Hjälp med studiemotivation

Frågor om icke-högskoleprovrelaterade ämnen
Skriv svar
OskarsHP
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 3
Blev medlem: sön 08 sep, 2019 21:59

Hjälp med studiemotivation

Inlägg av OskarsHP »

Hej allesammans!

Jag behöver er hjälp. Jag har gjort HP tre gånger nu. Första gången jag gjorde det gick det inte bra alls (fick långt under 1.0). Jag bestämde för att göra det en gång till och pluggade någon vecka innan provet och höjde mig med 0.15 Poäng, vilket kändes väldigt lovande. Jag bestämde mig för att plugga ytterligare en gång i jakten mot mitt mål att bli Psykolog. Denna gången pluggade jag 2 månader och höjde mig med 0.05 poäng. Ouch.

Det var jobbigt, riktigt jobbigt. Jag var mer motiverad än någonsin, men jag fick resultatet rakt i ansiktet.

Jag skrev ner allt som jag gjorde fel och hur jag pluggade och bestämde mig för att jag behöver hjälp. Så jag köpte premium på denna hemsidan samt försökte motivera mig själv inför vårens prov, men jag gick inte ens på provet och slösade pengar på premium.

Det var förra året i oktober jag gjorde provet sist, och nu har jag svårt att plugga igen. Jag tror inte ens på mig själv längre. All matte som jag pluggade börjar försvinna och jag hinner inte plugga upp allt. Känns som om all kunskap jag har haft rinner mellan fingrarna på mig och motivationen blir en hög av skit som aldrig kommer bli tom igen. Jag har halvpluggat nu några månader, och jag har tid kvar att ändra på det, men jag vet inte hur.

Jag vet att man höjer sig mest efter första gången och sen blir det svårare, men en höjning på 0.05 under 1.0 är brutalt. Hur ska man någonsin tro på sig själv igen?

Vad är era historier? Hur tufft har det varit för er att nå era mål? Är det normalt att få det så kämpigt?

Jag skulle uppskatta all hjälp som jag kan få.

Tack
Tw0987
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 10
Blev medlem: lör 01 dec, 2018 12:11

Re: Hjälp med studiemotivation

Inlägg av Tw0987 »

Hej!
Motivationen kommer och går för mig oavsett vad det gäller. För mig finns det två saker att göra när motivationen går ner, nummer ett är att behandla den som en känsla och bara köra på. Eller nummer två är att göra något helt annat, något som jag verkligen gillar.

Hösten 2018 blev normeringen när den kom lite av en chock. Jag trodde jag skulle få 1,0-1,1 men landade på 0,8. Denna felförutsägelse är i linje med vad jag har sett hos flera. Att du höjde ditt resultat förra hösten är något du kan vara glad över.
Hoppas det ger lite vägledning och motivation, tänk på att det är många som kämpar med HP i flera år. Ge aldrig upp!!
OskarsHP
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 3
Blev medlem: sön 08 sep, 2019 21:59

Re: Hjälp med studiemotivation

Inlägg av OskarsHP »

Hej Tw0987!

Tack för pepp-talken, känner att jag är i stort behov av det nu!
Jag försöker att bara tänka på målet och att jag måste plugga. Jag tänker att i slutändan kan inte alla timmarna man lägger vara på inget, man måste ju höja sig på något sätt eller annat till slut.

Jag vände helt igår och bestämde mig för att plugga 2h. Var väldigt skönt nu efter!
Du får också kämpa på! :)
Hunkmaster
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 27
Blev medlem: ons 02 nov, 2016 11:58

Re: Hjälp med studiemotivation

Inlägg av Hunkmaster »

Hej!
Du får inte tappa tron på dig själv! Du måste tro att du kan. Visst är det tufft när man tror att man har presterat skitbra och så blir resultatet något helt annat, upplevde också det på förra höstens prov. Men det handlar faktiskt om att ha en bra dag när man skriver provet, det kan mycket väl ha varit så att du hade en dålig dag senast.
Tänk på att varje timme du lägger på plugg är en timme närmare ett högre resultat. När resultatet på provet kommer vill du inte känna att du kunde ha gjort mer, du kunde ha pluggat mer. Då vill du känna att du har gjort allt du har kunnat utifrån dina förutsättningar. Sen är det inte hela världen om det inte går tillräckligt bra för då är det bara ett halvår till nästa prov - ett halvår att gå igenom vad man behöver förbättra. Sen att du känner att matten börjar försvinna, har man väl kunnat matten en gång så går det ofta snabbt att plugga upp den igen. Så har det varit för mig iallafall, det handlar bara om repetition.

