normerings poäng hur funkar det?

Övriga högskoleprovrelaterade diskussioner
Skriv svar
macc
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 1
Blev medlem: fre 16 sep, 2022 22:11

normerings poäng hur funkar det?

Inlägg av macc »

Hej, jag har kollat igenom normerings tabellerna för olika prov och gemfört dessa med varandra för att se hur svårighets graderna påverkar normerings poängen... men det verkar som jag har fel förståelse för hur normerings tabellerna ska tolkas?

ett exempel: vårens kvantitiva prov (2022-03-12) som var jämfört med den i maj mycket svårare, men när man kollar tabellerna så ser man att för det svåra provet krävs mer antal rätt för samma normerings poäng som med det lättare provet. Dessutom kan man se att på det svårare provet så fick endast 241 personer 2.0 medans på det lättare provet fick 419 samma poäng och med mindre antal rätt.

vad är det jag misstolkar?

tack i förväg.
AhmirAhsid
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 6
Blev medlem: fre 23 sep, 2022 10:59

Re: normerings poäng hur funkar det?

Inlägg av AhmirAhsid »

Det lättaste att notera skulle kunna vara antalet provdeltagare, om vi exempelvis säger att 50% fler skrev det första provet än det andra så bör det vara ca 50% fler som skriver 2.0 kvantitativt.

Det andra att notera är att det inte alltid är lätt att sätta normeringsgränserna. Varje högskoleprov ska vara så likvärdigt som möjligt, så det ska alltid vara ungefär samma andel som får 2.0 på ett delprov, men det är inte alltid möjligt, vi tar ett exempel (detta exempel kommer ha påhittad data):

Exempel
----------------------------
Vi säger att det ska vara ca 1% som ska få 2.0 på den kvantitiva delen varje prov
Antal provdeltagare är 50000, då bör ca 500 få 2.0 på den kvantitiva delen

Nu säger vi att 300 provdeltagare (0.6%) skriver 74+ rätt kvantitativt, och att 400 provdeltagare (0.8%) skrev 73 rätt kvantitativt, hur ska då provet normeras?

Ska man sätta gränsen för 2.0 vid 74 rätt, och ha 0.6% som får 2.0 (för få), eller sätta gränsen för 2.0 vid 73 rätt, och ha 1.4% som får 2.0 (för mycket)?
----------------------------

Helt enkelt: Även om provet är normerat så bra som möjligt måste det inte betyda att det är normerat perfekt
Användarens profilbild
aristofanes
Bronspostare
Bronspostare
Inlägg: 712
Blev medlem: tor 15 nov, 2018 16:27

Re: normerings poäng hur funkar det?

Inlägg av aristofanes »

macc skrev: fre 16 sep, 2022 22:29 ett exempel: vårens kvantitiva prov (2022-03-12) som var jämfört med den i maj mycket svårare, men när man kollar tabellerna så ser man att för det svåra provet krävs mer antal rätt för samma normerings poäng som med det lättare provet. Dessutom kan man se att på det svårare provet så fick endast 241 personer 2.0 medans på det lättare provet fick 419 samma poäng och med mindre antal rätt.

vad är det jag misstolkar?

tack i förväg.
Som jag fattat det görs inte normeringen på hela gruppen. Normeringen görs på ett urval, de som är "kärngruppen". Dvs saknar högskoleexamen, är i rätt ålder (typ 20-25) osv. Antag att av någon anledning tar ändras sammansättning på gruppen som skriver hp, kan mycket väl ha varit så under pandemin, så bör inte normeringen ändras, däremot kanske andelen som får ett visst betyg.
Undan för undan lägger jag ut några videor på Youtube om mina hp-erfarenheter. Kolla gärna. Sökord Högskoleprovet Aristofanes eller Högskoleprovet Jon
Skriv svar