Komvux eller Basår?

Diskussioner kring antagning, prövning, urval mm
Skriv svar
bettercallcthulhu
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 18
Blev medlem: mån 05 sep, 2022 10:47

Komvux eller Basår?

Inlägg av bettercallcthulhu »

Hej!

Undrar om det finns fler här i forumet som parallellt med att plugga inför HP också saknar behörighet i den utbildningen man vill läsa (läkarprogrammet i mitt fall)? Jag saknar nämligen Kemi 2, Fysik 2 och matematik 4 för att bli behörig till utbildningen. Min första tanke var att fullt och helt satsa på ett bra HP resultat innan jag pluggar in dessa ämnen, så jag vet att jag åtminstone har det för att komma in, och då kanske det andra känns lättare. Å andra sidan vill man ju bli behörig så fort som möjligt, och intervju är ju en möjlig väg att komma in och för den behövs också de kurserna. Är också lite ”rädd” att jag ska plugga in dessa tre och aldrig nå mitt önskade HP resultat och därav ska det ha varit helt förgäves. Kanske låter dumt men det är tyvärr så mina tankar går. Ni som inte heller haft behörigheten sedan innan, hur har ni gjort? Komvux? Basår?
Funderar också kring det här med intervju och komvux. Går de bara på HP-resultat när de kallar till intervju? Eller även merit på betygen? För ett halvdåligt betyg i dessa ämnen på komvux skulle ju isåfall dra ned mitt annars ganska bra meritvärde en del… Ge mig era tankar!
SKRarp
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 50
Blev medlem: mån 21 okt, 2019 18:30

Re: Komvux eller Basår?

Inlägg av SKRarp »

Jag läser min andra termin på komvux, precis dom kurserna du nämner. Mitt mål är också att ta mig in på läkarprogrammet. Jag pluggar parallellt till HP och tycker det funkar bra. Tror inte du behöver vara orolig för att du pluggar in kurser i "onödan". Du får behörighet till massor av program om du lägger till de ovannämnda kurserna (om du skulle tveka på läkare) + att det faktiskt ökar din allmänna mattekompetens (till viss del svenska också) vilket kommer gynna dig på HP.

Av de jag snackat med som läst både kurser på komvux och basår, så har princip alla avrått från basår då dom kräver väldigt mycket mer av en där. Anledningen till det är att basåret ger dig garantiplats till en specifik utbildning (vilken minns jag inte). Därför ställer dom också högre krav.
bettercallcthulhu
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 18
Blev medlem: mån 05 sep, 2022 10:47

Re: Komvux eller Basår?

Inlägg av bettercallcthulhu »

Tusen tack för ett bra svar. Du har nog väldigt rätt i det du säger. Hur mycket tid skulle du säga att du behöver lägga ner om dagen för att klara kurserna? Och i vilket studietempo (antal veckor) läser du på?
oman
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 5
Blev medlem: mån 03 jul, 2023 12:21

Re: Komvux eller Basår?

Inlägg av oman »

Jag har läst till biologi 1, 2 samt kemi 2 på komvux bredvid heltidsarbete, på 50% samt kemin på 25. Beror mycket på vad man har för lärare och upplägg har jag tyckt. Biologin la jag inte mycket tid några timmar i veckan medan kemi 2 var svårare. Där behövde jag iaf lägga ca motsvarande timmar som kursen är på. Dock krävs ju bara betyg E för behörighet om man söker in på HP så det är ju tacksamt. Hade en vän som läste fysik 2 på komvux och tyckte det var hur lätt som helst fast hon kuggade kursen på gymnasiet.

Vill du söka csn måste du dock läsa 50%.
SKRarp
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 50
Blev medlem: mån 21 okt, 2019 18:30

Re: Komvux eller Basår?

Inlägg av SKRarp »

bettercallcthulhu skrev: mån 25 sep, 2023 18:09 Tusen tack för ett bra svar. Du har nog väldigt rätt i det du säger. Hur mycket tid skulle du säga att du behöver lägga ner om dagen för att klara kurserna? Och i vilket studietempo (antal veckor) läser du på?
Beror på svårighetsgraden, men som föregående postare skrev så är väl Biologin något enklare då det mest bara är att plugga in massa fakta. Matematik 4 som jag just påbörjat känns aningen tuffare så där kommer det nog krävas betydligt mer avlagd tid. Just nu lägger jag ner ca 3-5h i veckan per kurs då jag prioriterar HP-plugg, för jag räknar med att ta igen en del sista 2-3-4 veckorna innan slutproven och då blir det nog att lägga ner dubbla den tiden. Det var också så jag la upp det föregående termin och då gick det bra.

