Diplomat

För dig som är eller är på väg att bli juridikstuderande
Skriv svar
Enissio
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 19
Blev medlem: ons 22 aug, 2007 15:39

Diplomat

Inlägg av Enissio »

Hur svårt är det egentligen att bli diplomat?
Hur går ansökningen och antagningen rent praktiskt till?
Vilka blir antagna?, måste man ha jur.kand. med toppbetyg?
Aboras
Stammis
Stammis
Inlägg: 111
Blev medlem: fre 17 mar, 2006 1:00
Ort: Eskilstuna

Re: Diplomat

Inlägg av Aboras »

Äntligen någon med ambitioner här.

"Du som söker till diplomatprogrammet bör vara runt 25 år, ha en avslutad akademisk examen om minst 120 poäng och goda allmänna kunskaper om det svenska samhället. Du har stort intresse för, och är väl insatt i internationella frågor och frågor som rör Sverige i världen. Vidare ska du ha god analytisk förmåga och kunna formulera dig väl i tal och skrift samt verka i många olika roller i en komplex förvaltning. Mycket goda kunskaper i engelska samt goda kunskaper i ytterligare ett språk (franska, tyska, spanska, arabiska, ryska eller annat slaviskt språk, japanska eller kinesiska) är ett krav. Goda kunskaper i ett tredje språk är meriterande.

Har du studerat utomlands (minst en termin), har praktik/arbetslivserfarenhet från annat land (minst sex månader) och/eller haft ett arbete i Sverige (minst sex månader) är detta meriterande.

För att bli antagen till diplomatprogrammet måste du vara svensk medborgare. Vi förväntar oss att du är beredd att arbeta var som helst i världen."

"Alla som sökt till diplomatprogrammet fick den 26 mars besked om de går vidare eller inte till det skriftliga provet som äger rum i Stockholm den 14 april. I det skriftliga provet testas dina kunskaper om såväl svenska samhällsfrågor som internationella frågor, liksom dina språkkunskaper och din analytiska förmåga.

Nästa steg i urvalsprocessen är intervjuer och ett antal övningar vid ett Assessment Center i vecka 20. Vid övningarna ställs du inför situationer som liknar de du kan komma att ställas inför vid tjänstgöring på UD. Din förmåga att analysera och hantera dessa situationer bedöms och resultatet utgör en del av det slutliga resultatet i rekryteringsprocessen.

Tolv personer fick i mitten av juni besked om att de har antagits till Diplomatprogrammet. Anställningen och utbildningsprogrammet börjar den 3 september 2007. Lön utgår under utbildningstiden och bestäms vid anställningstillfället." - Från UD:s hemsida.

Med 120 poäng är jag inte säker på om de har innefattat Bolognasystemet...

Här har du lite grejer att kolla på:

http://www.regeringen.se/sb/d/2722/a/76 ... G9Edqh19H5

Kämpa!
he5y
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem

Re: Diplomat

Inlägg av he5y »

Jag är rätt så säker på att det är 120 gamla poäng, alltså tre år studier och lite underförstått en kandidatexamen i något av de akademiska ämnena.

Det behövs som man kan se ingen jur. kand. utan man borde lika gärna kunna söka med examen i t.ex. statsvetenskap, ekonomi eller något annat relevant ämne.
fredrik_h3
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 66
Blev medlem: tor 12 jan, 2006 1:00

Re: Diplomat

Inlägg av fredrik_h3 »

Gick ngt program om antagningen till diplomatprogrammet på SVT för ngt år sedan.
De intervjuade en kille som var representativ för vilka meriter de som blev antagna hade.
Mannen ifråga hade läst civ.ing från KTH, civ.ek från HHS och
fil.kand i ryska från STHLM på 6 år. Såklart pratade han flytande ryska, tyska,engelska och lite franska.
Lätt att komma in m andra ord :roll:
Skriv svar