Bör jag ge upp?

Övriga högskoleprovrelaterade diskussioner
Skriv svar
linsha
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 7
Blev medlem: tor 03 okt, 2019 16:17

Bör jag ge upp?

Inlägg av linsha »

Hej! Jag känner mig otroligt omotiverad. Jag skrev provet för första gången i oktober 2020, fick 0.95 utan att egentligen ha pluggat till det, ville mest se hur jag låg till.

Nu i maj skrev jag provet igen, hade pluggat ett par timmar i veckan, jobbade iof väldigt mycket samtidigt men fick sämre resultat!!! 0.9. Det känns som ett sådant nederlag, mitt mål är 1.7 men i nuläget känns det i princip omöjligt. Är det ens värt det att försöka igen? Känns ju som att man måste viga hela sitt liv åt detta.

Hur många gånger har ni skrivit provet? Vad är ”normalt” många prov att skriva innan man når sitt mål?

/ Linda
vignesh_ranga
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1
Blev medlem: tor 09 apr, 2020 21:30

Re: Bör jag ge upp?

Inlägg av vignesh_ranga »

Det beror på personen. Men om du vill egentligen nå ditt mål, måste du plugga 3-4 timmar varje dag. Ett par timmar i veckan är inte tillräcklig. Men aldrig ge upp. Plugga åt 3-4 provsdelar varje dag, och pröva bli klart med en ordlista i två dagar.
IsaAnc
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 13
Blev medlem: mån 18 jan, 2021 22:52

Re: Bör jag ge upp?

Inlägg av IsaAnc »

Hej
Tror det är väldigt individuellt hur mycket man orkar samt hur viktigt man känner sin drömutbildning är. Jag själv ägnar mycket tid på denna sidan, ca 6 h per dag 5 dagar i veckan + några timmar på helgen. Men jag håller med dig, det är tufft - framförallt mentalt. Vakna upp, göra samma sak större delen av dagen, för sig själv, för att sedan gå och lägga sig och göra om det, om och om igen. Vad som motiverar mig är att jag aldrig vill känna, när jag är i trettioårsåldern, att jag kunde gjort mer. Att jag kunde ha lagt ner mer tid, här, så portarna till drömutbildning hade öppnat sig istället för det nuvarande jobbet som jag egentligen inte trivs med.
All tid som jag spenderar på dessa studier och allt det roliga som jag avstår från, inget av det kommer att kommas ihåg dagen man väl kommer in på det efterlängtade programmet. Då kommer all nerlagd tid vara så värt det och man kommer vara så nöjd med sig själv. Säg att du lägger ett-två år på HP-plugg. Tänk då vad lite det egentligen är i det stora hela och vad mycket positivt du kommer få ut av det resten av ditt liv.
/Isac
zelmalundestrom
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 112
Blev medlem: tis 14 jan, 2020 22:15

Re: Bör jag ge upp?

Inlägg av zelmalundestrom »

Jag har tagit mig från 0,85 - 1,4 på tre prov genom att plugga några timmar i veckan. Så man behöver inte plugga flera timmar om dagen men det tar helt klart längre tid att nå sitt mål.
LinHel1
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 23
Blev medlem: tis 13 aug, 2019 12:36

Re: Bör jag ge upp?

Inlägg av LinHel1 »

Hej!

Jag kände samma sak " att jag ville ge upp" när jag fick resultatet nu i somras. Hade hoppats på 1.5 men fick 1.35 vilket är egentligen endast några poäng ifrån, men där och då kändes det som ett totalt nederlag, som att det aldrig kommer att gå och att jag inte kunde någonting. Jag gjorde mitt först "seriösa" prov i år, gjorde det senast ht-2019 men då hade jag inte pluggat så mycket. Så till detta hade jag ändå lagt ner mycket tid senaste året parallelt med bla jobb, så med anledning av det kändes det även lite extra jobbigt. Så nu fram till nästa prov blir det studier parallellt med Hp-plugg för mig och bara kämpa vidare mot målet.

Som många här på forumet även skriver krävs det antagligen ca 2-4 gånger med seriöst plugg innan man når sitt mål. Hur många gånger det tar är individuellt och beror på många saker, men bara för att det tar 10 gånger betyder det inte att man på något sätt är sämre än någon annan. Det är bara så det är, för vissa krävs det lite mer. "När " vi når vårt mål är det även ingen som lägger större vikt vid heller, jag tror dom flesta ser upp till dom som faktiskt har ett seriöst mål och INTE ger upp. Alla är vi i olika åldrar, i olika stadier av våra liv, och jag tror det egentligen inte är någon som bryr sig om när vi når vårt mål, bara en själv egentligen. Så ge INTE upp bara för att det är lite extra tungt just nu, för du är inte ensam i att känna detta. Fortsätt jobba och när om du orkar lägg 1-2 tim några gånger i veckan om det är det du hinner. Hellre färre timmar effektivt än fler timmar för att du känner att du måste även fast du är trött tex efter jobb. Ta hjälp av någon som kan lägga upp ett schema efter dina förutsättningar, det har hjälp mig i alla fall väldigt mycket. Vissa dagar kommer du hinndamer än andra. Om du planerar dina dagar kommer du även hinnande saker du tycker är kul. Så LYCKA TILL, till slut kommer du nå fram!!
linsha
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 7
Blev medlem: tor 03 okt, 2019 16:17

Re: Bör jag ge upp?

Inlägg av linsha »

Tack för alla peppande svar, ni är fina ni!!! Första gången jag skriver här på forumet, känner direkt att jag inte är ensam i det här. Det gör verkligen mycket att känna lite samhörighet och få motiverande feedback! Jag ska fortsätta kämpa, kanske startar en pluggdagbok här på sidan :) nu kör vi!!
ErikCD
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 3
Blev medlem: lör 05 sep, 2020 14:20

Re: Bör jag ge upp?

Inlägg av ErikCD »

Kämpa på!!! Du klarar det :-)
Skriv svar