Läsa kurser eller program?

Övriga utbildningsrelaterade diskussioner
Skriv svar
Användarens profilbild
degarin
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 79
Blev medlem: ons 09 jan, 2008 13:14
Ort: Göteborg

Läsa kurser eller program?

Inlägg av degarin »

Skulle vilja reda ut ett litet frågetecken bara;
Vad blir skillnaden på att läsa exempelvis programmet civilekonom-analytisk på HHG jämfört med att läsa kurser separat?

Är ju lägre intagningspoäng på kurserna, och vad jag hört så får man certifikat/diplom och blir civilekonom i båda fallen. Fördelen med att samla kurser separat torde då dessutom vara att man kan skräddarsy sin utbildningen i en högre grad.

Stämmer detta? Bör man resonera annorlunda av någon anledning?

MVH
Användarens profilbild
Solen08
Stammis
Stammis
Inlägg: 476
Blev medlem: mån 07 apr, 2008 16:57

Re: Läsa kurser eller program?

Inlägg av Solen08 »

Ville bara göra en liten sammanfattning av min egen erfarenhet. Jag läser inte till civilekonom utan det är en naturvetenskaplig utbildning som jag har läst helt och hållet genom fristående kurser.
Du har redan poängterat fördelar med att läsa genom fristående kurser (dvs. lägre antagningspoäng-lättare komma in, man plockar ihop de kurser man vill läsa\intresserar sig för, man har flexibilitet vad gäller studiernas upplägg och ort. Man kan välja läsa en kurs på distans och en på dagtid om man behöver vara mer hemma någon termin. Man kan flytta mellan studieorterna och prova på flera högskolor\universitet.
Nu kommer nackdelarna:
1. Jo, man kan få ut sin examen efter att man läst fristående kurser. MEN det finns krav på antal poäng, kursernas innehåll, biämne osv. som dessutom varierar mellan olika högskolor\universitet. Det är väldigt svårt att veta om de kraven när man precis börjat studera och kanske är inte insatt i frågan. Det alltid finns risk att du läser in "fel" kurser, "fel" antal poäng osv.
2. Det problemet har samband med punkt nr 1. Det kan vara komplicerat att få skriva examensarbete pga att man läst fristående kurser, speciellt om du tänker skriva vid någon annan högskola än var du läste fristående kurser. Utbildningens innehåll ändras lite så det finns ingen garanti att den förblir detsamma som när du började studera dina fristående kurser (även om du väljer exakt samma kurser som de som går programmet). Det finns alltså en stor risk att du måste "komplettera" med fler kurser innan du får skriva examensarbete och ta ut din examen (vílket förlänger din utbildning och vägen till målet).
Jag skulle råda dig att börja med fristående kurser (om du inte kan komma in på programmet) som är exakt dessamma som de som går programmet börjar läsa termin 1-2 och sedan försöka 1. Komma in på utbildningen (programmet) och tillgodoräkna dig dina tidigare studier eller 2. söka till senare del av programmet. En sådan antagning finns på många utbildningar. Högskolan "fyller" de platser folk hoppat av under termin 1-4. Man måste fylla in en speciell ansökan och då sköter högskolan antagningen, dvs inga HP-resultat, inget betygsmedelsnitt.
Användarens profilbild
degarin
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 79
Blev medlem: ons 09 jan, 2008 13:14
Ort: Göteborg

Re: Läsa kurser eller program?

Inlägg av degarin »

Stort TACK för det utförliga svaret!!

Jag överväger själv inte att börja läsa kurser separat. Men någon lade upp det här resonemanget för mig nyligen och jag kände att det MÅSTE finnas stora brister i det och ville veta vilka dessa var.

Alla kurser på ekonom-programmen kan väl inte finnas tillgängliga för allmänheten heller? Eller kan man få examen inom exempelvis finansiell ekonomi på det här viset? Man har väl inte tillgång till börsdatasalarna inne på handels via någon kurs, vilket iofs inte måste vara nödvändigt kan jag ju se.. men ändå..

