Fenomenen dubbelplugga och läsa snabbare

Övriga utbildningsrelaterade diskussioner
Skriv svar
lingon_lasse
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 5
Blev medlem: lör 20 dec, 2008 23:33

Fenomenen dubbelplugga och läsa snabbare

Inlägg av lingon_lasse »

Det tar 5 år att få en civilingenjörsexamen, vilket känns som väldigt mycket. Låter inte som en omöjlighet att klara av kurserna åtminstone ett år snabbare.

Har hört om många som dessutom läser två linjer parallelt, som HHS och civ. ing. KTH.

Men hur går detta till? Är i trean i gymnasiet, och lyckas inte få tag på någon info. Alla vuxna envisas om att det "inte går", men jag är intresserad av att ansluta mig till denna exklusiva skara.

För att vara konkret: om jag vill ta en civ. ing. teknisk fysik/maskinteknik/elektroteknik på 4 år, hur gör jag?

EDIT: ny på forumet, inte säker på om detta subforum är det bästa, men försökte i alla fall ;)

EDIT numero dos: potentiella diskussioner om att det kräver en omöjlig mängd arbete, osv, undanbedes.
Magne
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 55
Blev medlem: mån 03 jul, 2006 2:00

Re: Fenomenen dubbelplugga och läsa snabbare

Inlägg av Magne »

Du skulle kunna tenta av de tidigare kurserna på KTH. Den som har rekordet på att klara av teknisk fysik så snabbt som möjligt gjorde det på ett och ett halvt år. Denna arbetar nu på matematikinstitutionen där. Om du inte har någon erfarenhet av att läsa högre matematik så råder jag dock dig att testa hur det känns först.
lingon_lasse
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 5
Blev medlem: lör 20 dec, 2008 23:33

Re: Fenomenen dubbelplugga och läsa snabbare

Inlägg av lingon_lasse »

Ok, för KTH:

Åk 1:

Differential- och integralkalkyl del 1 9 hp
Differential- och integralkalkyl del 2 9 hp
Linjär algebra 7,5 hp
Datalogi och beräkningsprogrammering 7,5 hp
Fysik del I 9 hp
Fysik del II 9 hp
Mekanik I 9 hp

Åk 2:

Differentialekvationer och transformer 9 hp
Komplex analys 6 hp
Fysikens matematiska metoder 9 hp
Numeriska metoder 6 hp
Modern fysik 10,5 hp
Sannolikhetsteori och statistik 6 hp
Mekanik, fortsättningskurs 6 hp
Hållfasthetslära 9 hp

Matematiken borde ju gå att tenta, men hur blir det med labbar i fysik, hållfasthet, m fl?

Hur gjorde personen som klarade det på 1,5 år? Finns det något liknande fall för E, eller M, eller är det nästan bara genomförbart för F då många kurser är så teoretiska?

Tack för svar ;)
Användarens profilbild
empezar
Platinapostare
Platinapostare
Inlägg: 6368
Blev medlem: tis 24 okt, 2006 2:00

Re: Fenomenen dubbelplugga och läsa snabbare

Inlägg av empezar »

Kommer det inte bli en chock att gå från normalt studietempo på låg nivå, till högt studietempo på hög nivå? Kan det inte rentav bli så att din utbildning tar ett år extra om det vill sig illa och du inte klarar av tempot (och således misslyckas på tentorna)?
shan
Stammis
Stammis
Inlägg: 360
Blev medlem: tor 22 nov, 2007 15:56
Ort: Stockholm

Re: Fenomenen dubbelplugga och läsa snabbare

Inlägg av shan »

Det är inte så jätte många som kombinerar Civilingenjör med HHS, snarare så är det mer vanligt att HHS studenterna kombinerar med Juridik men även det är inte så vanligt som vi tror. Jag ställde frågan till en HHS represant under Saco mässan, hon påpekade att det finns några som läser dubbelt, men det är väldigt få och de som försöker.. ger ofta upp det "andra" programmet.

Du har hög ambitionsnivå, jag känner inte dig så jag vet inte hur hög prestations förmåga du har :D, men tekniskt fysik är en väldigt krävande program och du ska desutom kombinera med HHS (som har flera obligatorisk närvaro moment). Civilingejörs programmen i hel är väldigt krävande. Oerhört många hoppar av efter 1-2 terminer. Jag vet inte vem som klarade av programmet på 1,5 år (låter nästan omöjligt med tanke på att han trängt in examens arbetet på den här tiden).. men den killen måste nog ha haft hög IQ eller så har hade han kansek sedan tidigare ett ingenjörs examen och bara kompletterade till teknikst fysik? För jag vet inte.. det låter lite .. att få in så många kurser på så kort tid!

Having said that, de flesta civilingenjörs program.. de första åren läser de flesta inriktningarna samma ämnen. Du kan anmälla dig till vilka tentor du vill.. får du godkänt så får du godkänt och kan tillgodo räkna dig poängen. När det gäller labb så är det bara tala med den läraren att säga att du klarat av tentan och att du vill göra labben (tror inte du kan göra labbet först sen tentan).

Sammanfattningsvis så kan du läsa årskurs 1 och 2 med snabbare takt och sedan ta de återstående åren (inriktning) vid normal tempo. Sedan gör du examensarbetet snabbare, vet vissa som gjort klart på 3 månader. Så kan du nog bli klar med utbildningen på drygt 3,5 - 4 år.

Fast som sagt :D du bör nog inte planera något redan nu, studier på högskole nivå är inte samma sak som på gymnasiet, det är lätt att man ställer orimliga krav på sig själv innan man börjat på en utbildning.

