HPSU - arbetslivserfarenhet

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
Användarens profilbild
Barkley
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 32
Blev medlem: tor 31 aug, 2023 10:54

HPSU - arbetslivserfarenhet

Inlägg av Barkley »

Gott nytt alla,

Jag har en fråga till er som skickat in via HPSU vid Liu. Det finns en lista på exempel på yrken som ger arbetslivserfarenhet (https://liu.se/artikel/sarskilt-urval-m ... fakulteten).

Utöver dessa kan man skicka in och få varje fall prövat. Min fråga:

- Någon som skickat in annat yrke utöver de på listan och fått godkänt? (som ni inte räknade med)
- Någon som varit kontaktperson och fått det prövat?
- Någon som vet vad den sista antagna i denna kvot hade för hp?

/B
Användarens profilbild
Emmy88
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1411
Blev medlem: tis 20 dec, 2016 10:49

Re: HPSU - arbetslivserfarenhet

Inlägg av Emmy88 »

Vad har du jobbar som? Angående typ av yrke är det bättre att du frågar studievägledaren direkt. Har hört att vissa har kunnat komma in med 1,45 via den kvoten men inte lägre. Detta till VT. Men det är olika för termin till termin - för vissa terminen har sista personen haft 1,5 och andra - 1,55.

Lycka till ! :)
Natur på gymnasiet -> 6 mån civilingenjörsprogrammet -> Medicinska kurser -> Sjuksköterkseexamen ->
Mitt livsmål: Läkarprogrammet * Antagen HT 2023*
Beskyddaren
Stammis
Stammis
Inlägg: 138
Blev medlem: mån 03 feb, 2014 15:43

Re: HPSU - arbetslivserfarenhet

Inlägg av Beskyddaren »

Emmy88 skrev: tis 02 jan, 2024 1:43 Vad har du jobbar som? Angående typ av yrke är det bättre att du frågar studievägledaren direkt. Har hört att vissa har kunnat komma in med 1,45 via den kvoten men inte lägre. Detta till VT. Men det är olika för termin till termin - för vissa terminen har sista personen haft 1,5 och andra - 1,55.

Lycka till ! :)
Ok, tack för info. 😀

Någon annan som själva, eller vet andra, som gått yrken godkända dom inte står på denna lista?

/B
Malianas
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 3
Blev medlem: tor 23 aug, 2018 23:46

Re: HPSU - arbetslivserfarenhet

Inlägg av Malianas »

Ja, jag kom in med annan yrkeslivserfarenhet, som vårdare. Vårdare, dvs personal inom LSS, är alltså inte samma sak som vårdbiträde (motsvarande inom äldreomsorgen) som står på listan. Om det är till nån hjälp kan jag skriva lite om hur jag gick tillväga och vad jag fick för information på vägen, även om mycket av det också står på LiUs hemsida:

Jag ringde till både antagningen (på LiU alltså, inte nationella) och de studievägledare som hade bäst koll på HPSU-kvoten, för att allt skulle bli rätt med intygen. De sa att yrken som inte finns med på listan bedöms utifrån arbetsuppgifterna, och deras koppling till vård och medicin. Detta ska framgå av "Intyg om yrkeslivserfarenhet" som bifogas vid ansökan. (Det intyget ska fyllas i av ens chef eller liknande.) Med andra ord, med mitt fall som exempel: vårdare räknas inte automatiskt i och med att arbete på gruppbostad/som personlig assistent många gånger snarare kan klassas som socialt arbete.

Arbetsuppgifterna ska framgå tydligt, vaga beskrivningar av vad ens yrke innebär godkänns inte. Jag bad min chef specificera att mitt arbete var väldigt vårdtungt (multisjuka personer med omfattande omvårdnadsbehov) och att ge exempel som att jag fått delegering av läkemedelshantering, sondhantering, insulin m.m.. Det godkändes, och jag kom in! Hur arbetsbeskrivningen formuleras är alltså viktigt om ens yrke inte finns med på listan.

Kan verkligen rekommendera att kontakta studievägledarna och/eller antagningen, de var väldigt hjälpsamma! Jag hade även lite problem med de övriga intygen i och med att jag var timanställd och behövde bifoga både tjänstgöringsintyg och arbetsgivarintyg för att arbetstiden per månad skulle framgå tydligt. Efter många samtal till både arbetsgivare och universitetet blev allt rätt till slut. (Nämner detta eftersom det var väldigt oklart att det var just ett arbetsgivarintyg som krävdes för min del. Det framgår inte direkt av LiU:s hemsida heller, men för de flesta räcker nog tjänstgöringsintyg. Kanske kan det vara fler som är i liknande situation och blir hjälpta av denna information 😉)

Lycka till!
Beskyddaren
Stammis
Stammis
Inlägg: 138
Blev medlem: mån 03 feb, 2014 15:43

Re: HPSU - arbetslivserfarenhet

Inlägg av Beskyddaren »

Ok, tack för info!!

Så vikten ligger i att beskriva rollen som kontaktperson för individer med IF så tydligt som möjligt, inte enbart socialt arbete.

// B
Skriv svar