Från 1.05 --> who knows

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
StudyBud
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 3
Blev medlem: mån 23 sep, 2019 12:33

Från 1.05 --> who knows

Inlägg av StudyBud »

Hej!

Nu har jag vandrat runt i HP-guidens forum och läst en hel del pluggdagböcker och blivit inspirerad att skiva ett eget. Anledningen är främst att ha något att hålla mig accountable. Lite om mig själv: jag är 20 år gammal och det är tredje gången jag köper HP-guidens VIP-medlemskap. Jag har inte utnyttjat HP-guiden till dess fulla potential sedan innan, vilket beror mycket på att jag har inte vågat plugga till högskoleprovet då jag är rädd för att misslyckas markant. Jag är nog inte den enda som upplever rädslan att misslyckas men desto äldre jag blir inser jag att det är rädslan som gör att jag misslyckas. Men nu har jag haft nog med min mentalitet och har bestämt mig för att verkligen ge hp mitt allt inför provet i oktober. Så länge jag vet ytterst inne att jag verkligen gett mitt allt kommer jag kunna acceptera det resultat jag får.

Mina tidigare resultat:

Ingen plugg
2019-04-06:
KVA: 48/80 --> 1.0
VER: 37/80 --> 0.6
Resultat: 0.80

Ingen plugg
2019-10-20:
KVA: 47/80 --> 1.0
VER: 27/80 --> 0.4
Resultat: 0.7

3 veckors intensiv plugg med HP-guiden, endast KVA:
2021-03-13
KVA: 62/80 --> 1.4
VER: 38/80 --> 0.7
Resultat: 1.05

Ingen plugg:
2021-10-24:
KVA: 62/80 --> 1.5
VER: 36/80 --> 0.6
Resultat: 1.05

< 3 veckors intensiv plugg med HP-guiden, både KVA och VER:
2022-03-12:
Resultat ännu ej given

Nu i mars upplevde jag att matten gick riktig bra medan verb så där. Jag försökte nöta in 6500 ord från HP-guiden de 3 veckor jag pluggade och det gick väldigt dålig då jag tillslut lärde mig inte orden, mest memorerade och kände mig överväldigad. Jag hade bara mig själv att skylla för denna predikament. Men nu har jag mer än 5 månader kvar till provet i Oktober och jag har börjat vädra morgonluft.

Som jag skrev innan är målet med denna pluggdagbok att annotera mitt pluggandet så att jag kan hålla mig ansvarig för det resultat jag får i Oktober. Någon där ute kanske känner resonans med min situation. Jag hoppas kunna hjälpa mig själv och andra med denna pluggdagbok.

It's times to let my actions do the talking, Mate!

Mvh/StudyBud
Senast redigerad av StudyBud den tis 19 apr, 2022 23:35, redigerad totalt 1 gånger.
StudyBud
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 3
Blev medlem: mån 23 sep, 2019 12:33

Re: Från 1.05 --> who knows

Inlägg av StudyBud »

Hej!

19/4-2022

Ord kvar att inpränta:
7582

Har som mål att lära mig 50 ord om dagen.

Kluriga ord:
Åbäkig: otymplig, oformlig, monstruös
Empirisk: erfarenhetsgrundad, aposteriorisk; motsats: apriorisk (förnuftsgrundad)

Då var dagens plugg klar!

Jag vaknade riktig sent - något jag måste få tag i då min sömnrutin är upp och när.

Men så här gick dagens plugg till:
Jag började med att finna en läsförståelse rutin som passar mig. Sedan innan brukade jag läsa texten och svara frågorna en efter en men personligen tar denna metod väldigt lång tid. Så jag började använda mig av HP-guidens metoder att ta an en text och dess frågor. Jag använde metoden där jag började med att läsa hälften av frågorna, understrykande nyckelorden och läste sedan texten med frågorna i åtanke. Jag skrev stödord för varje text stycke så jag kunde lättare hitta mig tillbaka i texten när jag väl besvarar frågorna. Jag gjorde två LÄS texter från 1985 höst med denna metod utan tidspress den 16 april.

Resultat:
Tuberkulos: 4/6; tid: >20 min
Inte bara vildmark: 4/6; tid: >20 min

Som ni ser så tar denna metod sjukt långt tid. Jag gjorde en riktig djupanalys efter varje text och har kommit fram till slutsatsen att jag kan lätt utesluta två svarsalternativ men oftast fastnar mellan de återstående. I regel söker jag alltid efter en svarsalternativ som passar bäst, eller iaf har någon del som stöds i texten. Där gör jag fel då hela svarsalternativen ska stödjas av texten, inte bara en del av den. Sen har jag även insett att det är bättre att svara frågorna baklänges, alltså istället för att söka efter något som passar bäst så använder jag uteslutningsmetoden tills jag har en svarsalternativ kvar. Men nackdelen med detta är att denna metod ger oftast en känsla av osäkerhet.

Jag bestämde mig idag för att hitta en metod som bättre passar mig. Jag kan inte riskera ta för långt tid per text. Jag bestämde mig för att ta an texten genom att först börja läsa första frågan, understryka nyckelord, snabbt söka efter den/dessa orden i texten och läsa bara den delen av texten tills jag hittar något som stämmer överens med någon av svarsalternativen. Om jag inte lyckas hitta något som instämmer med någon av svarsalternativen går jag vidare till nästa frågan. Tillslut när jag väl har kommit till sista frågan har jag fått en bättre förståelse för texten och kan gå tillbaka till den/de frågor jag var osäker på. Jag gjorde en LÄS text från 1985 höst och en från 1985 vår med denna metod.

Resultat:
Rekrytering och utbildning av fältpersonal: 5/6; tid: 14 min (rekommenderad 13 min)
Venus: 4/6; tid: 12 min (rekommenderad 13 min)

I Venus texten gjorde jag två fel, det ena slarv och den andra för att jag presumerade, något jag gör lite för ofta och måste sluta med. I rekrytering texten missade jag ett viktigt ord, nämligen "generationsproblem" som är tillräckligt för att man ska kunna besvara frågan jag besvarade fel. Jag insåg att jag är alltid i en rush att hitta svaret men detta gör att jag har sämre koncentration när jag läser textdelen som innehåller svaret. Så tips för mig själv: andas och läs en mening i taget. Mitt mål är 2 minuter per fråga. Om jag delar upp det så tar det max 30 sekunder att hitta nyckelord, max 1 minut att läsa de stycken som förmodligen innehåller svaret och max 30 sekunder att välja den svarsalternativ som bäst instämmer med texten. Jag har bara börjat med denna metod och hoppas innerligt att jag kan förbättra denna metod påtagligt inom de kommande 2 månader. Jag vill ha en metod som jag kan riktig bra så att jag har en plan under provdagen up my sleeves .

Jag gjorde även 12 aritmetik XYZ frågor (8/12), men tänker analysera frågorna imorgon. Planen är att göra så många HP-guidens konstruerade frågor inom matten innan jag tar mig an högskoleprovets. Jag känner dock att högskoleprovets frågor är i regel enklare än HP-guidens men jag kanske är den enda som upplever detta.

Nu är jag trött och vill sova! Jag hoppas ni haft en bättre pluggdag än min!

Byeee/StudyBud
Skriv svar