Mitt bidrag till forumet

Övriga högskoleprovrelaterade diskussioner
Skriv svar
MathiasKahn
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 52
Blev medlem: mån 21 aug, 2006 2:00

Mitt bidrag till forumet

Inlägg av MathiasKahn »

Snart är det dags! Snart går högskoleprovet av stapeln, och strax därefter får man reda på om man har kommit in eller inte!
Stressande? Nej, mer om det senare, först en éloge till detta forum.

Som du kan se på mitt reg. datum har jag inte varit medlem här särskilt länge, dock har jag läst trådar på forumet sedan en längre tid tillbaka och kommit fram till följande:

Möjligheten att kunna diskutera med någon, eller läsa en diskussion,
om allt från konstiga NOG uppgifter, obegripliga diagram, fullständigt meningslösa ord, svenska ämnen i LÄS som man inte visste fanns
till hur man söker in till universitetet, vad man får eller inte får göra/ha på provet, andra personers erfarenheter från tidigare HP eller kanske helt enkelt bara uttrycka sin ångest - och sedan bli bemött av snälla, trevliga, smarta, omtänksamma personer - är ovärderligt!

En del av min poäng på HP kommer självklart tillskrivas bla. HPG's utbildning, en annan del kommer tillskrivas 2komma0's (där jag började studera till HP) - en del kommer tillskrivas detta forum.

Detta forum är ovärderligt för alla som vill prestera bra på högskoleprovet!

Dock finns det en del av HP som det inte pratas så mycket om - som inledningen av tråden syftar till. Som, jag tror, till en stor del påverkar ditt resultat på provet.
Den psykologiska delen av förberedandet och skrivandet (PSY :D).

Anledningen till att jag skriver detta är för att tacka för all hjälp jag har fått i min förberedan genom att om möjligt hjälpa någon annan.

Bara för att markera innan jag skriver något mer om detta - jag är ingen psykolog alls, detta är bara en del som jag tycker är mycket viktig och som jag arbetar med.

[b:9d045164f9]Så, en lång inledning till en förhållandevis kort fortsättning.[/b:9d045164f9]

Anledningen till att jag skriver om detta är att jag blev förbluffad för några veckor sedan - uppriktigt sagt förbluffad när jag läste "Aktiespararnas "Aktieproffsskola"" - där en synnerligen stor del belyste den psykologiska aspekten av aktiehandel.
Efter det tänkte jag inte så mycket mer på det tills då jag en dag tänkte att det inte bara kan vara applicerbart i aktiehandel utan även måste kunna implementeras i förberedelser till många andra göromål, inte minst HP!
Sann moderat som jag är vill jag minska klyftorna i samhället och dela med mig av min kunskap. :wink:

[b:9d045164f9]Planering:[/b:9d045164f9]

Planering, att vara klar över hur man kommer tackla de olika delarna på provet och eventuella svårigheter som kommer dyka upp under provet. Att skriva ner dina svagheter och kunna erinra dig hur kommer tackla dem!
Som en parentes. Se till att du håller en vettig kost under dagen.
Absolut förbud mot högsockerhaltiga snacks och drycker då de oundvikligen kommer skicka ner dig till blodsockerdalarnas ofrånkomliga avgrunder...

[i:9d045164f9]"Det finns lärdomar att dra av de gånger vi har förberett oss för strid. Planer är sällan användbara - men att planera är oumbärligt"[/i:9d045164f9] Dwight D. Eisenhower

[b:9d045164f9]Mål:[/b:9d045164f9]

Varför vill du dit du vill, pengar eller lycka eller uppfylla mor och fars önskan om att du ska gå i samma spår?
Att uppnå det man vill gör man enklast genom att göra det för rätt anledning - lycka! En passionerad själ gör alltid bättre ifrån sig än en tvingad!

John Ruskin uttryckte det såhär: [i:9d045164f9]"Det bästa jobbet, har inte gjorts och kommer inte att göras, för pengar"[/i:9d045164f9]

[b:9d045164f9]Självsäkerhet:[/b:9d045164f9]

Dagen du kommer till provlokalen och hjärtat bultar i 180 knyck är det viktigt att se till att du är säker i dina kunskaper - när du väl är där är det ingen idé att tänka , [i:9d045164f9]"f*n jag skulle gjort ordlistorna 1 gång till"[/i:9d045164f9].

När du är där är du där och det finns inget mer du kan göra förutom att vara säker på att dina kunskaper kommer att hjälpa dig igenom provet till bästa möjliga resultat!

Det är viktigt att bära med sig att resultatet på höstens prov inte på något sätt är livsavgörande. Ditt liv går inte under ifall du inte uppnår ditt önskade resultat - sådana tankegångar måste man eliminera från huvudet då de endast höjer stressfaktorn.


I vår strävan efter att lyckas på högskoleprovet kommer vi inte bedömas efter hur vi hanterade ett quantum satis resultat - utan hur vi hanterade de gångerna vi misslyckades.

[i:9d045164f9]"Framgång är förmågan att gå från en motgång till en annan utan att förlora någon entusiasm på vägen"[/i:9d045164f9] Winston Churchill

fotnot: Det här blev kanske inte så psykologiskt som intentionen var emellertid är det enligt mig oerhört viktiga delar och jag hoppas du uppskattar och kan dra nytta av dem!

