Hur bestämma sig för ett svarsalternativ?

Diskussioner kring LÄS-delen samt LÄS-uppgifter
Skriv svar
LiamKingManKillman
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 15
Blev medlem: mån 23 dec, 2019 3:00

Hur bestämma sig för ett svarsalternativ?

Inlägg av LiamKingManKillman »

Inför läs uppgifterna finner jag mig ofta hattig och kluven mellan två alternativ, jag kan nästan alltid utesluta 2 av alternativen med enkelhet, men kan sedan vara jätteosäker på de sista 2 alternativen. Exempelvis om ni läser LÄS uppgiften "Systemtänkande" fastnar jag på 2 alternativa svar om vad textförfattaren menar är problemet med industritraditionens syn på på hållbarhet. Hållbarhet som en fråga om good will eller ett sätt att tjäna pengar... Hmm, någon som vet hur man ska besluta sig för rätt alternativ, jag känner ofta 50/50.
dietisten
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 452
Blev medlem: sön 07 jul, 2019 15:23

Re: Hur bestämma sig för ett svarsalternativ?

Inlägg av dietisten »

Att du förstår frågan till 100% gör det lättare. Det kan vara bra att ha ett stort ordförråd då är det lättare att utesluta.
FiskToffla
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 11
Blev medlem: lör 05 okt, 2019 20:00

Re: Hur bestämma sig för ett svarsalternativ?

Inlägg av FiskToffla »

Jag har samma problem, men det har blivit lite bättre på sista tiden. Ofta brukar problemet vara att halva mitt felaktiga svarsalternativ stämmer överens med texten, eller att det tekniskt sätt stämmer överens men att det rätta alternativet beskriver något som underförstått är mer i linje med textens huvudsakliga syfte/argument. Tycker det är jätteknepigt med såna här nyansskillnader, särskilt under tidspress.

Det hjälper mig litegrann att stryka under de delar av texten som jag tycker "argumenterar" för att mitt svarsalternativ är rätt för att liksom förklara för mig själv varför jag valde just det alternativet. Sedan brukar jag dubbelkolla att de andra alternativen inte har mer stöd i texten. Det brukar vara någon liten formulering som är jättelätt att missa som ligger och lurar någonstans. Å andra sidan kanske jag bara lurar mig själv att bli mer självsäker genom att göra såhär. Det är svårt detdär. :'D
Skriv svar