visserligen så fortsätter de här olika uppfostrarna i de olika områdena. Det enda rimliga svar är C eftersom att de fortsätter med det de alltid har gjort. Har jag tänkt rätt?
Användarens profilbild
empezar
Platinapostare
Platinapostare
Inlägg: 6368
Blev medlem: tis 24 okt, 2006 2:00

Re: 2001-04-07

Inlägg av empezar »

13. Textförfattaren finner att en av delarna i Soros bok är speciellt tankeväckande. Vad är det som gör den delen så läsvärd?
Bokens andra del är nämligen betydligt intressantare [...] Soros kan såsom inflytelserik och välinformerad handlare i värdepapper och valutor beskriva skeenden vi vanligen inte uppfattar.
Svar: D (Soros egna erfarenheter från den internationella finansbranschen.)

14. Vad saknar textförfattaren såväl i Den globala kapitalismens kris som i andra arbeten på samma tema?
Nu är bristen på ett praktiskt, politiskt perspektiv inte bara kännetecknande för George Soros utan för flertalet vetenskapliga arbeten, reportage- och debattböcker som på senare tid ägnats åt behovet av politiska institutioner på överstatlig nivå. Analyserna av problemen är inte sällan utmärkta. [...] Den verkligt svåra frågan ? hur internationella politiska organ skall skapas och vinna legitimitet ? förbigås emellertid oftast med tystnad.
Svar: C (Konkreta resonemang om ett framtida inrättande av världsomspännande politiska institutioner.)

15. Vilken invändning riktar textförfattaren mot de
teoretiska kapitlen i Den globala kapitalismens kris?

Inte heller i andra avseenden är Soros bok något mästerverk, framför allt inte i de inledande teoretiska, eller ”filosofiska”, avsnitten. [...] Till största delen innehåller dessa kapitel ingenting nytt, trots Soros självmedvetna sätt att uttrycka sig, och de intressanta påpekandena är formulerade i så allmänna termer att Soros resonemang knappast kan betraktas som någon egentlig analys.
Svar: D (Soros för fram redan etablerade teorier som om de vore nya.)

16. Vilket alternativ nedan sammanfattar bäst textförfattarens uppfattning om Soros bok?
George Soros nya bok är tankeväckande, men mest som en påminnelse - från ett oväntat håll - om problem vilkas lösningar vi ännu saknar.
Svar: B (En intressant diagnos, men bristfälliga recept.)
Senast redigerad av empezar den tis 11 nov, 2014 9:44, redigerad totalt 1 gånger.
Användarens profilbild
empezar
Platinapostare
Platinapostare
Inlägg: 6368
Blev medlem: tis 24 okt, 2006 2:00

Re: 2001-04-07

Inlägg av empezar »

20. Vad är rimligast att säga om de traditionella könsrollerna vad gäller barnuppfostran i Trackton respektive Roadville?
[Om Roadville] Men redan vid ungefär fyra års ålder upphör lekar, leksaker och högläsning. Barnen börjar nu delta mer i föräldrarnas sysslor, pojkarna med fadern, flickorna med modern
Förmågan till verbal ekvilibristik senare under uppväxten och som vuxen är ett viktigt kulturellt kapital särskilt för en pojke/man: måttet på en man är hans mun [...]

För flickor gäller det att lära sig fussing [...]. De ägnar sig också mycket åt ordlekar i tal eller sång. Detta tillskrivs inte allmänt samma värde som pojkarnas/männens verbala aktiviteter, men är ett lika betydelsefullt inslag i att vara kvinna och mor som den verbala interaktionen mellan män är i den manliga identiteten.
Eftersom det finns utstakat hur en pojke respektive en flicka ska uppfostras och bete sig kan man säga att de traditionella könsrollerna förs vidare på bägge ställen.

Svar: C (På båda platserna förs de traditionella könsrollerna i huvudsak vidare.)
Original
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1305
Blev medlem: lör 11 okt, 2014 11:58

Re: 2001-04-07 (uppgift 13, 14, 15, 16, 20)

Inlägg av Original »

Tack så mycket. Jag hade markerat med neonpenna där svaren fanns, kunde inte direkt tolka svaren på grund av min trötthet.
Återigen, tack så mycket empezar! :)
Skriv svar