Har samma ord kommit två gånger?

Övriga högskoleprovrelaterade diskussioner
Skriv svar
cajolen
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 29
Blev medlem: lör 20 jul, 2013 11:54

Har samma ord kommit två gånger?

Inlägg av cajolen »

Som sagt, har samma ord förekommit två gånger?
:?:
barbaram
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 39
Blev medlem: lör 08 dec, 2012 18:09

Re: Har samma ord kommit två gånger?

Inlägg av barbaram »

Det har det gjort. Jag har pluggat samtliga gamla högskoleprov, det förekommer väldigt ofta att gamla högskoleprov ord dyker upp. I höstens högskoleprov förekom det bland annat okymig, frimodig, gestalta vad jag minns och det är några till jag känner igen med. Inte från högskoleprov ett par år sen, utan från långt tillbaka, tex ett högskoleprov på 80-talet eller 90 talet och etc. Jag tvivlar starkt på att högskoleprovet kollar igenom samtliga högskoleprov sen tidigare, undviker att använda, med tanke på att somliga ord är väldigt viktiga och att det svenska språket är begränsat, urvalet av ord behöver vara god.
Användarens profilbild
powniac
Stammis
Stammis
Inlägg: 159
Blev medlem: ons 10 jul, 2013 11:40
Ort: STHLM

Re: Har samma ord kommit två gånger?

Inlägg av powniac »

barbaram skrev:Det har det gjort. Jag har pluggat samtliga gamla högskoleprov, det förekommer väldigt ofta att gamla högskoleprov ord dyker upp. I höstens högskoleprov förekom det bland annat okymig, frimodig, gestalta vad jag minns och det är några till jag känner igen med. Inte från högskoleprov ett par år sen, utan från långt tillbaka, tex ett högskoleprov på 80-talet eller 90 talet och etc. Jag tvivlar starkt på att högskoleprovet kollar igenom samtliga högskoleprov sen tidigare, undviker att använda, med tanke på att somliga ord är väldigt viktiga och att det svenska språket är begränsat, urvalet av ord behöver vara god.
är du säker? jag har frågat andra och exakt alla säger att orden inte förekommer.

Men om man tänker bara sådär. hur många ord i orddelen har HP haft sedan starten tills nu?
ge mig ditt Skype användarnamn så addar jag dig!
barbaram
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 39
Blev medlem: lör 08 dec, 2012 18:09

Re: Har samma ord kommit två gånger?

Inlägg av barbaram »

Jag har inte kontrollerat alla nya högskoleprov. Den som jag kontrollerade, kommer inte ihåg vilket det var, där gick jag igenom samtliga ord från gamla högskoleprov, där upptäckte jag ett par ord, jag kan ha råkat missa fler med. Det står med på hp-guiden att på höstens prov 2011 var fem ord tagna från tidigare högskoleprov, ett annat stod det att inga förekom, så det varierar, men jag generellt verkar det vara som ett par ord brukar finnas i gamla högskoleprov. Jag vet inte hur många som har förekommit exakt, men jag har övat på 1200 i alla fall, det är ett urval på dem orden som jag ansett vara svåra, alltså ett par hundra till. Vilket är väldigt många ord, med tanke på att vad som går in när man ska välja ord, att det ska vara noga utvalda ord, att det ska vara svåra ord som fortfarande en viss andel kan, att dem ska vara viktiga och spegla något, så tror jag det är svårt att inte ta med ett par. Forskning har dessutom visat att det som skiljer en person med normalt vokabulär och en med väldigt gott vokabulär är cirka 5000 ord, om man tänker på det, är hp-guidens ordlistor om jag minns rätt runt 5000 ord, med det har man hög statistisk sannolikhet för att få många rätt.
Skriv svar