Personligen tycker jag inte att tre gånger är mycket, själv har jag skrivit provet sex gånger och ska skriva det i höst. Tro på dig själv och kör hårt med plugget! :)
GusOtt
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1
Blev medlem: mån 19 aug, 2019 20:27

Re: Hjälp med studiemotivation

Inlägg av GusOtt »

Hej!

Alla har ibland svårigheter med motivationen, det är helt naturligt att ibland känna sig illa till mods när man ställs inför en så pass omfattande och svår prövning som exempelvis högskoleprovet, särskilt när tidigare resultat inte är tillfredsställande trots mycket pluggande.

Även om motivation kan vara en stark bidragande faktor till att få saker gjorda så bör man inte förlita sig endast på sin viljestyrka. Enligt min erfarenhet så tror allt för många människor att de endast genom ren vilja kan överkomma även de svåraste av prövningar, men vilja och motivation är trots allt bara en känsla och den känslan kommer att försvinna när saker börjar bli jobbigt på riktigt. Det är då disciplinen kommer och räddar en.

För att pressa sin väg igenom ett stort hinder så måste man helt enkelt ha en del självdisciplin. Det krävs ibland att man bara piskar på sig själv till att sätta sig och plugga även när man inte vill. Om man som i ditt fall har bekräftat för sig själv att man vill bli psykolog så behöver du inte tänka mer på om det verkligen är det här du vill eller om det är värt mödan, utan endast fokusera på att ta sig dit.

Det finns fortfarande mycket tid kvar att plugga, och om du sätter dig och ger HP-plugget ett ärligt försök fram till 20 oktober så kommer du med all säkerhet att lyckas höja dig, och kom ihåg att livet inte bara handlar om hur hårt man kan slå, utan även om hur många smällar man själv kan ta innan man faller. Hoppas inlägget var till någon hjälp och lycka till med allt!
OskarsHP
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 3
Blev medlem: sön 08 sep, 2019 21:59

Re: Hjälp med studiemotivation

Inlägg av OskarsHP »

Tack så mycket både Hunkmaster och GusOtt för pepp-talket!
Hade lite tuff start på veckan men har börjat komma igång igen. Hp är lite av en berg- och dalbana, tror det alltid kommer vara så för mig. Men så länge jag kommer tillbaks till det så kommer det gå bra :)
Tänker satsa på denna och även vårens högskoleprov!
Och vem vet, om det inte räcker så kommer jag fortsätta.

Älskar också den Rocky Balboa quoten Gus!
Ni får också lycka till! Grymma är ni som fortsätter kämpa!
Nån123
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 236
Blev medlem: lör 07 sep, 2019 23:49

Re: Hjälp med studiemotivation

Inlägg av Nån123 »

Hej jag kan inte det här problemet

Det lider så här

Ett antal kaniner säts i en ö, varannan år i 50 år så ökar det ökända antalet med 20% och varannan år så minskar det 20% hur många procent har antalet ökat med när 50 åren har gått
Upp
Snabbsvar
Natalie_99
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1
Blev medlem: tis 03 sep, 2019 18:23

Re: Hjälp med studiemotivation

Inlägg av Natalie_99 »

Följ billionairebrainclub eller the.success.club på instagram för inspiration och motivation att klara dina mål i livet!! Tips!!
Melissa.Ab
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 305
Blev medlem: tor 26 okt, 2017 7:09

Re: Hjälp med studiemotivation

Inlägg av Melissa.Ab »

Handlar inte motivation så mycket som det handlar om rutin. Få in en rutin att plugga och se det som vilken annan daglig uppgift som helst du behöver beta igenom. Motivation är fruktansvärt ostadigt att bygga något på, bra som start men rutiner håller längre och hjälper dig när motivationen fallnar.
Skriv svar