Jag skäms som en...jag vet inte vad!!!!

Övriga högskoleprovrelaterade diskussioner
Skriv svar
konsum
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 27
Blev medlem: lör 15 jul, 2006 2:00

Jag skäms som en...jag vet inte vad!!!!

Inlägg av konsum »

Totalt misslyckande!!!!! Braindisfunction!!!!
När jag tittar i alla gamla normeringstabeller så ligger jag på 0.7, skall man hoppas på att hela Sverige var misslyckade? Att man därigenom skulle kunna klättra någon tiondel?
Men som sagt har kollat olika gamla tabeller och 59poäng(blä) ligger alltid på 0.7. Vad är sannolikheten att man kan åka upp eller ner i den nya tabellen?

Är det sant att det är lättare att komma in på högskoleutbildningar på våren? Generellt alltså. Söker sjuksköterska i Karlstad.
emmison
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 34
Blev medlem: tor 24 aug, 2006 2:00

Inlägg av emmison »

Tråkigt för dig, när du hade hoppats på ett mycket bättre resultat. Men du måste utvärdera vad som egentligen gick fel. Var det vissa delar som gick väldigt dåligt i förhållande till de övriga delarna? Svarade du på vad som faktiskt frågades efter, eller misstolkade du informationen du fick pga t ex stress?

Det är viktigt att inte övertolka texterna i Läs- och Elf-delarna, utan att istället utgå ifrån att svaret på varje fråga faktiskt finns i texten. Om man tar det lugnt och försöker att sakligt bedöma texterna, finner man snabbt det mest troliga svaret på varje fråga. När det gäller NOG- och DTK-delarna, bör man se upp för klassiska fallgropar och kuggfrågor. Endel frågor verkar vid en snabb anblick väldigt enkla, men sedan inser man att de är skriva för att förvilla dig.

Jag vet att du kommer att lyckas bättre i framtiden om du övar på att objektivt värdera vad som faktiskt frågas efter. Försök att finna ett tillvägagångssätt där du lugnt och metodiskt kan värdera informationen sakligt, utan att lägga till eller ta bort något i ditt eget huvud. Ha som utgångspunkt att inga frågor egentligen är svåra att finna svaret på, om du bara sakligt kan värdera vad som verkligen står i texten. Man behöver absolut inte vara Albert Einstein för att klara ett bra resultat, men att hasta igenom frågorna utan att egentligen förstå dem, är dömt att misslyckas.

Öva på gamla prov - och framförallt - [i:6445dcfc0e]lär dig av de fel du gör[/i:6445dcfc0e]. Gå igenom dem noga och försök att förstå var du missade när du svarade fel. Sedan tycker jag att Högskoleprovguiden är en mycket bra hjälp, där du får snabba svar på dina funderingar och kan plugga in t ex svenska ord på ett överlägset sätt.

Lycka till med din sjuksköterskeutbildning - och ditt nästa högskoleprov! :wink:

MVH Emma A
Användarens profilbild
nisse23
Guldpostare
Guldpostare
Inlägg: 2849
Blev medlem: lör 29 okt, 2005 2:00

Inlägg av nisse23 »

Instämmer i vad "Emmison A" skrev.

Identifiera svagheterna i din taktik och arbeta på att förvandla dem till dina styrkor. Att öva med online-högskoleproven (på studera.nu) underlättar mycket med den delen.

Vana vid högskoleprovet ger i sig också bättre prestation i framtiden; det är helt normalt att det går mindre bra första gången (t.ex. lyckades jag missa hela sista ORD-sidan första gången jag skrev det :oops: ) när man inte är van vid HP-provens upplägg.

En grej som jag gjorde bättre denna gång, och som jag kommer att använda mig av nästa gång, är att äta rätt mat (havregrynsgröt, rågbröd+keso och frukt på rasterna för min del). De två tidigare gånger jag har skrivit högskoleprovet har jag alltid varit trött, trögtänkt och frysande i slutet av dagen; denna gång uteblev de problemen och jag klarade mig bra på delar jag brukar vara svag på (att jag gjorde bort mig på ORD-delen är dock en annan femma). Pasta ger inte jämn energi under dagen och socker är en inbjudan till katastrof. Betydelsen av rätt mat och tillräcklig sömn får inte underskattas. Skillnaden [b:cc8ca7b8f2]är[/b:cc8ca7b8f2] [u:cc8ca7b8f2]enorm[/u:cc8ca7b8f2].


Några allmänna tips för själva provskrivandet:
* NOG: var noga med att dubbelkolla frågan och de fakta som ges så att du löser rätt problem med rätt fakta; det händer också att man ges fakta som man redan har, fast formulerad annorlunda, i 1- och 2-punkterna - på det här provet fanns det t.ex. en fråga om en boll som skulle rulla en sträcka och man fick veta bollens radie och sträckans längd, samtidigt som faktabit 2 angav hur många varv bollen behövde rulla för att rulla sträckan - vilket vi redan kunde räkna ut utifrån informationen vi fick tillsammans med frågan...
* DTK: dubbelkolla att det inte finns någon bättre/exaktare kolumn att avläsa informationen från.
* ELF: frågorna för de större texterna är snällare än LÄS-frågorna, eftersom de (nästan?) alltid kommer i samma turordning som deras svar i texten.

läkarstudent.se
- ungefär allt du behöver veta om antagningen till läkarprogrammet
+ läkarstudent.se på Facebook

