Gränsar på betyg, värt att satsa på HP?

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
RafoneMike
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 20
Blev medlem: tor 18 maj, 2023 19:17

Gränsar på betyg, värt att satsa på HP?

Inlägg av RafoneMike »

Hej!

Jag har från och med idag endast en termin kvar på gymnasiet och en maximal merit jag kan uppnå på 22.0, om allt kommande hamnar på A-nivå. Sannolikt kommer dock inte vissa kurser hamna så högt med hur det gått på första halvan av kurserna (matte 4, fysik 2 med flera), i sämsta fall kan slutmeriten hammna runt 21.4 om jag håller samma nivå av prestation jag gjort nu.

Jag har egentligen två val;

1. Satsa hårt på gymnasiet och på något sätt lyckas höja mig 3-4 betygssteg över prognoserna (vissa av dessa är för relativt svaga betyg)
2. Nedprioritera fokus på dessa kurser och försök höja mitt 1.45 på HP som skrevs i höst

Kan jag vänta till våren 2025 med läkardrömen och komplettera något av mina dumma B från åk1 för meriten, ja. Men jag vill verkligen försöka undvika ett halvår uppehåll i studierna över att man kryssat 5 fel för mycket på HP, eller fått 5 poäng för lite på ett prov. Det är oproportionerligt kostsamt för mig.

Hur skulle ni göra?
Motdrömmen
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 74
Blev medlem: sön 19 dec, 2021 18:38

Re: Gränsar på betyg, värt att satsa på HP?

Inlägg av Motdrömmen »

Hej, skrev du 1.45 på ditt första hp eller har du pluggat dig upp till 1.45? Om du har pluggat till höstens prov där du skrev 1.45 så kanske du borde fundera lite över vad som gjorde att du inte nådde framtill 1.6? Vad gick fel i själva plugget/provdagen som gjorde att du inte fick ditt önskade resultat, vad kan du ha pluggat fel på, eller som slösade din tid. Eller kan det vara att du började förberedda dig inför provet lite försent och hade inte mycket tid att förbereda dig. Är det kvant du behöver höja eller verbala? verbala tar lite längre tid att träna upp men det är inte omöjligt under dessa 3.5 månaderna

Att gå från 1.45 till 1.6+ är möjligt och flera personer här på hpguiden har gjort det, så satsa på hp om det känns rätt för dig.

OM jag var i din situation hade jag helt ärligt satsat ALLT på hp, och bara gjort vad som krävdes i skolan för att bli godkänd. om du verkligen vill komma in till HT24
linnekström
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 22
Blev medlem: tor 09 jul, 2020 12:13

Re: Gränsar på betyg, värt att satsa på HP?

Inlägg av linnekström »

vart vill du komma in? du kan förresten söka via PIL till karolinska med 1.45 i hp men förstår att man ändå vill fortsätta lägga krut på plugget utifall man inte kommer in/inte vill gå där. båda alternativen du förde fram är bra, tror du dock att du klarar av att plugga hp samtidigt som du håller dig godkänd på ex matematik 4 och fysik 2? risken finns att om du lägger halvmycket energi på båda delarna att du inte når fram med någon av dem. ett annat alternativt urval du har chans på är AUI på Umeå. om du behåller ditt 1.45 i hp och går ut med 21.49+ (baserat på förra höstens antag som dock var låg jämfört med tidigare år!) kan du komma in där. får du 1.5 i hp blir chansen ännu större.

somsagt, båda alternativen är bra. du får helt enkelt sätta dig ner och kolla vilka ämnen du tror är rimligt att få ett visst betyg på och se om det räcker för att komma in där du vill. om det känns allt för omöjligt kanske det är värt att plugga hp.
1Snöflingan1
Stammis
Stammis
Inlägg: 207
Blev medlem: tis 25 okt, 2022 13:40

Re: Gränsar på betyg, värt att satsa på HP?

Inlägg av 1Snöflingan1 »

Satsa hårt på betygen säger jag! Läkarprogrammet sent är tufft så du tjänar på att kämpa dig till en bra studieteknik, sen vet man aldrig hur det går på hp. Jag skrev 1.4 första gången och har skrivit hp fem gånger, nu 1.55 endast. Det kan vara svårare än man tror att träna sig till en höjning, känner särskilt det när man redan skrev ganska högt från början.

Tala också med lärarna om ditt mål. De borde kunna hjälpa dig med verktyg att klara det. Finns många bra videor på Youtube också. Vilka betyg förutom fysiken och matten är det som drar ned dig?

Är det kemi /biologi så kan du trösta dig med att allt plugg du lägger i kemi 2 och biologi 2 blir extremt hjälpsamt under första terminerna på läkarprogrammet då väldigt mycket kommer igen!
1Snöflingan1
Stammis
Stammis
Inlägg: 207
Blev medlem: tis 25 okt, 2022 13:40

Re: Gränsar på betyg, värt att satsa på HP?

Inlägg av 1Snöflingan1 »

BI är också den tryggaste gruppen att komma in i då flest tas in där. Men även om du skulle få 21.4 kommer du in i Umeå på den meriten, om du kan tänka dig plugga där. Plugga hp är mycket jobbigare och osäkrare

Jag är 28 år och fick skit nu då min merit slutade på 21.04 när jag slutade gymnasiet. Jag trodde aldrig att jag skulle bli läkare så jag accepterade mina B:n och något C. Verkligen, mitt råd till dig är att satsa hårt på betygen och var väldigt tydlig och prata med dina lärare!
Skriv svar