Hälsningar

Mathias Kahn
CarRos
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 19
Blev medlem: lör 07 okt, 2006 2:00

Inlägg av CarRos »

amen till det
Användarens profilbild
Guldbollen
Platinapostare
Platinapostare
Inlägg: 5049
Blev medlem: ons 01 feb, 2006 1:00
Ort: Stockholm

Inlägg av Guldbollen »

Jag lyfter på hatten och ger Dig en stor eloge för ett vettigt inlägg! :)

Måste säga att jag har haft ungefär samma tankar som du tar upp på slutet. Det viktigaste för att kunna prestera på topp är nog, förutom att äta rätt, att inte dra för stora växlar av ett eventuellt misslyckande. Att sitta i provsalen och stressläsa, sitta där och hela tiden tänka på att koncentrera sig, sitta där och, samtidigt som man ska kunna hänge sig åt ämnet, tänka på att livet går under om man misslyckas, det är nog ödesdigert.
En sak som jag brukar ha lite svårt för är just det att hänge mig åt ämnet. Jag brukar ha väldigt lätt för att börja tänka på att koncentrera mig, något som bara stjäl koncentrationen och förståelsen från det jag läser, vilket förstås är väldigt jobbigt. Jag tror också att jag vet när jag börjar komma in i dessa tankebanor. Det brukar vara just de gångerna jag förberett mig så mycket så att ett misslyckande vore värre än döden.

Så till det här provet har jag verkligen försökt att tänka på precis det där för att kunna hålla fokus. Tänka på precis det där att även om det går käpprätt åt helvete så kommer jag inte att falla pladask, utan jag kommer sitta och mysa i provsalen och veta att jag faktiskt kommer göra ett mycket bättre resultat än vad jag har gjort tidigare, även om det inte blir 2.0. Därför har jag bestämt mig för att bli nöjd med allt som kan kallas för en höjning - något jag vet att jag grejar. :)

Dessutom kommer jag knappast kunna klandra mig själv för att inte ha gått igenom ordlistorna tillräckligt många gånger. Tror jag är uppe i 8 varv nu. :D

Återigen. Bra att du tog upp detta Mathias. Psykologiska aspekter är alltid tänkvärda!

Mvh
MathiasKahn
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 52
Blev medlem: mån 21 aug, 2006 2:00

Inlägg av MathiasKahn »

Tackar,
Det är precis som du säger Guldbollen - det är väldigt lätt att låta tankarna rusa iväg. Antingen att man tänker på att koncentrera sig, eller nåt helt annat, i vilket fall som helst är det just ödesdigert eftersom det flyttar fokus från den aktuella delen.
Att kunna tackla det tror jag är något som är individiuellt.

När jag tränade basket räckte det med att jag sa tyst för mig själv några gånger "Basket Basket Basket".
Förmodligen associerar då hjärnan det med mina kunskaper om basket - vilket, i mitt fall, ledde till att jag presterade bättre.

Inför högskoleprovet är det på sätt och vis svårare iom att man inte vet vilken del som kommer.
För mig kommer det finnas ett värde i att under rasterna fokusera på att inte låta hjärnan skena iväg utan hela tiden bibehålla fokus på att prestera, fast även att slappna av (jag tycker det är otrloigt krävande psykiskt att skriva ett HP).
Det gör jag genom att lyssna på musik som jag, sedan en lång tid tillbaka, har använt för att flytta fokus från jobbet till att plugga efteråt.
Det kanske funkar lika bra att sätta sig på toa 5 minuter, ta en lugn stund till att blunda och rensa hjärnan.
Men återigen är det individuellt vad som hjälper en fokusera och slappna av.
Användarens profilbild
Guldbollen
Platinapostare
Platinapostare
Inlägg: 5049
Blev medlem: ons 01 feb, 2006 1:00
Ort: Stockholm

Inlägg av Guldbollen »

Ja. Jag har märkt att jag presterat bättre på gamla prov (LÄS och ELF) de gånger jag läst minst en kvart precis innan. Det jag kommer att göra under rasterna är att läsa engelska. Där känner jag en markant skillnad i hur snabbt jag kopplar sakerna efter en stunds läsning. Så inför varje prov kommer jag att vara förberedd på att det är ELF. :P
Användarens profilbild
nisse23
Guldpostare
Guldpostare
Inlägg: 2849
Blev medlem: lör 29 okt, 2005 2:00

Inlägg av nisse23 »

Någonting man inte bör förglömma är att också sova väl inför provet. Är man van att kliva upp 9:00 så bör man nog tvinga sig upp vid 7:00 i åtminstone en vecka innan provdagen. Kommer man dit utan att ha sovit tillräckligt så tänker man kanske bara hälften så fort som man brukar. Det kostade mig ett 2,0 förra hösten, när jag inte hann svara ordentligt på den sista DTK-uppgiften och fick 108 av de behövda 109...

läkarstudent.se
- ungefär allt du behöver veta om antagningen till läkarprogrammet
+ läkarstudent.se på Facebook

(adressen stavas med ett ä)
Användarens profilbild
Guldbollen
Platinapostare
Platinapostare
Inlägg: 5049
Blev medlem: ons 01 feb, 2006 1:00
Ort: Stockholm

Inlägg av Guldbollen »

Jag som hade tänkt ställa om dygnet från och med imorgon. Istället för att gå upp vid just 9 så hade jag tänkt gå upp vid 6. På provdagen hade jag nämligen tänkt ligga i sängen och läsa 1 timme innan jag går upp. :)
MathiasKahn
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 52
Blev medlem: mån 21 aug, 2006 2:00

Inlägg av MathiasKahn »

Ja, det är definitivt viktigt att ens dygnsrytm är i fas med tiderna för högskoleprovet!
kattis
Bronspostare
Bronspostare
Inlägg: 660
Blev medlem: sön 10 apr, 2005 2:00

Inlägg av kattis »

Ha, ha...man har visst fördelar av att ha småknoddar hemma som ska upp till skolan. Det blir minsann inga sovmorgnar för mig må-fre och det kanske jag ska vara glad för :D
Skriv svar