Hur vet ni att ni tagit till er hela texten?

Diskussioner kring LÄS-delen samt LÄS-uppgifter
Skriv svar
Jokerstyle
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 64
Blev medlem: tor 26 nov, 2009 16:32

Hur vet ni att ni tagit till er hela texten?

Inlägg av Jokerstyle »

Jag håller på och läser under strecket efter bästa förmåga, och har blivit lite nyfiken på vilka metoder folk använder för att få mest tidseffektiv övning.

Tror ni det är bättre att under en dag läsa ett fåtal artiklar väldigt noggrant, eller är det bättre att satsa på att istället plöja igenom så många som möjligt och bara förstå grova dragen i dom?

Personligen funderar jag på att göra som så att jag pausar efter varje stycke och rekapitulerar det mesta av innehållet. Men jag har svårt att avgöra ifall jag borde göra det skriftligt, eller om det är bättre att bara tänka sig en sammanfattning tyst för sig själv (då man inte får chansen att göra något skriftligt på själva provet så kanske det är bra att inte vänja sig med att skriva sammanfattningar?)

Kortfattat: Hur gör ni när ni läser svenska texter för att få bäst övning på läsförståelsen?
Användarens profilbild
jonber
Stammis
Stammis
Inlägg: 321
Blev medlem: sön 29 jun, 2008 15:11

Re: Hur vet ni att ni tagit till er hela texten?

Inlägg av jonber »

Jokerstyle skrev: Tror ni det är bättre att under en dag läsa ett fåtal artiklar väldigt noggrant, eller är det bättre att satsa på att istället plöja igenom så många som möjligt och bara förstå grova dragen i dom?
Det som höjer läsförståelsen är att läsa, läsa, läsa och läsa allt du kommer i kontakt vid. Särskilt sådant du tidigare inte läst mycket av.

Därför tror jag att det är givande att både plöja igenom hastigt och djupläsa.
Däremot tycker jag att planerad läsning (som US-artiklar i ditt fall) får ta den tid det tar - alltså, själva läshastigheten ska vara så att du någorlunda förstår innehållet och kan svara på HP/LÄS-liknande frågor efteråt.
Säkert bra att göra en aktiv reflektion i efterhand, typ kladda ner vad artikelförfattaren konkluderar, tycker, vill osv. Behöver inte vara ambitiöst, bara ett par rader eller ord i notepad, men det vänjer dig vid den situation som man ställs inför LÄS. Skillnaden mellan skriftligt och uppe-i-huvudet är liten, du tänker i vilket fall. Att göra det tillsammans med penna eller tangentbord ser jag bara som ett bra "verktyg".

Att pausa efter varje stycke och rekapitulera kanske är för mycket, och inte särskilt likt LÄS. Dock samma princip, så det skadar inte. Lästräning är relativt.

Sammanfattningsvis vill jag nog säga att det är bättre att läsa ofta snarare än mycket.
"Lär som om du skulle leva för evigt. Lev som om du skulle dö i morgon."
­ Mahatma Gandhi
Skriv svar