Läkarprogrammet: Byta från Uppsala till Göteborg

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
saris_84
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 3
Blev medlem: sön 18 dec, 2005 1:00

Läkarprogrammet: Byta från Uppsala till Göteborg

Inlägg av saris_84 »

Hej! Jag har blivit antagen till läkarprogrammet i Uppsala (mitt fjärdehandsval!) och skulle väldigt gärna vilja byta till Göteborg. Undrar om det möjligtvis finns någon här som kommit in i Göteborg och vill läsa i Uppsala? Jag kom in via betygskvoten.

Hör gärna av er!

// Sara :D

PS Lund hade också varit en möjlighet men helst gbg! DS
verae
Stammis
Stammis
Inlägg: 104
Blev medlem: ons 23 mar, 2005 1:00

Inlägg av verae »

Jag har en kompis som kommit in på sitt sistahandsval, vilket var gbg. Hon vill helst läsa i Uppsala. Om det var möjligt skulle hon gärna byta. Men jag är rädd för att det nog inte går att göra så. Kan vara värt att kolla upp i alla fall. Hör av dig om det visar sig fungera. Hon sökte också i betygsgruppen...
RickardZ
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 2
Blev medlem: mån 19 dec, 2005 1:00

Byta från Lund till Göteborg, läkarprogrammet

Inlägg av RickardZ »

Jag har kommit in på läkarprogrammet i Lund och skulle gärna vilja byta studieort till Göteborg. Nån som vill plugga i Lund som kommit in i Göteborg?
saris_84
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 3
Blev medlem: sön 18 dec, 2005 1:00

kompis

Inlägg av saris_84 »

Hejsan Verae! Låter ju väldigt bra! Om din kompis är sugen på att byta kanske du kan be henne maila mig? Känns ju som att det är svårt att ringa till universiteten om man inte har några detaljer om den som vill byta...

min mailadress är: sara.vistrand.137@student.lu.se

Hoppas att det ordnar sig!
//Sara
verae
Stammis
Stammis
Inlägg: 104
Blev medlem: ons 23 mar, 2005 1:00

Inlägg av verae »

jag har gett henne din mailadress nu! hoppas att det går att lösa!

själv kom jag in på mitt förstahandsval, KI, så jag är nöjd! :D

verkar vara många som fått annat än det de önskat sig, samt många som inte fått något alls. hoppas att de kan fundera ut ett bättre system snart... jag tycker att det borde vara någon slags intervju till varje utbildning. i andra länder har de så samt olika tester. verkar bättre tycker jag...
Användarens profilbild
Kalle
Stammis
Stammis
Inlägg: 200
Blev medlem: mån 11 apr, 2005 2:00

Inlägg av Kalle »

[quote:b3054d31cc="verae"]jag har gett henne din mailadress nu! hoppas att det går att lösa!

själv kom jag in på mitt förstahandsval, KI, så jag är nöjd! :D

verkar vara många som fått annat än det de önskat sig, samt många som inte fått något alls. hoppas att de kan fundera ut ett bättre system snart... jag tycker att det borde vara någon slags intervju till varje utbildning. i andra länder har de så samt olika tester. verkar bättre tycker jag...[/quote:b3054d31cc]

De har inte råd med intervjuer säger de.
Användarens profilbild
Paula18
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1152
Blev medlem: ons 03 aug, 2005 2:00
Ort: Sthlm

Inlägg av Paula18 »

Men regeringen har ju fattat ett beslut för några veckor sen om det här att man inte ska lotta längre utan ha tester eller intervjuer i stället.. Nån som vet nåt om det?
Jag fattar inte riktigt vad deras beslut går ut på det verkade jätteflummigt.. Det stod att universiteten nu [i:fa52608bee]kan[/i:fa52608bee] använda sig av prov och intervjuer i stället för lottning så att det ska bli mer rättvist.. Men det gör ju redan KI och Umeå så vad är det som är nytt i så fall? Det verkar inte som de har fattat beslut att man måste sluta lotta, vilket ju var det de utgav sig för att göra. Om ingenting har ändrats är det väl ingenting som har blivit mer rättvist! Jäkla politiker..[/i][/b]
Ville
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 27
Blev medlem: lör 18 dec, 2004 1:00

Inlägg av Ville »

Hej Paula!

