Är det här realistiskt?

Diskussioner kring LÄS-delen samt LÄS-uppgifter
Skriv svar
Användarens profilbild
Miss.Selfridge
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 160
Blev medlem: tis 16 jul, 2013 16:50

Är det här realistiskt?

Inlägg av Miss.Selfridge »

Hej glatt folk!

Jag fick ett riktigt dåligt resultat på den verbala delen. Endast 31 poäng. Vill gärna höja mig till 55-60 poäng till nästa prov, tror ni att det är möjligt?

Jag har inget bra ordförråd, och har en dålig läsvana. Det tar mig t.ex. 10 min att läsa en kort text.

Dagens resultat:

3/20 på ORD (borde varit 0, gissade i princip på allt.)
6/20 på LÄS
8/20 på MEK
14/20 på ELF

Har väl tänkt att nöta ord på HPguiden och läsa SvD Under Strecket, DN Ledare.. som många rekommenderar. Mer tips mottages såklart.

Känns som att denna höjning är möjlig för den kvantitativa delen. Men språk känns betydligt svårare att lära sig.

Vad tror ni?
smule
Stammis
Stammis
Inlägg: 165
Blev medlem: sön 16 jun, 2013 12:57

Re: Är det här realistiskt?

Inlägg av smule »

Ja absolut är det möjligt. I de flesta fallen handlar det inte bara om att plugga ord utan även också lära sig orden i sammanhang. De flesta orden som dök upp idag har dykt upp under gymnasiets gång eller i de facktexter jag läst.
Så det är en fördel om du läser medicinska texter och även juridiska och om ekonomi. Varför inte Under Strecket? Jättebra val ja. Andra val är DN, universitetsböcker, 1177(medicinska termer kanske) osv.
Jag trodde även själv att det skulle gå åt helvete med verbala för jag har aldrig läst en skönlitteraturbok i hela mitt liv men det gick ändå bra. Så allt är realistiskt.
Användarens profilbild
PerryKaty
Stammis
Stammis
Inlägg: 193
Blev medlem: tor 02 sep, 2010 19:44

Re: Är det här realistiskt?

Inlägg av PerryKaty »

Känns som att jag svarar på allt här på forumet men jag kan väl säga lite hur jag gick från 36 till 52 på några månader och sedan från 52 till nu, förutsatt att jag rättat rätt, 60, på verbala.

Värt att nämna är att min läsvana var obefintlig, jag hade i princip aldrig läst något längre. Det enda jag läste var enstaka sidor inför prov och wikipedia inför bokrecensioner i skolan. Jag började med att läsa lite SvD, DI osv. Har ett intresse för finans så det föll naturligt att jag sedan även övergick till årsredovisningar från diverse företag jag avsåg att investera i.

Det viktigaste för min ökning var dock gamla prov. Jag kan erinra mig att jag vid den första läs-delen jag gjorde hemma tog 72 minuter på mig och endast fick 5 rätt ;) så allt är möjligt! Jag fortsatte att göra gamla prov, analysera mina fel, och till slut fick jag känsla för LÄS. Förra provet satte jag 16/20, hemma brukar jag sätta 17-19/20, dock sänkte jag mig på detta prov till 14/20 men då hade jag lagt all krut på orden beträffande verbala delen.

Ord gick jag från 10-15, mek också. Det gäller här att kötta ord helt enkelt. Det känns riktigt tungt i början men ju hårdare du jobbar, desto bättre blir du. Gick från att snitta 4/20 på orden här till 18/20 med hjälp av guldbollens ordschema. Se bara till att du går igenom ordlistorna i egen takt först och på så sätt underlätta guldbollens extremt krävande ordschema och lägg även schemat i nära anslutning till HP, så du kommer väl förberedd inför Ord-delen.

Mek gäller det att öva på ord och lära sig de mer i sammanhang. Detta kom för mig efter jag hade tränat ord ett antal månader - då började jag verkligen förstå orden också.

Det är väl vad jag kan dela med mig här och nu, om du har ytterligare frågor är det bara att fråga på :). Jag önskar dig all lycka och att du når ditt mål till vårens prov, tänk "Pain is temporary, if i quit, it will last forever" ;).
carwal
Stammis
Stammis
Inlägg: 170
Blev medlem: tor 05 sep, 2013 14:39

Re: Är det här realistiskt?

Inlägg av carwal »

Orddelen var inte svår i år. Övade bara på gamla hp och hittade 10 av dessa på provet. Några gick att tyda med morfem och tre stycken kunde jag inte alls. Ha ingen övertro på att nöta ordlistor. Plugga in alla ord som varit på tidigare prov och förstå dem i ett sammanhang. Lade ner 2 veckor och fick 17/20 på det. Finns andra bitar jag måste träna på själv på vissa delar. Läs mycket, då gärna nåt du gillar, bortse ifrån bloggar och dylikt. Läs konturnuerligt tuffare och tuffare texter. Hitta ditt sätt och lycka till. Förståelse och-mängdträning är det som gäller. Empezar el. Någon annan 2.0are kan nog tipsa mer utförligt :)Lycka till
Användarens profilbild
Miss.Selfridge
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 160
Blev medlem: tis 16 jul, 2013 16:50

Re: Är det här realistiskt?

Inlägg av Miss.Selfridge »

Tack för svaren allihopa!

Precis som du Smule, har jag aldrig läst en skönlitteraturbok i mitt liv. Enda läsning jag gör på svenska är Aftonbladet, men den kanske inte borde räknas. haha.

Min tanke för Under Strecket är att varje dag läsa aritklar och efteråt sammanfatta och svara på frågor om vad författaren vill ha sagt osv. Tror ni att min läshastighet och förståelse kommer att förbättras efter ett tag? Har så svårt att ta mig igenom dessa "tråkiga" texter med hög språklig nivå. På det riktiga provet, i går, hann jag bara ta mig igenom de tre korta texterna. Vill ju såklart öka tempot så att jag kan hinna med den långa också.

Riktigt fin höjning du gjort, Marleed! Det här är exakt vad jag ville läsa. Någon som också fått svaga poäng men jobbat sig uppåt. Stort grattis. Jag hoppas att ordträning bidrar till MEK. De flesta av mina fel beror på att jag inte känner till orden sedan tidigare.

Carwal. Dessa 10 ord du talar om... var de synonymer eller kopierat rakt av? Blir definitivt att öva på gamla prov + HPguidens ordlistor.
carwal
Stammis
Stammis
Inlägg: 170
Blev medlem: tor 05 sep, 2013 14:39

Re: Är det här realistiskt?

Inlägg av carwal »

Apertif, etage och några till var ju rakt av :) Vanligaste prefixen, morfemen och lite om språkuppvyggnad hjälper mycket :) Liksom att man förstå vilken ordklass som det troligtvis handlar om. Jag är inte ordkunnig, försökte bara läsa orden logiskt :) Vet inte om detta hjälper dig.
Skriv svar