Sen en rekomendation från min sida är att det är bättre att få A i alla ämnen än att köra med express fart i mål med C-E betyg. De stora arbetsgivarna brukar oftast titta på dina betyg på Ladok.

Vilket fall som helst Lycka till! Ingenting är omöjligt.
Får man fråga vilket gymnasium du går i?
Magne
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 55
Blev medlem: mån 03 jul, 2006 2:00

Re: Fenomenen dubbelplugga och läsa snabbare

Inlägg av Magne »

Det går säkert att läsa fysiken snabbare också. För att de ska vilja hjälpa dig med det måste de först se att du skall klara av det. En av de som också läst teknisk fysik väldigt snabbt hade tagit guldmedalj i matematiska olympiaden och därav fick han en individuell studieplan. Teknisk fysik är inte en lätt linje och matematiken går inte att jämföra med gymnasiet. Min rekommendation för att se huruvida du verkligen "klarar av" att läsa det så snabbt är att kolla på gamla problem från IMO eller dyl. och om du lyckas lösa flera problem korrekt, så ja, då har du en såpass god matematisk förmåga att det inte borde vara några större problem att läsa det snabbt (om än ett och ett halvt år är lite väl optimistiskt). Matematiken blir svårare också, att läsa Linjär Algebra snabbare än vanligt blir nog inga problem, men om du tänkt att läsa t.ex. stokastisk analys, topologi, funktionsanalys eller dylika kurser snabbare krävs det väldigt mycket. Om du tvunget vill läsa dubbelt skulle jag föreslå att du började på KTH och fick känna på hur det var att läsa teknisk fysik, för att sedan andra året började med HHS och att du läste det i vanlig takt.
Användarens profilbild
Ascher
Bronspostare
Bronspostare
Inlägg: 563
Blev medlem: mån 27 mar, 2006 2:00
Ort: Göteborg

Re: Fenomenen dubbelplugga och läsa snabbare

Inlägg av Ascher »

Varför så bråttom? Det låter som att du har en oerhörd press på dig själv!
Fördelar med att läsa i normal takt kan vara:
- Du hinner skaffa dig ett socialt liv vilket kan vara en fördel i de flesta yrken.
- Du hinner få lite livserfarenhet vilket nog också är en stor fördel.
Today is a gift, that's why we call it the present
lingon_lasse
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 5
Blev medlem: lör 20 dec, 2008 23:33

Re: Fenomenen dubbelplugga och läsa snabbare

Inlägg av lingon_lasse »

Lång post

@ empezar: Har kollat en del kurslitteratur redan, och det verkade lite enklare än vad jag trott. Så det känns inte som någon större risk för närvarande ;)

@ shan: Tack för uppmuntran. Jo, 1,5 år skulle jag aldrig fixa, det har jag insett från början, men 3,5-4 år verkar ju inte hopplöst.

Du har nog rätt i betygen. Ser säkert bättre ut med snitt på 4,5 och uppåt (gamla betygssystemet), vilket ju inger ett mycket seriösare intryck än någon wanna-be ingenjör som bara satsat på att bli klar så fort som möjligt. Om man å andra sidan klarar att ta in så mycket på kort tid så borde tentorna gå bra också :roll:

@ Magnus: Tog en titt på IMO 2008 problemen ... Mycket krävande, men lyckades fixa två första. Men det tog sin tid... och mina lösningar skulle nog inte fått högsta betyg, borde väl gått att göra på något rigorösare sätt. Fast rätt borde de va ;)

Tänkte att engelska universitet kanske hade något inträdesprov och fann ett gammalt prov från Oxford... Inte så svårt (jämfört med IMO i alla fall)...

Helt sant det där med matematiken. Envarren är ju mycket lik gymnasiet. Flervarren (åtminstone den grundläggande) kändes inte så svår. Men jag anar att det blir mycket svårare senare...

@ Ascher: Ärligt talat ingen tyngre "press". Har bara alltid tyckt just matematik och fysik varit intressant, och vill hinna mycket. Men du har rätt i att jag eventuellt skulle missa en del skoj.

Teknisk fråga - är det några svårigheter i att anmäla sig till alla kurser, eller är det bara att kryssa i att man vill gå båda och inte ha den ena som reserv/andrahandsval?

Tack för all uppmuntran.
God jul!
Magne
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 55
Blev medlem: mån 03 jul, 2006 2:00

Re: Fenomenen dubbelplugga och läsa snabbare

Inlägg av Magne »

Ge mig svaren så kan jag bedöma huruvida de är korrekta. Går inte att jämföra Oxfords tester med IMO. Men om du lyckas lösa flera så tror jag inte matematiken borde vara något problem. Hur mycket matematik har du läst just nu? Har du fått tenta?

Envariabeln är i min mening inte särskilt lik gymnasiet, inte om du vill gå in på det seriöst. Ofta kan envariabeln ses som en introduktion till reel analys (t.ex. om man använder Spivaks introduktionsbok) och då kan jag inte så många likheter med gymnasiets rudimentära behandling av analys. Men det är väl en smaksak och en fråga hur bra man vill bli på det. Flervariabeln är väl samma också egentligen. Men om du verkligen vill så kan du kanske klara av att läsa in det hela snabbare, men ha i åtanke att det är många faktorer som spelar in.
Användarens profilbild
Helsingborg
Stammis
Stammis
Inlägg: 348
Blev medlem: tis 18 nov, 2008 23:00
Ort: Helsingborg

Re: Fenomenen dubbelplugga och läsa snabbare

Inlägg av Helsingborg »

Det där är svårare än derivatan.
Jag gillar inte matte längre. Jag var bra på matte upp till 9an då sa min lärare om jag inte strukturerar mina uträkningar kommer jag få det svårt, vilket jag fick.
Tack HPG för att ni existerar!
Skriv svar