Precis som du säger har politikerna beslutat om att de svenska universiteten och högskolorna får använda sig av intervjuer/prov istället för att VHS randomly lottar mellan 20,0:are och 2,0:are. Detta innebär helt enkelt att t.ex. KI kan (om de vill och har tillräckligt med resurser så att säga) välja att "testa" alla som har sökt läkarprogrammet med toppbetyg/topp-hpresultat och på så vis sålla bort de sökande.
Användarens profilbild
Paula18
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1152
Blev medlem: ons 03 aug, 2005 2:00
Ort: Sthlm

Inlägg av Paula18 »

jo precis ville! och eftersom de flesta högskolor/universitet uppenbarligen inte har resurser att testa/intervjua eftersom de inte har gjort det hittills så kommer de inte att göra det i fortsättningen heller. I Gbg och Linköping tex hade de ju intervjuer förut men tog bort det och jag antar att det var pga brist på resurser och inte att de tycker att det är bättre/mer rättvist att lotta (för det vore ju konstigt!).. Kort sagt, som alltid med politiker och deras beslut, så kommer ingenting att förändras! Om Leif Pagrotsky och CO vill ha det rättvist som han ju så fint har sagt, borde de ha fattat beslutet att det inte längre borde vara tilllåtet att lotta! AARGH! :x
Ville
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 27
Blev medlem: lör 18 dec, 2004 1:00

Inlägg av Ville »

hahaha.. jupps! Tyvärr styrs dock allting i vårt samhälle av pengar. Det är beklagligt, men det är verkligheten. Jag tycker personligen att det svenska antagningssystemet till högre utbildning är bland de sämsta i västvärlden. I och med detta är det inte alltid lätt att bli antagen till attraktiva utbildningar i Sverige. Studenter i andra länder såsom England och Tyskland kan i princip komma in på vilken utbildning som helst, även trots att många av dem är hjärndöda.

Arbetsmarknaden skriker efter bland annat läkare, men inte ser jag nån ökning av antalet platser till läkarprogrammen. Förvisso kostar det en hel del att utbilda läkare, men i det långa loppet kostar det mer om samhället inte har en adekvat tillgång till läkare. Sverige måste lära sig att ta tillvara på sina motiverade studenter!

Vidare anser jag att trots att Sverige är ett ledande land i världen vad gäller utbildning så finns det några brister här och där. For example, de svenska läkarna, ursäkta uttrycket, är helt jävla blåsta. Att plugga till läkare i Sverige innebär helt enkelt att softa igenom 5,5 år. Skillnaderna i kunskap mellan t.ex. en tysk och en svensk läkare är gigantiska.

That's all!
/Ville
verae
Stammis
Stammis
Inlägg: 104
Blev medlem: ons 23 mar, 2005 1:00

Inlägg av verae »

Jag tycker inte att systemen i Tyskland och Frankrike verkar bättre än i Sverige - vad jag fattat det som så kommer folk in lätt men rensas bort efter vägen. Det är inte ett schysst system varken ekonomiskt eller moraliskt. För det första så blir det jäkligt dyrt att låta alla som vill läsa något göra det oavsett betyg, för det andra så borde det i princip räcka med att man får influensa = inte klara en tenta, för att inte få fortsätta. Hur schysst är det? Och om man inte har råd med boende och studier (dvs inte fått pengar från föräldrar) och måste jobba vid sidan av studierna så hamnar man genast i ett sämre utgångsläge.

Det här med lottning av sökande med toppbetyg/resultat är ingen bra lösning, men tyvärr det enda som går just nu. De jobbar för fullt med alternativa metoder. KI har t ex köpt in det Australienska testpaketet för läkarstuderande - det var det jag fick göra. Det mäter generell begåvning samt personlighetsfaktorer (fiskar efter personlighetsstörningar). Sedan håller man dessutom på att utveckla kunskapsbaserade prov också. Men sånt här tar alltid TID. Det går inte att hafsa fram. Och VHS, Universiteten samt våra folkvalda politiker är medvetna om problemen.

Jag tycker att det bästa sättet är att bredda urvalsgrupperna. Ha olika typer av ingångar så att man söka i olika kvoter och öka sina chanser ju mer meriterad man är på fler områden. Arbetslivserfarenhet inom vård borde dessutom vara obligatoriskt, typ som de har för psykologprogrammet. Det är min åsikt.
NinaV
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 39
Blev medlem: ons 31 aug, 2005 2:00

Inlägg av NinaV »

Ett litet tillägg till debatten.

Jag upplever Sveriges antagningssystem och universitetssystem som ett av de humanaste i Europa. Saa klart med fel och brister men det finns en konternuelig diskussion och vilja att förändra och förbättra systemet.
Maanga länder saasom Tyskland, Frankrike har stockkonservativa bildningssystem som inte reformerats sen 1900 kallt.

