Bäst för utlandsstudier?

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
Vildathebox
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 19
Blev medlem: tis 06 sep, 2022 15:58

Bäst för utlandsstudier?

Inlägg av Vildathebox »

Hej!
Är det någon som vet hur möjligheterna för utlandsstudier/praktik ser ut på läkarprogrammet på de olika lärosätena? Jag har tidigare läst sjuksköterskeprogrammet på GU och blev nästan chockad över hur dåliga chanserna att läsa utomlands. Första informationen om utlandsstudier vi fick var 2 veckor innan sista ansökningsdag och då fick vi veta att de meriter som tittade på vid ansökningen var typ att man hade varit aktiv i kåren eller utlandsutskottet, och huruvida man hade klarat varje kurs på första försöket. Alltså meriter som var helt omöjligt att fixa under de två sista veckorna till ansökningsdagen. Vet inte hur många platser det fanns men kändes som att det var få platser, allt detta för 5 veckor utomlands. Jämförde då detta med många av mina vänner på GU som läste till socionom där de fick chansen att åka utomlands i en hel termin, information ca ett halvår innan man ansökte, inga specifika meriter behövdes och i princip alla som ville åka fick åka. Känner nu när jag söker läkarprogrammet att jag inte vill råka ut för samma sak igen.
SuperC
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 124
Blev medlem: sön 09 apr, 2017 22:20

Re: Bäst för utlandsstudier?

Inlägg av SuperC »

Generellt så är läkarprogrammet ganska kasst när det gäller utbyten. Det är för att alla läkarprogram har helt olika upplägg, med olika moduler under olika perioder vilket gör det svårt att "synka" med andra universitet. Dessutom är det ofta ett par veckor du kan åka iväg på utbyte, det är liksom inte som på civilingenjör- och ekonomprogrammen där man kan åka iväg hela terminer. De lärosäten med bäst möjlighet för utbyte under läkarprogrammet är enligt mig KI, Uppsala och Lund. Tror dock samtliga erbjuder utbyten under kortare perioder på terminen, typ 4 veckor exempelvis. Umeå, där jag själv pluggar, är kasst på den fronten även om de jobbar på att plocka fram nya utbyten. De andra lärosätena har jag ingen aning om när det gäller utbyten.

Ett tips annars kan vara att söka ett IFMSA-utbyte under sommaren för oss läkarstudenter, då åker du iväg fyra veckor under juli eller augusti på ett kliniskt eller forskningsutbyte. Det är inget man kan tillgodoräkna men otroligt kul att vara med om! Man får förtur till utbytena om man varit aktiv typ som fadder eller engagerad i organisationen också.
Skriv svar