Om man utgår från att personen inte kan komma inte via betyg och inte skriver HP av någon anledning.. men läser kurser. Blir han/hon då verkligen lika attraktiv (på "fältet") som någon som har en examen från ett program? risken ligger alltså att man måste få en skola att godkänan ens examensarbete? och då får man alltså en civ.ek. examen från den skolan, HHG, eller t.o.m HHS i så fall.. ?

Verkar ju inte så befängt som jag först trodde i så fall..

Tack igen!
Användarens profilbild
Solen08
Stammis
Stammis
Inlägg: 476
Blev medlem: mån 07 apr, 2008 16:57

Re: Läsa kurser eller program?

Inlägg av Solen08 »

Jag vet inte vad gäller civilekonomutbildningen...men jag vet att det finns program där tillträde till vissa kurser är endast för programstudenter. Vissa kurser är alltså ej sökbara som fristående kurser (t.ex. de flesta kurser på veterinär-, läkarprogrammet, några kurser på psykologprogrammet). Sedan finns det möjlighet på vissa utbildningar att söka fristående kurser (grundläggande nivå) som du kommer läsa tillsammans med programstudenter men de "stänger" möjligheterna för dig vad gäller påbyggnadskurser. Ett annat alternativ är att de avsätter väldigt få platser för fristående kurser och programstudenter har alltid företräde till påbyggnadskurser.
Jo, examensarbete måste godkännas. Men det jag menade är att det kan vara komplicerad att få skriva examensarbete, dvs. få tillträde, uppfylla särskilda krav för examensarbete hos en viss högskola.
T.ex. jag har läst en påbyggnad och vill skriva examensarbete i Uppsala. Det vissar sig att Uppsala inte har den inriktningen. Som tur är så har jag en annan påbyggnad med, men då har de som särskilda krav att man måste ha läst minst 30hp Kemi vilket jag inte gjorde osv.
Har högskolan väl godkänt dig för att skriva examensarbete hos dem så får du med största sannolikhet din examen.
Det står inget i examensbevis om att du läst din utbildning som fristående kurser, distanskurser osv. Därför så är det svårt för arbetsgivare att avgöra (just genom att titta på ditt bevis) om du är bra på fältet eller ej. Man behöver inte ha dålig kompetens just för att man har läst genom fristående.
Man tar ut sin examen från den högskola man läst sin sista kurs som ingår i examen (om högskolan\universitetet har rätt att utfärda den aktuella yrkesexamen, examen med ämnesdjup, ämnesbred etc.). Så rent teoretiskt kan man läsa hela utbildningen i civilekonom genom fristående någon annanstans och sedan skriva examensarbete t.ex. vid Handels i Stockholm och ta ut deras examen. Just det, teoretiskt...praktiskt vet jag inte hur det funkar just för ekonomer.
Användarens profilbild
Solen08
Stammis
Stammis
Inlägg: 476
Blev medlem: mån 07 apr, 2008 16:57

Re: Läsa kurser eller program?

Inlägg av Solen08 »

Egentligen så ser jag ingen vits med att läsa en utbildning genom fristående kurser förutom sådana orsaker som:
1. (Min) Man vill läsa på distans (för att t.ex. slippa ta studiemedel eller av andra anledningar som familj, barn)men Programmet finns inte på distans men däremot fristående kurser gör det.
2. Man kan inte komma in på programmet (det är lättare att komma in på fristående, men då ska man försöka se det som en tillfällig lösning)
3. Man är osäker på sitt yrkesval och vill prova på
4. Man har redan examen och arbete och vill öka sin kompetens, få nya kunskaper, erfarenheter
5. Man tänker skräddarsy sin egen examen av kurser som inte erbjuds annars på programmet. Det fungerar inte på alla utbildningar.
Användarens profilbild
degarin
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 79
Blev medlem: ons 09 jan, 2008 13:14
Ort: Göteborg

Re: Läsa kurser eller program?

Inlägg av degarin »

Stort tack igen!

Ska kolla upp hur det ligger till för just ekonomer för skojjs skull.. och du redde ut mina övergripande frågetecken! :D
Skriv svar