Kurserna läser jag på 25%, alltså 20 veckor. Många läser dom dubbelt så snabbt, dvs 10 veckor och verkar inte ha några större bekymmer.

Kan tilläggas att jag endast satsat på E-C nivå då jag endast behöver behörigheten, så för dom högre nivåerna krävs det väl något mer plugg (allt är såklart individuellt).
bettercallcthulhu
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 18
Blev medlem: mån 05 sep, 2022 10:47

Re: Komvux eller Basår?

Inlägg av bettercallcthulhu »

Tack så jättemycket för svar. Låter som att komvux är rätt väg att gå mao. Är ju också egentligen bara ute efter behörigheten. Bra kämpat och lycka till!
SKRarp
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 50
Blev medlem: mån 21 okt, 2019 18:30

Re: Komvux eller Basår?

Inlägg av SKRarp »

bettercallcthulhu skrev: tis 26 sep, 2023 16:34 Tack så jättemycket för svar. Låter som att komvux är rätt väg att gå mao. Är ju också egentligen bara ute efter behörigheten. Bra kämpat och lycka till!
Tack, kör hårt och lycka till själv :)
annajonssoon
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 1
Blev medlem: tis 25 jan, 2022 16:30

Re: Komvux eller Basår?

Inlägg av annajonssoon »

Jag går emot strömmen lite och säger att basåret ändå var rätt bra att gå. Jag behövde läsa upp matte 3&4, kemi 1&2 och fysik 1&2 och jag känner att det var bra att testa på att läsa i universitetsmiljö och med liknande upplägg (t.ex. tentor), är övertygad om att det kommer gynna mig när jag väl börjar läsa ett riktigt program. Dock har jag inte jättelätt för matte så när vi läste fysik 2 och kemi 2 parallellt med matte 4 så blev det för mycket för min del och jag hoppade av matte 4. Läste dock till matte 4 och engelska 7 på komvux i våras och då upplevde jag att engelskan var väldigt lätt men matte 4 som jag läste på distans var svårare då det för min del hade gynnat mig med genomgångar, vilket vi inte hade då vi enbart hade självstudier. Ångrar i efterhand att jag inte satsade mer på matten under basåret så att jag hade sluppit få betyg i kursen. Jag jobbade heltid parallellt med att jag läste på komvux och satsade enbart på ett godkänt betyg i matten. Jag kan inte svara på hur det är att läsa kemi och fysik på komvux men jag upplevde det som relativt svåra kurser så jag personligen hade inte velat läsa de kurserna på distans i vilket fall vilket var det ända mitt komvux erbjöd. :)
Dutw
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 541
Blev medlem: sön 14 feb, 2021 23:53

Re: Komvux eller Basår?

Inlägg av Dutw »

Fliker in då jag gjort lite av en blandning.
Då jag läste på elprogrammet på gymnasiet så saknade jag 2 kurser vardera av: kemi, fysik, biologi och matte.

Valde då komvux och jobbade 100% under tiden.
Första terminen fysik A och Biologi A, andra terminen ma3tte C.
Sen kom livet mellan och ett par år senare med samma jobb fast med barn och dylikt så hittade jag motivationen igen och kollade upp kurserna.

Jag läste först kemi 1 samtidigt som jag jobbade, detta på distans vilket funkade jättebra.
Sen hade jag insett att kurs 2 biologi, kemi, fysik samt matte 4 blev totalt till heltidspoäng så jag tog studdieledigt och läste på komvux på heltid.
Matten och fysiken på plats fysiskt men kemin och biologin på distans då det var vad som erbjöds.
Detta fungerade riktigt bra och för en som mig då 34 årig som jobbat inom samma yrke sedan lumpen så var denna paus på 5 månader från jobb med studier istället nåt av det absolut bästa jag gjort!

Jag vet ej hur eran vardag ser ut men utöver att kunna lägga full tid på studierna så blev hela ändringen av vardagen en nyttig insikt samt så tror jag man växte lite som person också.

För mig var det att byta ett 7-16 jobb som var ganska utstakat till att nästan helt kunna lägga upp mina dagar som jag ville.
Hade jag vetat vad jag vet idag hade jag valt ett basår för att snabbare beta av det samt att få göra nåt annat.

Vad jag vill ha sagt är väl egentligen att oavsett hur högt ställda krav ett eventuellt basår har så kan skiftet i vardagen vara en faktor att räkna in också, ja med csn-lån kostar det samt utebliven lön men det egna måendet samt fokus på sig själv är också värt att ta i beaktning.

Lycka till oavsett vilken väg ni väljer att ta! :D
37 åring som siktar på läkarprogrammet i Lund!
Hp resultat: 1.45 --> 1.65 --> 1.55 --> ?
Skriv svar