(adressen stavas med ett ä)
nathalie1985
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 13
Blev medlem: fre 02 sep, 2005 2:00

Inlägg av nathalie1985 »

Det brukar vara lite lättare att komma in på vårterminen. Gå in på http://www.vhs.se/templates/Statistik.aspx?id=1009 och kolla statistiken för antagningen på just den skola du vill gå på!
Lycka till!
emmison
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 34
Blev medlem: tor 24 aug, 2006 2:00

Inlägg av emmison »

Precis som Nisse23 skriver, är koncentrationsförmågan viktig att hålla på topp under hela dagen. Provet slukar betydligt mer energi än vad jag trodde att det skulle göra! Sov alltså ut ordentligt, inte bara natten före provet utan också några nätter innan dess. Detsamma gäller för maten - ät ordentligt och tillräckligt under flera dagar innan provdagen. Försök att få lite frisk luft på rasterna och drick vatten. Ta några riktigt djupa andetag innan du börjar varje delprov, det ökar automatiskt fokus på uppgiften samtidigt som det sänker stressen. Ät små mål flera gånger under dagen och en normalstor lunch.

Mat och sömn var de faktorer som jag lade minst fokus på, vilket resulterade i en enorm trötthet och svimningskänslor mot slutet av dagen. Jag kom på mig själv med att läsa samma enkla information om och om igen, utan att förstå vad den handlade om. Detta försökte jag avhjälpa genom att chocka kroppen med en massa koffein - vilket bara gjorde mig skakig och illamående tillråga på allt.

Så, underskatta inte betydelsen av att sova och äta ordentligt om du vill prestera optimalt. Därefter har du i alla fall gjort ditt bästa :wink:
Jacoob
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 73
Blev medlem: mån 17 jul, 2006 2:00
Ort: Örebro
Kontakt:

Inlägg av Jacoob »

Jag fick också 59 :) vi är sämst
Användarens profilbild
Guldbollen
Platinapostare
Platinapostare
Inlägg: 5049
Blev medlem: ons 01 feb, 2006 1:00
Ort: Stockholm

Inlägg av Guldbollen »

50 % av alla som skriver provet får inte bättre än 0.8-0.9. :wink:
Kat
Stammis
Stammis
Inlägg: 109
Blev medlem: tis 01 aug, 2006 2:00

Inlägg av Kat »

Ja maten är jätteviktig! Jag äter inte heller godis under hela dagen...inte ens till sista delen för blodsockret hinner garanterat börja krångla innan du är klar... Och precis som med alla sådana substanser så blir man istället trött av för mycket så det hjälper inte att ösa på med mer. Samma sak gäller faktiskt med kaffe men där är det väl svårt att överdosera...

När jag är på sån helspänn som till HP räcker det med en dl cola light för att få igång mig så kaffe kan jag bara drömma om... :lol:

Och inte stor köttbit till lunch heller! Ät lite hela tiden...

Tänk också på att utnyttja hela tiden. I början tyckte jag att tiden typ var slut när det var några minuter kvar, men tänk på att det är vad som ibland är beräknat i genomsnitt för två hela uppgifter! Jobba tills vakten säger till att tiden är slut! :idea:
Brofloski
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 3
Blev medlem: mån 23 okt, 2006 2:00

Inlägg av Brofloski »

Just när det gäller DTK så är ju i princip varje svarsalternativ en fallgrop. Frågorna i sig är hur enkla som helst det gäller att bara inte falla i de logiska fällorna som de gillrat. T.ex. så finns det alltid ett svarsalternativ som stämmer in exakt om du råkat titta på fel diagram eller kolumn. Du tror att du har klarat uppgiften men i själva verket har du gått i fällan. Lär dig att genomskåda dessa fällor så kommer du få i princip alla rätt. Du genomskådar dem genom att direkt läsa uppgiften ordagrannt och därefter leta upp rätt diagram eller kolumn. Läs uppgiften noggrannt, det är nyckeln.
Användarens profilbild
nisse23
Guldpostare
Guldpostare
Inlägg: 2849
Blev medlem: lör 29 okt, 2005 2:00

Inlägg av nisse23 »

[quote:81830aa66c="Brofloski"]Just när det gäller DTK så är ju i princip varje svarsalternativ en fallgrop. Frågorna i sig är hur enkla som helst det gäller att bara inte falla i de logiska fällorna som de gillrat. T.ex. så finns det alltid ett svarsalternativ som stämmer in exakt om du råkat titta på fel diagram eller kolumn. Du tror att du har klarat uppgiften men i själva verket har du gått i fällan. Lär dig att genomskåda dessa fällor så kommer du få i princip alla rätt. Du genomskådar dem genom att direkt läsa uppgiften ordagrannt och därefter leta upp rätt diagram eller kolumn. Läs uppgiften noggrannt, det är nyckeln.[/quote:81830aa66c]Inte titta på svaren innan du har ett eget?

Det kan dock påskynda arbetet i vissa fall, t.ex. när man ska avgöra vilket par av orter/annat som ger högsta och lägsta värden - då kan man utesluta många orter/annat som man inte behöver läsa av och snabbt utesluta kanske flera alternativ i taget.

läkarstudent.se
- ungefär allt du behöver veta om antagningen till läkarprogrammet
+ läkarstudent.se på Facebook

(adressen stavas med ett ä)
Skriv svar