Information om långsiktiga studier inför Högskoleprovet.

Övriga högskoleprovrelaterade diskussioner
Skriv svar
tantalus
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 4
Blev medlem: tis 13 sep, 2005 2:00

Information om långsiktiga studier inför Högskoleprovet.

Inlägg av tantalus »

Ni är säkert många som undrar hur man höjer sig på h-provet. Idag är dessutom en 2:a betydligt mer värd än en 20:a. Jag själv har gjort provet i fyra gånger i rad och höjt mig från 1.5 till 1.9, symmetriskt i rad. Visst finns det människor med god perceptionsförmåga som lyckas höja sig med snabb och tidsomfattande träning, men flertalet människor har inte några sådana anlag. Den bästa träningen handlar om långsiktighet och tålamod. Träningens mål skall inte heller handla om enbart en höjning. Man måste ha ett långsiktigt mål.

Det bästa för språkdelen är att läsa. läsa läsa läsa. Allt som finns, men mest det som intresserar en. Denna träning ger en självkänsla samtidigt som du förr eller senare bekantar dig med de flesta orden som dyker upp på provet. Läsandet ger dig också ett finurligt kulturellt kapital och introduktion till människans och samhällets komplexa och viktiga frågor som du alltid kan ha nytta av, oavsett vilket socialt sammanhang du befinner dig i. En beläst människa blir inte sällan prerogativ och respekterad i sina möten med arbetskamrater, myndigheter osv.

Det finns många människor som växer upp i litterära och verbala miljöer som gör dem goda skrivare på provet. Man kan också diskutera huruvida detta är rättvist eller inte, men provet är tillför att gradera förutsättningen för lyckade studier på högskolan, vilket inte sällan dessa människor har. Kommer du inte från någon sådan miljö har du en lång resa framför dig, men inte på något sätt omöjlig. Det handlar om tid, intresse och uppoffring. Själv lärde jag mig svenska i tonåren och skrev nästan full pott på orddelen senast efter att ha varit en idog läsare både på högskolan(föreläsningar,kurslitteratur) och privat(böcker,artiklar).

Tips för språkdelen: När du läser skall du alltid ha ordboken redo. Till och med vid minsta tveksamhet skall du slå upp. Ord är något som tar lång tid att träna och ofta krävs det många upprepningar innan visa svåra ord fastnar. Många av orden på högskoleprovet är ord som ofta/ganska ofta förekommer i typisk akademiker-litteratur, men också ofta i lite utskällda "gengre"-rar som deckare. En prenumeration på Dagen Nyheter kan hjälpa mycket. Det är inte helt fel att läsa generella kurser på högskolan(Språk,Sociologi,Statsvetenskap,Psykologi osv) för öka förutsättningen för bra studieresultat både på h-provet och senare i akademikerkarriären. Unga människor har oftast svårast med ord som kanske används mest i äldre litteratur. Ja nu förstår du säkert mitt resonemang. Det känns som jag skrivit för mycket, men ni kan alltid fortsätta på följetången och fråga om det är något mer ni undrar över.

Fil.Kand Sociologi och numera student på Läkarprogrammet.
JensR
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 24
Blev medlem: ons 07 sep, 2005 2:00

Inlägg av JensR »

Intressant inlägg! Berätta gärna om hur du förberedde dig för de andra delarna. Själv har jag lättare för LÄS, ELF och ORD än för NOG och DTK. Men givetvis är det långsiktig träning som ger resultat. Jag försöker göra två nog-uppgifter eller dtk-uppgifter om dagen och blir långsamt bättre... :D
kattis
Bronspostare
Bronspostare
Inlägg: 660
Blev medlem: sön 10 apr, 2005 2:00

Inlägg av kattis »

Känns mycket tröstande att höra hur du lyckats nå 1.9 från 1.5. Har själv som mål att höja mig ungefär lika mycket. Du har nog alldeles rätt i att läsande ger resultat! Jag har bara ett litet problem med att hinna till skönlitteraturen efter att ha studerat annat under dagen och eftermiddagen, gjort gamla hp och pluggat ord...ja då är klockan mycket och tiden tagit slut för dagen. Läser annars väldigt mycket exempelvis på somrarna. Några tips på att få tid till läsning..? (förutom att dra ut dygnet med några timmar..)
Buddy
Stammis
Stammis
Inlägg: 108
Blev medlem: tor 12 maj, 2005 2:00

Inlägg av Buddy »

Får man fråga hur du kom in Tantalus? Var det via intervju eller HP? I vilken stad läser du? :o
Skriv svar