I Tyskland krävs det precis som i Sverige höga betyg för att komma in paa attraktiva utbildningar saasom Läkare, Psykolog, Juridik, socionom,
journalist. mm.

Här har man dessutom ett helt vrickat och inhumant förbildningssystem.
Vid 10-12 aars aaldern gallras de bästa eleverna ut, dessa faar möjligheten att gaa paa gymnasiet och kan sedan studera paa universitetet. Resten delas upp paa tvaa olika typer av skolor och har sedan möjlighet att gaa en yrkesförberedande utbildning eller bli lärling.

Paa vissa program paa universitetet faar man bara göra tvaa omtentor, sen är det kört och det spelar ingen roll om det var din sista tenta innan examen!
Universiteten är mycket opersonligare än i Sverige med klasser upp till 250 studenter. Hirarkin inom universitetsvärlden är ofattbar. En professor kan ha 5 olika titlar före sitt namn (ex. Herr.prof. dr.dr.dr Heinz Wrangel)
och vill bli kallad "Herr professor Wrangel" av sina studenter.

Det är dock sant som Ville skriver att tyska läkare är mycket kunnigare än svenska läkare efter genomgaangen utbildning.
Utbildningen i Tyskland är haard och super auktoritär och AT tjänsten är ett helvete av förnedring.


I Frankrike avslutas gymnasiumet med stora examnia( Bachaloria). De är mycket svaara och faar bara göras tvaa ggr. Sen kommer universitetsproven. Det viktigaste är att hammna paa naagon av elituniversiteten och när du väl är inne, krävs det ingenting för klara sig.


Nina
Användarens profilbild
Paula18
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1152
Blev medlem: ons 03 aug, 2005 2:00
Ort: Sthlm

Inlägg av Paula18 »

Håller med er allihop. Systemet i tex Frankrike och Tyskland att man kommer in men sen åker ut är ju helt sjukt. Men det rättfärdigar inte det här med lottning tycker jag. Av alla tänkbara metoder är det enligt min mening den allra sämsta. Det är inte rimligt att någon lottas bort år efter år! I så fall är tex ett slags kösystem mer rättvist.

Ännu bättre är dock tester och intervjuer som Verae säger. Verae, undrar, du skriver här att testet testar en massa olika saker som tex personlighet. Efter PIL testet var det flera som sa att det var ett rent IQ-test, vilket ju är sånt som tex MENSA använder sig av. Men i så fall måste det ha varit mer än sånt? Fanns det tex verbala delar i testet? Undersökningar visar nämligen att killar i allmänhet är bättre på numeriska och geometriska problem medan tjejer är bättre på verbala. Om PIL-testet som även används i Australien bara skulle testa den' numeriska och geometriska delen vore det ju orättvist!

Förresten, en sak till Verae, har du jobbat inom vården? Har man stor chans att klara intervjun om man inte har gjort det?
stenfan
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 26
Blev medlem: ons 22 jun, 2005 2:00

Inlägg av stenfan »

[quote:b57949d289="Paula18"]Efter PIL testet var det flera som sa att det var ett rent IQ-test, vilket ju är sånt som tex MENSA använder sig av. Men i så fall måste det ha varit mer än sånt? Fanns det tex verbala delar i testet? Undersökningar visar nämligen att killar i allmänhet är bättre på numeriska och geometriska problem medan tjejer är bättre på verbala. Om PIL-testet som även används i Australien bara skulle testa den' numeriska och geometriska delen vore det ju orättvist![/quote:b57949d289]

Om det vore så att utbildningen (och yrket) kräver skicklighet på att lösa numeriska/geometriska problem men inte verbala problem så skulle det ju inte vara orättvist. Jag påstår dock inte att det är så.

Test för att komma in borde helt enkelt testa de kunskaper som krävs inom utbildningen, hur olika det än skulle slå mot olika kön, åldrar, skostorlekar etc.
Användarens profilbild
Paula18
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1152
Blev medlem: ons 03 aug, 2005 2:00
Ort: Sthlm

Inlägg av Paula18 »

OK, det är väl sant men i det här fallet tycker jag nog inte att numerisk/geometrisk begåvning är den allra mest relevanta så i så fall vore det ju orättvist.. Jag tycker nog att personlighetsfaktorer såsom empati och stresstolerans är mycket viktigare, tror inte att utbildningen är så otroligt intellektuellt krävande, bara energi- och tidskrävande.
Skriv svar